Sevk İrsaliyesi Nasıl Düzenlenir?

2024-03-08T10:20:34

Sevk İrsaliyesi Nedir ?

Sevk irsaliyesi, satılacak olan ve satılmış malların bir yerden başka bir yere taşınması için kullanılması zorunlu olan ve mali onaylı kağıtlar üzerinde düzenlenen belgelere denir.

Ürünler mutlaka nakil işlemi yapılan araç üründe bulunmalıdır. Ticari ürünler dilenirse bir firmadan başka bir firmaya ve ya aynı firmanın başka bir deposuna ve ya şubesine sevk edilebilir.

Sevk İrsaliyesi Düzenlerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Sevk edilen ürünün faturası en geç 7 gün sonunda kesilmelidir.
  • Ürünler mutlaka nakil edilen araç içerisinde bulunmak zorundadır. Çünkü yolda maliye denetim yapabilir. Eğer ürünler denetim yapılan araçta bulunmazsa taşıyan ve taşıttıran yani satıcı ve alıcıya her bir irsaliye için ceza kesilir.
  • Sevk irsaliyesi en az üç nüsha olarak düzenlenir. Düzenlenmezse her bir irsaliye için özel usulsüzlük cezası kesilir.
  • Eğer ürünler alıcı tarafından taşınıyorsa sevk irsaliyesini de kendisi bulundurmak zorundadır.
  • Taşıma alıcı tarafından yaptırıldığı zaman sevk irsaliyesini satıcının düzenlemesi için bir anlaşma yapılmışsa belgenin herhangi bir yanlıştan oluşabilecek cezaları satıcıya kesilir.
  • Sevk belgesinin düzenlemesinin alıcı mükellefe ait olduğu durumlarda belgenin oluşturulmadığı anlaşılırsa bu durumda özel usulsüzlük cezası alıcıya kesilir.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Sevk İrsaliyesi Nasıl Doldurulur ?

Sevk irsaliyesi düzenlerken bulunması gereken bir takım bilgiler vardır.  Bu bilgilerden biri sevk irsaliyesi ibaresidir. Sevk irsaliyesi ibaresi bulunan evrak sonrası maliye bakanlığına ait bir klişe ya da noter tasdikli olacak bir mühür şekline ihtiyaç duyulmaktadır.

Sevk irsaliyesi içerisinde gönderilecek olan malın cinsinin girileceği ve miktarının girileceği ayrı bölümlerde bulunması gerekiyor. İrsaliyede bulunması gereken şeylerden biri de irsaliye düzenleyen kişinin adının ve soyadının, eğer varsa ticaret unvanının, iş adresinin ve vergi dairesi numarası ile hesap numarası çok önemlidir. Ayrıca gönderilecek malın gönderileceği yere ait bir takım bilgilerin (adres) de sevk irsaliyesi içerisinde yer alması gerekiyor.

Sevk İrsaliyesinde Olması Gerekenlerin Listesi

  • Sevk irsaliyesi ibaresi
  • Noter tasdik mührü şekli
  • Gönderilen malın miktarı ve cinsi
  • İrsaliyeyi düzenleyen kişinin adı soyadı, unvanı, hesap numarası ve iş adresi
  • Müşterinin adı soyadı, unvanı, adresi, vergi dairesi numarası ve hesap numarası
  • Düzenleyenin malı ve teslim edenin imzaları
  • Malın teslim tarihi ve irsaliye numarası

On binlerce işletme sahibinin tercih ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nda göndereceğiniz e fatura ve e arşiv faturalar için aylık 175/ yıllık 2100 kontöre kadar HEDİYE! Üstelik ücretsiz e-faturaya geçiş danışmanlığı ile yerinizden kalkmadan, 15 dakikadan daha az bir zamanda hızlı ve kolayca e-faturaya geçebilirsiniz. Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği Logo İşbaşı’nı 14 gün boyunca ücretsiz deneyebilirsiniz.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

e-İrsaliye Nedir?e-İrsaliyeyi Kimler Kullanmalıdır?
Sevk İrsaliyesi Nedir?
e-Serbest Meslek Makbuzu Logo İşbaşında!
14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez