Muhasebenin İşletmeler İçin Önemi Nedir?

2024-03-13T11:11:14

Muhasebe Nedir?

Muhasebe bir işletmenin belirli bir zaman aralığında finansal işlemlerin sistematik bir şekilde kaydedilmesi, raporlanması, analiz yapılması ve yorumlanması gereken sistemdir. Kısaca muhasebe çok yönlü hesaplama işlemlerinin tümüdür. İşletmelerin varlıklarını, borçlarını, gelir ve gider takibini, öz sermayesini kayıt altına alan muhasebe kayıtları oldukça önemlidir. Dolayısıyla sistematik ve detaylı şekilde kayıt altına alınması gerekir.

Muhasebe Türleri Nelerdir?

Muhasebe türleri üç başlık altında inceleyebiliriz.

  • Genel muhasebe,
  • Maliyet muhasebesi,
  • Yönetim muhasebesidir.

Genel muhasebe: İşletmenin tüm kaynaklarını nerden elde ettiği ve bu kaynakları nerede kullandığını konu alan finansal muhasebedir. Gelir-giderler sonucunda elde edilen kâr-zarar genel muhasebenin ana konusudur.

Maliyet muhasebesi: İşletmede oluşan maliyetleri analiz ederek üretim planlamasının hazırlanmasına katkı sağlar.

Yönetim muhasebesi: Genel ve maliyet muhasebesinden elde edilen verilerinin analizinin yapıldığı yönetim muhasebesi ile yöneticilere karar verme konusunda yardımcı olur.

Muhasebenin İşletmeler İçin Önemi Nedir?

İşletmelerin sürekliliğini sağlayabilmesi için en hayati konuların başında muhasebe gelir. Dolayısıyla bir işletmenin en önemli departmanı da muhasebe departmanı olduğunu söylemek yanlış olmaz. Her işletmenin bir genel muhasebe veya ön muhasebe sistemi olmalıdır. Aksi halde gelir ve giderlerini takip etmek zorlaşacağı gibi yasal olarak uyumsuzluk oluşturacak ve işletmeyi zararlı duruma düşürecektir. Muhasebenin işletmeler için öneminden bahsedecek olursak:

  • İşletmenin finansal durumu hakkında bilgi sağlar,
  • Bütçe planlaması konusunda yol göstericidir,
  • Yasal yükümlülüklere uyumu sağlar,
  • Raporlama işlevi ile geçmişe yönelik kayıtlar ile kıyaslama imkânı sunar,
  • Şirketin mali durumuna göre geleceğe yönelik planlama yapmayı kolaylaştırır,
  • Yönetim politikalarını oluşturmada da belirleyicidir.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Ön Muhasebe Nedir?

Bir işletmenin stok takibi, cari hesap takibi, maaş ve avans takibi, çek, senet ve nakit para, fatura, banka hesapları, teklif yönetimi gibi işletmeye ait ana unsurların kayıt altına alınması, bu hareketlerin güncel şekilde takip edildiği finansal yönetim kaydıdır.

Ön Muhasebe Tutma Yöntemleri

Ön muhasebe tutmak için ön muhasebe defteri, Excel ve ön muhasebe programları tercih edilebilir.

Ön muhasebe defteri en eski yöntemlerden biridir. Bakkal hesabı gibi tüm işlemlerin tek tek deftere yazılır. Ancak bu yöntem defterin kaybolmasından yırtılmasına birçok risk altındadır ve güvenilir değildir. Ayrıca çok uzun zamanlar alır ve raporlama yapılamaz.

Excel ile ön muhasebe tutmak için iyi bir Excel bilgisine sahip olmak gerekir.  Çünkü formüller ve fonksiyonlar kullanmak gerekir. Ayrıca raporlama yapılması için grafiklere de dökmek gerekir. İşte bu noktada çok uzun zamanlar alan ve bilgisarın başına gelebilecek herhangi bir tehlikeyle birlikte risk barındıran bir yöntemdir.

Web tabanlı ön muhasebe programları ise kullanımı kolay ve tüm işlemleri her yerden gerçekleştirebileceğiniz bir yöntemdir. Risk barındırma oranı çok düşük olmakla birlikte zaman kazandırma açısından oldukça avantajlıdır. Logo Yazılım tecrübesi ve kalitesi ile oluşturulan online ön muhasebe programı Logo İşbaşı ile internet erişimi olan her yerden kolayca fatura kesebilir, gelir-giderinizi kontrol edebilirsiniz.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

Basit Gelir-Gider Takibi Nasıl Yapılır?
Fatura Nasıl Kesilir?
Stok Takip Programı Nedir?
14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez