Sevk İrsaliyesi Nedir?

2024-03-08T14:11:26

Ürün ve stok takibinin kolaylıkla yapılabilmesi için sevk irsaliyesi kullanmak işletmeler açısından olmazsa olmaz yöntemlerden biridir. Peki tam olarak nedir bu irsaliye, nasıl düzenlenir? Yazımızda sevk irsaliyesi hakkında her şeyi öğrenebilirsiniz.

Sevk İrsaliyesinin Tanımı

Diyelim ki bir miktar ürünün satışını gerçekleştirdiniz ya da başka bir lokasyonda satış yapabilmek için yer değişikliği yapmanız gerekli. Bunları ister kendi firmanıza ait adresler arasında isterse başka bir işletmenin adresine nakletmeniz planlanıyor. Bu durumda nakil işleminin ayrıntılarının işlendiği belgeye sevk irsaliyesi denir. Satıştan sonra hazırlanan bir evrak olmasına rağmen unutmayın ki sevk irsaliyesi fatura değildir ve fatura yerine kullanılamaz.

Sevk İrsaliyesinde Hangi Bilgiler Bulunmalıdır?

Hazırladığınız irsaliyenin amacı bazı bilgileri saklamak ve ileride geri dönüp kontrollerini yapabilmektir. Bunun için sevk irsaliyesinde bulunması gereken başlıca bilgileri şu şekilde sıralayabiliriz. Öncelikle belgenin bir sevk irsaliyesi olduğunun belirtilmiş olması gerekir. Noterden tasdik mührü ya da Maliye Bakanlığı’ndan onay bulundurmalıdır. Bunlardan sonra gönderilen malın türü ve miktarı, düzenleyenin adı, soyadı, unvanı, iş adresi gibi bilgileri sevk irsaliyesine yazılmalıdır. Aynı şekilde belge ürünü alan müşterinin de isim ve adres bilgilerini içermelidir. Taşımayı gerçekleştirecek kişilere teslim tarihi ve irsaliye numarası da içeriğine eklenmelidir. Son olarak da irsaliyeyi düzenleyen kişinin, malı teslim edenin ve alanın imzalarının eklenmesi gerekir.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Sevk İrsaliyesi Zorunlu mudur?

Sevk irsaliyesi düzenlemek mal nakliyatı durumlarında zorunludur. Bir firma kendi depoları arasında ürün transferi yaparken dahi bu irsaliyeyi hazırlamakla yükümlüdür. Örneğin ana depodan başka illerdeki depolara ya da şubelere mal taşırken sevk irsaliyesini oluşturmuş olmak ve bunları nakil araçlarında bulundurmak gerekir. Aynı şekilde malların satışı için farklı bir toptancıya ya da perakendeciye gönderirken de gönderici tarafından irsaliye hazırlanır. Sevkiyat esnasında ürünler için kesilmiş fatura bile olsa sevk irsaliyesi yerine gösterilemez.

Yalnızca ürünü satın alan son kullanıcı kendi nakliyatını gerçekleştiriyorsa sevk irsaliyesi zorunluluğu ortadan kalkar. Bu durumda fatura ya da fiş yeterli olacaktır.

Sevk İrsaliyesi Düzenlerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Sevk irsaliyesi malı satışı gerçekleştiren taraf taşıyorsa satıcı tarafından hazırlanır, eğer nakliyatı alıcı taraf üstlenmişse bu durumda alıcı tarafın irsaliye kesmesi gerekir. Sevk irsaliyeleri üç veya daha fazla kopya halinde hazırlanmalıdır. Bu kopyaların en az iki tanesi mutlaka nakliyatı yapan araçta bulundurulmalıdır. Belge üstünde düzenlenme tarihi ve aslen taşımanın gerçekleştirileceği tarih aynı gün olsalar dahi ayrı ayrı belirtilmelidir. Bu bilgilerden birinin dahi olmaması durumunda belge yok hükmündedir. Karşı taraf malı teslim aldığında sevk irsaliyesini imzalayarak işlemi tamamlamış olur.

On binlerce işletme sahibinin tercih ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nda göndereceğiniz e fatura ve e arşiv faturalar için aylık 175/ yıllık 2100 kontöre kadar HEDİYE! Üstelik ücretsiz e-faturaya geçiş danışmanlığı ile yerinizden kalkmadan, 15 dakikadan daha az bir zamanda hızlı ve kolayca e-faturaya geçebilirsiniz. Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği Logo İşbaşı’nı 14 gün boyunca ücretsiz deneyebilirsiniz.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

e-İrsaliye Nedir?e-İrsaliyeyi Kimler Kullanmalıdır?
E-Bordro Nedir? Kimler E-Bordro Alabilir?
e-Faturaya Geçiş Zorunluluğu
14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez