Stoksuz (Dropshipping) E-Ticaret Nedir?

2022-07-21T09:58:49

E-ticaret günümüzde yaygın olarak kullanılan bir alışveriş yöntemidir. Günümüzde bütün alışveriş platformları ile, ürün çeşitliliğiyle ve kolaylığıyla e-ticaret geleneksel ticaret yöntemlerinden daha fazla kullanılır. E-ticarette satıcı kendi belirlediği fiziksel bir depoda ürünleri bulundurur. Satıcı e-ticaret platformu üzerinden müşterilerin kendisine yönelttiği siparişler doğrultusunda deposunda bulunan malı müşterinin belirttiği adrese kargolar. Bu sırada müşteri ödemeyi sanal sistemler üzerinden yapmış olur. Satıcının deposunda mal bulunmadığı takdirde sipariş tamamlanamaz.

Bir e-ticaret çeşidi olan ‘dropshipping’ günümüzde birçok satıcı tarafından tercih edilir. Dropshipping kısaca stoksuz e-ticarettir. Dropshipping yönteminde satıcının fiziksel bir deposu bulunmaz. Satıcı stoğunda bulunsun diye ürünleri toptan almaz. Satıcı e-ticaret üzerinden yapılan siparişleri direkt olarak ürünün tedarikçisine iletir. Yani satıcı ürün tedarikçisi ve müşteri arasında bir köprü görevi görür. Ürün tedarikçisi kendi deposundan ürünü müşterinin belirttiği adrese kargolar. Satıcı siparişi ürün tedarikçisine iletirken ürünün nihai fiyatına kendi kârını da ekler. Fiziksel bir depo gerektirmemesi sayesinde günümüzde e-ticarete yeni başlayan ya da bu sektörde tecrübeli olan birçok satıcı tarafından dropshipping yöntemi ile satış yapılır.

Dropshipping Nasıl Yapılır?

Dropshipping yapmak için satıcının öncelikle bir satış kanalı oluşturması gerekir. Bu satış kanalı satıcının satacağı ürünleri tanıtacağı bir web sitesi yada halihazırda kullanılmakta olan pazar yerlerinden birisi olabilir. Günümüzde e-ticaret platformlarına ‘pazar yeri’ adı verilir. Satıcı bu iki yöntemi de aynı anda uygulayabilir. Satış kanalı oluşturulduktan sonra satıcı satmak istediği ürünlerin verilerini tedarikçi firmadan almalıdır. Yaygın olarak kullanılan pazar yerlerinde XML entegrasyonu yöntemi kullanılır. XML entegrasyonu yöntemiyle ürünlere ait veriler entegre edildikten sonra satış kanalının oluşturulması tamamlanmış olur. Bu noktadan sonra satıcı aldığı siparişleri ürün tedarikçisine iletir. Ürün tedarikçisi ise söz konusu ürünü müşterinin belirttiği adrese kargolar.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Dropshipping Avantajları

  • Fiziksel bir depo gerektirmez. Böylece kira, elektrik ve su gibi masraflar ortadan kalkmış olur.
  • Dropshipping yapmak isteyenler çok küçük sermayelerle bile başlayabilir.
  • Satıcı için üretim, paketleme ve personel giderleri gibi masraf kalemleri yoktur.
  • Bütün dropshipping süreci bir bilgisayar üzerinden tek bir kişi tarafından yönetilebilir.
  • Kargo şirketleri ile anlaşmalara gerek duyulmaz. Kargo şirketiyle anlaşması gereken taraf ürün tedarikçisidir.
  • Fiziksel bir depo kullanarak satış yaparken sadece depoda olan ürünlerin satışı yapılabilirken, dropshipping yönteminde aynı anda birçok ürün tedarikçisi ile anlaşma yapılabilir ve çok sayıda ürün çeşidi satılabilir.

Dropshipping Dezavantajları

  • Ürün tedarikçisinin yaptığı paketleme ve gönderim gibi sorunlardan satıcı sorumlu tutulur.
  • Dropshipping komisyon mantığı ile çalışır, bu nedenle kâr oranı düşüktür.
  • Kolay bir satış yöntemi olduğundan birçok girişimci dropshipping yöntemiyle satış yapar, bu nedenle rekabet oranı yüksektir.
  • Her türlü şikayet için müşterinin muhatabı ürün tedarikçisi değil satıcıdır.
  • Satıcının ürün tedarikçisinin stok durumuna göre sürekli olarak ürün listesini güncellemesi gerekir.

Dropshipping Yapmak İçin Gerekenler

Dropshipping yapmak için gerekenler ilk etapta bir satış kanalı oluşturmak ve anlaşılan tedarikçiden ürünlere dair XML verisi almaktır. Bu noktadan sonra satıcı satış yapmaya başlayabilir. Gözden kaçırılmaması gereken bir diğer husus da vergi mükellefiyetidir. Yasal bir dropshipping satışı yapabilmek için satıcının bir şahıs şirketi ya da limited şirket kurması yeterlidir. Bunu da yaptıktan sonra satıcı istediği gibi ürün satışı yapmaya başlayabilir.

Dropshipping Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Doğru tedarikçi seçimi: Yanlış ürün tedarikçisi satıcının zamanla satışlarının düşmesine ve yeni sipariş almamasına yol açar.
  • İlk defa dropshipping yapacak olan satıcılar kâr marjlarını düşük tutmaları önerilir.
  • Kâr marjı düşük tutularak ve birçok ürün tedarikçisi ile aynı anda anlaşarak yoğun rekabet ortamından sıyrılabilirsiniz.
  • Tedarikçinin ürünleri doğru paketlediğinden ve kabul edilebilir bir kargo hizmeti sunduğundan emin olmak

E Fatura ve muhasebe programı olan Logo İşbaşı’nın pazaryeri entegrasyonu ile internet siteniz veya pazaryerlerinde gerçekleştirdiğiniz satışlarınız otomatik olarak Logo İşbaşı’na aktarılır, aktarılan satışların otomatik faturalandırılmasını gerçekleştirerek zamandan tasarruf etmiş olursunuz. Ücretsiz olan bu özelliği kullanabilmeniz için yapmanız gereken Logo İşbaşı Yönetim panelinize girerek e Ticaret Entegrasyonu bağlantısını kurmak. Hemen ücretsiz deneyin!

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

E-fatura Özel Entegratörümü Nasıl Değiştirebilirim?

E-Arşiv Faturada İmza Zorunluluğu

Açık Fatura Nedir? Nasıl Kesilir?

14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez