Şirket İsmi Nasıl Seçilir? Nasıl Tescil Edilir?

2024-03-08T13:05:26

Şirket ismi, yeni şirket kuracak olanları en çok düşündüren konulardan biridir. Şirket ismi bulmak, bulunan ismin yasalara uygunluğu gibi birçok faktörü göz önünde bulundurmayı gerektirir. Herhangi bir isim bulmaktansa belirli kıstaslar edinerek bulacağınız isim, şirketin tanınırlığına da katkı sağlar. Doğru şirket ismini bulabilmenin püf noktalarını sizler için derledik.

Şirket İsmi Nasıl Olmalıdır?

Şirket ismini bulma süreci, çoğu girişimcinin en zorlandığı süreçlerdendir. Şirket ismi seçmek basit gibi görünse de üzerinde düşünülmesi ve titiz davranılması gerekir. Çünkü şirket bünyesinde yapılan tüm işler, koyacağınız isim ile anılır.

Şirket kurarken bulduğunuz ilk ismi ön araştırma yapmaksızın koymanız sakınca doğurabilir. Bu sebeple, şirketiniz için uygun bulduğunuz ismi belirli araçlarla sorgulamanız gerekir. Eğer bu isim başka bir şirket tarafından kullanılmıyor ise artık sizin için kullanıma uygun demektir.

Şirket için koyacağınız isim, kurumsal kimliğiniz haline geleceği için yaptığınız işe uyum sağlayacak bir isim olmalıdır. İsim konusunda yaratıcı olabilir, markanızı en iyi şekilde yansıtacak ismi bulana kadar bekleyebilirsiniz.

Beklentilerinizi karşılamayan şirket ismi, ilerleyen dönemlerde değişiklik yapma ihtiyacı hissetmenize sebep olabilir. Bu da, marka bilinirliğiniz üzerinde tekrar çalışma yapmanızı gerektirir. Bu yüzden, şirket kurarken isim çalışmanızı titizlikle yürütmeniz oldukça önemlidir.

Şirket İsmi Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Şirket kurarken seçeceğiniz isim iyi düşünülmüş ve şirketin amacına hizmet eden bir isim olmalıdır. Şirket ismi seçerken dikkat etmeniz gerekenler aşağıdaki gibidir:

  • Kısa ve kolay okunabilir olsun.

Mümkün olduğunca kısa ve kolay telaffuz edebileceğiniz isimleri tercih edebilirsiniz. Böylece, müşteri bu ismi kolayca hatırlayabilir. Ayrıca, ismi kısa tutmanız halinde logo tasarımı ve markalaşma süreciniz de daha kolay olacaktır.

  • Orijinal olsun.

Şirket isminizin hiç kimsede olmayan yani eşsiz bir isim olmasına özen gösterin. Oluşturduğunuz alternatif isimleri derleyip bir pazar araştırması yaparak bulduğunuz isimlerin kullanılmış olup olmadığını irdeleyin. Böylece, ismin orijinalliğinden emin olabilir, sonrasında olası değişim işlemleri ile uğraşmak durumunda kalmazsınız.

Başkasının kullandığı bir ismi kullanmanız yasal olmadığı için sizi uğraştıracak bir sürece girmenize sebep olabilir. Bu yüzden, ismin kullanılabilir olup olmadığını mutlaka araştırın. Oluşturduğunuz markanın rakipleri arasında öne çıkabilmesi ve özgün olabilmesi için kullandığınız ismin de fark yaratıyor olması gerekir.

  • Şirket ismini online mecra üzerinde kullanabileceğinizi unutmayın.

Dijital mecraların kullanımı gittikçe arttığından firma isminizin internet üzerinde de kullanılabilir olmasını sağlayabilirsiniz. Şirket ismini seçerken sosyal medya hesapları, alan adı gibi detaylara dikkat etmelisiniz. Seçtiğiniz isme ait alan adı ya da sosyal medya hesabı daha önce alınmış ise önceden isim revizyonu yapmanız gerekebilir. Şirket ismi ile alan adınızın farklı olması bilinirliğinizi olumsuz yönde etkileyeceğinden bu uyuma dikkat etmeniz önem taşır.

  • Çevrenize danışın.

Çeşitli isim alternatifleri oluşturduktan sonra bu isimlerle ilgili fikirlerine güvendiğiniz kişilere danışabilirsiniz. Böylece, ismin hatırlanabilir olup olmadığı ya da firmanın alanına hizmet edip etmediğine dair yakınlarınızdan geri bildirim almış olursunuz. Aldığınız fikirler doğrultusunda isimleri eleyebilir, elinizde güçlü alternatifleri bulundurabilirsiniz.

  • Alternatiflerin arasından en uygun olanı seçin.

Elinizdeki güçlü alternatifler arasından birini tercih ederek şirketinize ait ismi artık oluşturabilirsiniz. Seçenekler arasından en orijinal, akılda kalan ve dijital mecralarda kullanabileceğiniz seçeneğe odaklanarak tercihinizi yapabilirsiniz.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Şirket İsmi Seçerken İşinizi Kolaylaştırabilecek Yöntemler Nelerdir?

İsim seçiminizi kolaylaştıracak birtakım yöntemler mevcuttur. Aşağıdaki yöntemlere başvurarak şirket isminizi oluşturmanız mümkün olur:

  • İsim bulma noktasında bu işi yapan profesyonel şirketler ile çalışabilirsiniz. Bu profesyoneller ile çalışmanız halinde isim bulmak dışında şirket kimliği oluşumunda da destek talep edebilirsiniz. Ayrıca logo oluşumunda gerekli desteği, bu profesyoneller ile sağlamanız mümkün olabilir.
  • Şirket isminin müşteride uyandırmasını istediğiniz duyguya odaklanarak tercih yapabilirsiniz. Bu şekilde tercih edeceğiniz isim, kullanıcı için şirket hakkında fikir edinmesine aracılık edecektir.
  • Şirket ismi seçerken yaratıcılığa odaklanın. Yaratıcı isimler her zaman daha çok ilgi çeker ve akılda kalır.
  • Kullanmak istediğiniz ismi mutlaka öncesinde test edin. Yasalara uygun, orijinal isimler şirketin varlığında önemli bir rol oynar.

Şirket İsmi Tescili Nasıl Yapılır?

 Tescil işlemlerinizi iki yöntemle gerçekleştirebilirsiniz.

  1. Türk Patent ve Marka Kurumu’na kişisel başvuru ile,
  2. Yetkili patent ofisleri aracılığı ile başvurabilirsiniz.

İsim tescil başvurusu Türk Patent ve Marka Kurumu’na yapılır. Tescil başvurunuzu ister fiziki ortamda ister dijital ortam üzerinde gerçekleştirebilirsiniz. İsim tescilinde başvuran kişi gerçek ya da tüzel kişi olabilir. Tescil işleminde ismin hangi alanda kullanılacağını belirtmeniz gerekir. Böylece, farklı sınıflarda benzer isimle bulunan firmalar ayrı ayrı tescil edilebilir.

İsimle ilgili yapılan kapsamlı araştırma sonucunda tescil başvurusuna karar verdiyseniz bir başvuru dosyası hazırlamanız gerekir. Bu başvuru dosyasında bulunması gerekenler aşağıdaki gibidir:

  • Başvuran kişinin bilgileri,
  • Tescil edilecek isim,
  • İsmin sahip olduğu sınıf,
  • Başvuru ücreti,
  • Mevcutsa firmanın logosu dosyada bulunmalıdır.

Başvuru sonrası Türk Patent ve Mark Kurumu tarafından gerekli inceleme ve değerlendirmeler yapılır. Ortalama 2-3 ay sürebilen bu sürecin sonunda nihai karar verilir. Sonucun olumlu olması halinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından yayın kararı verilir ve marka ismi 2 ay boyunca resmi marka bülteninde yayımlanır.

Şirket İsmi Nasıl Değiştirilir?

Türk Patent ve Marka Kurumu’nun bilgilendirme metnine göre başvuru sahiplerinin bazı prosedürleri uygulaması gerekir. Unvan ve nevi değişiklik talepleri için gereken belgeler aşağıdaki gibidir:

  • Talep dilekçesi,
  • Gerekli ücretin ödendiğine dair belge,
  • Unvan ya da nevi değişikliğini gösteren Ticaret Sicil Gazetesi bilgisi veya belgesi,
  • Değişiklik belgesi yabancı dilde ise yeminli tercüman tarafından tercüme edilmiş ve onaylanmış hali,
  • Bu talep vekil tarafından gerçekleştiyse vekaletname.

Tüm bu belge ve bilgiler toparlanmak suretiyle isim değişikliği başvurusu gerçekleştirilebilir.

Kullanan 10 kişiden 9’unun önerdiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı ile siz de e fatura ve e arşiv faturalarınızı dilediğiniz yerden kolaylıkla kesebilir ve saniyeler içinde gönderebilirsiniz. Oturduğunuz yerden 15 dakika gibi çok kısa bir sürede ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçebilir Yıllık 2100 e fatura kontör hediyesinden yararlanabilirsiniz.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez