Satış Maliyeti Nedir? Nasıl Hesaplanır?

2022-04-10T19:56:04

Küçük ya da büyük ölçekli birçok satıcı veya şirket, satış yaparken farklı teknikler kullanır. Kimi satıcılar ürünlerini satabilmek için reklam çalışmalarına ağırlık verirken, kimi satıcı da reklamı es geçerek, direkt olarak müşterisi ile iletişime geçmeyi tercih eder. Satıcılar kendi ürünlerinin niteliğine ve yapmak istedikleri satış hacmine göre bir satış stratejisi planlarlar. Şirket ya da işletmelerin satışlarını bir bütün olarak ele almaları, dönemsel olarak analiz yapabilmelerini kolaylaştırır. Ayrıca satılan mal ya da hizmetten elde edilen kâr oranının yanı sıra, satış yapabilmek için gerçekleştirilen harcamalar da ele alınmalıdır. Bu harcamalara ‘satış maliyeti’ adı verilir. İşletmeler genellikle kullandıkları ön muhasebe programını bir satış takip programı olarak kullanıp işlerini hafifletebiliyorlar.

Satış Maliyeti Nedir?

Satış maliyeti, en basit tanımıyla, her ölçekten satıcının, sattığı mal ya da hizmetlerin satışını gerçekleştirebilmek için yaptığı harcamalardır. Bu harcamalara aklınıza gelebilecek her türlü gider kalemi dahil edilebilir. Satış maliyeti harcamaları, mal ya da hizmetin satılabilmesi için yapılması gereken zorunlu masraftır. Satış maliyetini hesaplamak, şirketin satış yapabilmek için harcadığı net rakamı ortaya çıkarır. Satış maliyeti ve üretim maliyeti aynı değildir. Şirket ya da satıcıların net kâr oranlarını bulabilmesi için, toplam kazançtan satış ve üretim maliyetini çıkarmaları gerekir.

Satış Maliyetini Etkileyen Faktörler

Şirket ya da satıcılar, mal ya da hizmetlerini satabilmek için farklı masraflar yapabilirler. Bu masrafların tamamı satış maliyeti tablosunun içerisinde yer alır. Bu farklı gider kalemleri bir bütün olarak satış maliyetini oluşturur. Satış maliyetinin artmasını ya da azalmasını sağlayan başlıca faktörler şu şekildedir:

  • Paketleme: Özellikle de online alışverişlerin artması ile beraber, şirket ya da satıcıların büyük bir bölümü e-ticaret sistemleri üzerinden satış yapmaya başladı. E-ticaret satışlarında ürün, satıcının deposundan, malı sipariş eden müşterinin evine kadar gönderilir. Bu gönderim sırasında malın zarar görmemesi için farklı paketleme yöntemleri kullanılır. Her birinin gerektirdiği materyaller farklı olduğundan paketleme, satış maliyetini büyük oranda etkileyen bir faktördür.
  • Vergiler: Satıcıların yasalara uygun bir şekilde satış yapabilmesi için, devlete vergi ödemesi gerekir. Devlet, büyük ya da küçük her türlü satıcının sattığı maldan kendisine pay alır. Satıcılar, satışlarına devam edebilmek için vergilerini düzenli bir şekilde ödemelidir. Vergilerin miktarı farklı parametrelere göre değişiklik gösterebilir. Vergi giderleri de satış maliyetine etki eden kalemlerdendir.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Satış Maliyetinin 4 Ana Bileşeni

Satış maliyetinin 4 farklı ana bileşeni bulunur. Bu bileşenlerin her biri farklı bir gider kalemidir. Bu gider kalemlerinin oranları çok sayıda farklı faktöre göre değişiklik gösterebilir. Bu masraflar satış maliyetlerinin artmasına ya da azalmasına yol açabilir. Satış maliyetlerinin değişmesine bağlı olarak da şirket ya da satıcılar, mal ya da hizmetlerin fiyatlarında değişiklik yapar. Satış maliyetlerinin 4 ana bileşeni şu şekildedir:

  • Ödenen Maaşlar: Satıcılar, satış yapabilmek için işçi çalıştırabilir. Bu işçilere belirli aralıklarla farklı miktarlarda maaş adı altında ödemeler yapılır. Maaşlar, satış maliyetlerine doğrudan etki eder.
  • Komisyonlar: Satıcılar, satış yapabilmek için aracılarla çalışabilirler. Bu aracıların her birine farklı oranda komisyon ücreti ödenir.
  • Kira Ücretleri: Satıcı, mal ya da hizmetini kendisine ait olmayan, fakat belirli bir dönem için kiraladığı bir şubede yapabilir. Bu şube için periyodik aralıklarla kira ödemesi yapılır.
  • Reklam ve Promosyonlar: Satıcı ya da şirketler, ürünlerinin daha fazla satılması için reklam ve promosyon çalışmaları yapabilir. Pazarlama ve promosyon çalışmaları satış maliyetine doğrudan etki eden bileşenlerdendir.

Satış Maliyeti ile Üretim Maliyeti Arasındaki Fark

Satış maliyeti, satıcının mal ya da hizmeti satabilmek için yaptığı harcamadır. Bu harcamaya kira, maaş, reklam, promosyon ve komisyon gibi gider kalemleri dahildir. Üretim maliyeti ise, adından da anlaşılabileceği gibi, bir malın üretimi sırasında yapılan harcamaları içerir. Üretim maliyeti de satış maliyeti içerisinde yer alır.

Siz de satış maliyetinizin hesaplamak ve yönetmek için kullanan her on kişiden dokuzunun memnun kaldığı e fatura ve e arşiv fatura programı Logo İşbaşı ile tüm ön muhasebe sürecinizi sorunsuz şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

Sanal POS Nasıl Alınır?

Şirket İsmi Nasıl Seçilir? Nasıl Tescil Edilir?

Muhasebenin İşletmeler İçin Önemi Nedir?

14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez