Şirket İsmi Nasıl Seçilir? Nasıl Tescil Edilir?

2022-07-06T12:20:42

Şirket ismi, yeni şirket kuracakolanları en çok düşündüren konulardan biridir. Şirket ismi bulmak, bulunanismin yasalara uygunluğu gibi birçok faktörü göz önünde bulundurmayıgerektirir. Herhangi bir isim bulmaktansa belirli kıstaslar edinerekbulacağınız isim, şirketin tanınırlığına da katkı sağlar. Doğru şirket isminibulabilmenin püf noktalarını sizler için derledik.

Şirket İsmi Nasıl Olmalıdır?

Şirket ismini bulma süreci, çoğugirişimcinin en zorlandığı süreçlerdendir. Şirket ismi seçmek basit gibigörünse de üzerinde düşünülmesi ve titiz davranılması gerekir. Çünkü şirketbünyesinde yapılan tüm işler, koyacağınız isim ile anılır.

Şirket kurarken bulduğunuz ilk ismiön araştırma yapmaksızın koymanız sakınca doğurabilir. Bu sebeple, şirketiniziçin uygun bulduğunuz ismi belirli araçlarla sorgulamanız gerekir. Eğer bu isimbaşka bir şirket tarafından kullanılmıyor ise artık sizin için kullanıma uygundemektir.

Şirket için koyacağınızisim, kurumsal kimliğiniz haline geleceği için yaptığınız işe uyumsağlayacak bir isim olmalıdır. İsim konusunda yaratıcı olabilir, markanızı eniyi şekilde yansıtacak ismi bulana kadar bekleyebilirsiniz.

Beklentilerinizikarşılamayan şirket ismi, ilerleyen dönemlerde değişiklik yapma ihtiyacıhissetmenize sebep olabilir. Bu da, marka bilinirliğiniz üzerinde tekrarçalışma yapmanızı gerektirir. Bu yüzden, şirket kurarken isim çalışmanızıtitizlikle yürütmeniz oldukça önemlidir.

Şirket İsmi Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Şirket kurarken seçeceğiniz isim iyidüşünülmüş ve şirketin amacına hizmet eden bir isim olmalıdır. Şirket ismiseçerken dikkat etmeniz gerekenler aşağıdaki gibidir:

  • Kısa ve kolay okunabilir olsun.

Mümkün olduğunca kısa ve kolaytelaffuz edebileceğiniz isimleri tercih edebilirsiniz. Böylece, müşteri bu ismikolayca hatırlayabilir. Ayrıca, ismi kısa tutmanız halinde logo tasarımı vemarkalaşma süreciniz de daha kolay olacaktır.

  • Orijinal olsun.

Şirket isminizin hiç kimsede olmayanyani eşsiz bir isim olmasına özen gösterin. Oluşturduğunuz alternatif isimleriderleyip bir pazar araştırması yaparak bulduğunuz isimlerin kullanılmış olupolmadığını irdeleyin. Böylece, ismin orijinalliğinden emin olabilir, sonrasındaolası değişim işlemleri ile uğraşmak durumunda kalmazsınız.

Başkasının kullandığı birismi kullanmanız yasal olmadığı için sizi uğraştıracak bir sürecegirmenize sebep olabilir. Bu yüzden, ismin kullanılabilir olup olmadığınımutlaka araştırın. Oluşturduğunuz markanın rakipleri arasında öne çıkabilmesive özgün olabilmesi için kullandığınız ismin de fark yaratıyor olması gerekir.

  • Şirket ismini online mecra üzerinde kullanabileceğinizi unutmayın.

Dijital mecraların kullanımı gittikçearttığından firma isminizin internet üzerinde de kullanılabilir olmasınısağlayabilirsiniz. Şirket ismini seçerken sosyal medya hesapları, alan adı gibidetaylara dikkat etmelisiniz. Seçtiğiniz isme ait alan adı ya da sosyal medyahesabı daha önce alınmış ise önceden isim revizyonu yapmanız gerekebilir.Şirket ismi ile alan adınızın farklı olması bilinirliğinizi olumsuz yöndeetkileyeceğinden bu uyuma dikkat etmeniz önem taşır.

  • Çevrenize danışın.

Çeşitli isim alternatiflerioluşturduktan sonra bu isimlerle ilgili fikirlerine güvendiğiniz kişileredanışabilirsiniz. Böylece, ismin hatırlanabilir olup olmadığı ya da firmanınalanına hizmet edip etmediğine dair yakınlarınızdan geri bildirim almışolursunuz. Aldığınız fikirler doğrultusunda isimleri eleyebilir, elinizde güçlüalternatifleri bulundurabilirsiniz.

  • Alternatiflerin arasından en uygun olanı seçin.

Elinizdeki güçlü alternatifler arasından birini tercih ederek şirketinize ait ismi artık oluşturabilirsiniz. Seçenekler arasından en orijinal, akılda kalan ve dijital mecralarda kullanabileceğiniz seçeneğe odaklanarak tercihinizi yapabilirsiniz.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Şirket İsmi Seçerken İşinizi Kolaylaştırabilecek Yöntemler Nelerdir?

İsim seçiminizi kolaylaştıracakbirtakım yöntemler mevcuttur. Aşağıdaki yöntemlere başvurarak şirket isminizioluşturmanız mümkün olur:

  • İsim bulma noktasında bu işi yapan profesyonel şirketler ile çalışabilirsiniz. Bu profesyoneller ile çalışmanız halinde isim bulmak dışında şirket kimliği oluşumunda da destek talep edebilirsiniz. Ayrıca logo oluşumunda gerekli desteği, bu profesyoneller ile sağlamanız mümkün olabilir.
  • Şirket isminin müşteride uyandırmasını istediğiniz duyguya odaklanarak tercih yapabilirsiniz. Bu şekilde tercih edeceğiniz isim, kullanıcı için şirket hakkında fikir edinmesine aracılık edecektir.
  • Şirket ismi seçerken yaratıcılığa odaklanın. Yaratıcı isimler her zaman daha çok ilgi çeker ve akılda kalır.
  • Kullanmak istediğiniz ismi mutlaka öncesinde test edin. Yasalara uygun, orijinal isimler şirketin varlığında önemli bir rol oynar.

Şirket İsmi Tescili Nasıl Yapılır?

 Tescil işlemleriniziiki yöntemle gerçekleştirebilirsiniz.

  1. Türk Patent ve Marka Kurumu’na kişisel başvuru ile,
  2. Yetkili patent ofisleri aracılığı ile başvurabilirsiniz.

İsim tescil başvurusu Türk Patent veMarka Kurumu’na yapılır. Tescil başvurunuzu ister fiziki ortamda ister dijitalortam üzerinde gerçekleştirebilirsiniz. İsim tescilinde başvuran kişi gerçek yada tüzel kişi olabilir. Tescil işleminde ismin hangi alanda kullanılacağınıbelirtmeniz gerekir. Böylece, farklı sınıflarda benzer isimle bulunan firmalarayrı ayrı tescil edilebilir.

İsimle ilgili yapılan kapsamlı araştırmasonucunda tescil başvurusuna karar verdiyseniz bir başvuru dosyası hazırlamanızgerekir. Bu başvuru dosyasında bulunması gerekenler aşağıdaki gibidir:

  • Başvuran kişinin bilgileri,
  • Tescil edilecek isim,
  • İsmin sahip olduğu sınıf,
  • Başvuru ücreti,
  • Mevcutsa firmanın logosu dosyada bulunmalıdır.

Başvuru sonrası Türk Patent ve MarkKurumu tarafından gerekli inceleme ve değerlendirmeler yapılır. Ortalama 2-3 aysürebilen bu sürecin sonunda nihai karar verilir. Sonucun olumlu olması halindeTürk Patent ve Marka Kurumu tarafından yayın kararı verilir ve marka ismi 2 ayboyunca resmi marka bülteninde yayımlanır.

Şirket İsmi Nasıl Değiştirilir?

Türk Patent ve Marka Kurumu’nunbilgilendirme metnine göre başvuru sahiplerinin bazı prosedürleri uygulamasıgerekir. Unvan ve nevi değişiklik talepleri için gereken belgeler aşağıdakigibidir:

  • Talep dilekçesi,
  • Gerekli ücretin ödendiğine dair belge,
  • Unvan ya da nevi değişikliğini gösteren Ticaret Sicil Gazetesi bilgisi veya belgesi,
  • Değişiklik belgesi yabancı dilde ise yeminli tercüman tarafından tercüme edilmiş ve onaylanmış hali,
  • Bu talep vekil tarafından gerçekleştiyse vekaletname.

Tüm bu belge ve bilgiler toparlanmak suretiyle isim değişikliği başvurusu gerçekleştirilebilir.

Kullanan 10 kişiden 9’unun önerdiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı ile siz de e fatura ve e arşiv faturalarınızı dilediğiniz yerden kolaylıkla kesebilir ve saniyeler içinde gönderebilirsiniz. Oturduğunuz yerden 15 dakika gibi çok kısa bir sürede ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçebilir Yıllık 1800 e fatura kontör hediyesinden yararlanabilirsiniz.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez