Mail Order Nedir? Ödemeler Nasıl Alınır?

2024-03-13T13:29:54

Mail Order, kredi kartı ile alışveriş yapma türlerinden biridir. Klasik kredi kartı kullanımından farklı olarak mail order, kredi kartının fiziksel olarak mevcut olmadan yalnızca üzerindeki kart numarası ve güvenlik kodu gibi rakamların tuşlanması yoluyla gerçekleştirilir. Kredi kartı bilgileri pos cihazına tuşlanarak mail order işlemi başlatılabilir. Ardında gelişen süreç normal kredi kullanımı gibi devam eder. Normal kullanım sırasında pos cihazı iki adet slip verir. Bu sliplerden birisi kredi kartı sahibi, diğeri ise işletme içindir. Mail order ile yapılan alışverişlerde ise tek pos cihazından tek slip çıkar.

Mail Order Nasıl Ödeme Alır?

Mail order ile yapılan ödemeler, tıpkı normal şekilde yapılan kredi kartı ödemeleri gibi bankadan alınabilir. Ödeme yapıldıktan sonra söz konusu meblağ, ilgili bankanın uygulamasına göre 1 ila 3 gün arasındaki bir süre içerisinde pos cihazının bağlı olduğu banka hesabına geçecektir. Normal alışveriş işlemlerinde olduğu gibi, işletme parayı anında çekmek isterse bankayla olan anlaşmasına bağlı olarak çeşitli kesintileri kabul etmek şartıyla da çekebilir.

On binlerce işletme sahibinin tercih ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nda göndereceğiniz e fatura ve e arşiv faturalar için aylık 175/ yıllık 2100 kontöre kadar kullanım HEDİYE! Üstelik ücretsiz e-faturaya geçiş danışmanlığı ile yerinizden kalkmadan, 15 dakikadan daha az bir zamanda hızlı ve kolayca e-faturaya geçersiniz. Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği Logo İşbaşı’nı 14 gün boyunca ücretsiz deneyebilirsiniz.

Mail Order Güvenli Midir?

Mail order işlemi sırasında alıcı, tüm kart bilgilerini karşı tarafa yazılı veya sözlü bir şekilde ilettiği için mail order için tamamen güvenli demek mümkün değildir. Çünkü söz konusu kart bilgileri, kart sahibinin rızası dışında da daha sonra kullanılabilir. Buna karşılık, kart sahibinin onayı olmadan yapılan işlemler için yasal süreç başlatmak mümkündür. Ancak yasal süreç sonuçlanana kadar geçecek zaman ve ortaya çıkacak masraflar göz önüne alındığında mail order ile alışveriş yapılacak kişi veya kurumların güvenilir olmasına özen gösterilmelidir.

Mail Order Yönetiminde Kart Sahibi ve Satıcı İçin Riskler Nelerdir?

Mail order işlemi kart sahibi kadar aynı zamanda satıcı için de çeşitli riskler barındırır. Kart sahibi için en büyük risk, kendi rızası dışında kart bilgilerinin kullanılmasıdır. Bu işlem için herhangi bir şifre veya doğrulama istenmeyeceği için, kart sahibinin dolandırılması veya zarara uğratılması mümkün hale gelir. Öte yandan bu tür bir durumun ortaya çıkması halinde satıcı yasal olarak suçlanabileceğinden, satıcı için de mail order işlemi büyük bir sorumluluktur. Çünkü mail order işlemi sırasında verilen kart bilgileri, satıcının da haberi olmadan doğrudan veya dolaylı olarak üçüncü kişilerin eline geçme riski bulundurur. Diğer yandan böyle bir durum olmasa bile kart sahibi, satıcıya karşı söz konusu mail order işleminin rızası dışında yapıldığına yönelik suçlamalar yöneltebilir. Bu yüzden mail order ile yapılan işlemlerde genellikle satıcı tarafından gönderilen bir form alıcı tarafından doldurulup imzalanarak geri verilir. Mail order ile alışveriş yaparken, her iki tarafın da olabilecek tüm güvenlik önlemlerini alması önemlidir.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Mail Order’ın Avantajları Nelerdir?

Mail order’ın en büyük avantajı, kredi kartının mevcut olmadan kullanılmasına olanak sağlamasıdır. Bu sayede kredi kartı yanında olmadığı için alışveriş yapamayacak kişilere büyük bir imkan sunulmuş olur. Ancak daha da önemlisi müşterinin uzakta olduğu durumlarda mail order yöntemiyle ödeme yapabilmesidir. Böylece işletmeler, başka bir şehirdeki müşteriden ödeme alarak hizmet verebilirken söz konusu müşteri de uzaktaki bir hizmeti satın alma imkanı elde edebilir. Özellikle turizm, seyahat, sigorta, çiçek ve hediyelik eşya gibi ürün ve hizmetlerin arz ve temininde mail order büyük avantajlar yaratabilir.

Mail Order’ın Dezavantajları Nelerdir?

Mail order’ın en büyük dezavantajı, barındırdığı güvenlik riskleridir. Bu riskler hem alıcı hem de satıcı için kendisini gösterebilir. Güvenlik risklerini en aza indirmek için mail order ile alışveriş işlemi sırasında pek çok prosedürün yerine getirilmesi gerekebilir. Örneğin, satıcı, alıcıdan mail order izin formunun yanı sıra imza, kimlik fotokopisi, sesli onay ve benzeri pek çok yöntemle garanti isteyebilir. Bu durum hem oldukça meşakkatli hem de oldukça zaman alıcı olabilir. Ayrıca karşılıklı güvensizlik hissiyatı alıcı ile satıcı arasında olumsuz bir hava yaratabilir.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez