Reddiyat Makbuzu Nedir?

2024-03-12T08:58:52

Reddiyat makbuzu dava için adliye veznesine ödenen ücretten geri kalanın iade edilmesi için oluşturulan belgedir. Dava açıldığında adliye veznesine ödeme yapılır. Bu ödeme davanın içereceği işlem ve dosya masrafları içindir. Dava sonuçlandığında ise kimi zaman ödenen ücretlerin bir kısmı kullanılmadan kalır. Kullanılmayan ve arta kalan ödemeler Saymanlık adlı birime iletilir. Saymanlık biriminde de arta kalan ödeme ödemeyi yapan kişiye iade edilir. Saymanlık tarafından iade işlemi için hazırlanan belgeye reddiyat makbuzu adı verilir.

Reddiyat Makbuzu Ne İşe Yarar?

Reddiyat makbuzu sayesinde kişiler dava sonuçlandıktan sonra arta kalan ödemelerini geri iade alabilir. Reddiyat kelime anlamı olarak geri ödeme, iade, geri alma anlamlarına gelir. Reddiyat makbuzu belgesi kişiye iade edilecek olan tutarı ve detaylarını içerir. Saymanlık tarafından oluşturulan reddiyat fişi olmadan ücretin iade edilmesi mümkün değildir. Fakat bununla beraber ödemeyi iade almak isteyen kişinin dilekçe ile başvuru yapması gerekebilir. Genel olarak reddiyat ücretleri kısa sürede ödeyen tarafa iade edilir.

Reddiyat Makbuzu Neden Önemlidir?

Reddiyat makbuzu ya da diğer adı ile reddiyat fişi kişilerin ödemelerini almasını mümkün kılar. Reddiyat makbuzu belgesinde dava sürecine ve ödemelerine dair detaylı bilgiler yer alır. Kişi tarafından adliye veznesine yapılan ödemeden dava ve dosya masrafları çıkarıldıktan sonra geriye kalan miktarın reddiyat statüsünde olduğu bu belgede açıkça belirtilir. Reddiyat makbuzu kişilerin ödemelerinin bir kısmını geri alabilmesi için önemlidir. Bu belge olmadan reddiyat ödemelerinin gerçekleşmesi mümkün değildir.

Kullanan her on kişiden dokuzunun memnun kaldığı  ön muhasebe programı Logo İşbaşı ile sizler de işinizi en iyi şekilde yönetir, rahatınıza bakarsınız! Logo İşbaşı’nın alanında uzman danışmanlarının ücretsiz desteği ile e Faturaya ve e Arşiv Faturaya geçiş yapabilir, faturalarınızı hızlı ve kolayca anında gönderebilirsiniz. Üstelik aylık 175 e fatura kontörü kullanımı da hediye!

Reddiyat Makbuzu Nasıl Hazırlanır?

Reddiyat makbuzu ödemeyi alacak kişi tarafından hazırlanmaz. Reddiyat makbuzunu hazırlayan taraf Saymanlık isimli departmandır. Bu departmanda görev yapan kişilere ‘Sayman’ adı verilir. Dava sonuçlandıktan sonra arta kalan kısım Saymanlık bölümüne iletilir. Adliye veznesine dava için ödeme yapan kişinin dilekçe ile reddiyat beyanı oluşturması gerekir. Sonrasında Sayman statüsünde görev yapan çalışanlar da arta kalan ödemenin kişiye iade edilmesi için reddiyat makbuzu hazırlar. Makbuzun hazırlanmasıyla beraber arta kalan miktar kişiye iade edilir. Bunlarla beraber Saymanlık bölümünde hazırlanan reddiyat makbuzu için şu aşamalar takip edilir:

● Makbuz üzerindeki idare ya da mahkeme bilgileri alanı doldurulur.

● Borçlu olan tarafın icra idaresi ve mahkemesi yazılır.

● Borçlu ve alacaklı tarafın ad soyad bilgisi eklenir.

● Reddiyat kapsamında yapılacak ödeme belirtilir ve tarihi eklenir.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Reddiyat Makbuzu Neden Kesilir?

Reddiyat makbuzu adliye veznesine ödeme yapan kişinin arta kalan parayı geri alabilmesi için kesilir. Sayman tarafından oluşturulan reddiyat makbuzu olmadan kişinin ücret iadesi alabilmesi mümkün değildir. Reddiyat makbuzu ile verilecek olan ücret dava öncesi vezneye yatırılan ücret ile aynı değildir. Yatırılan ücretten dava ve dosya masrafları düşülür. Geriye kalan miktar ise reddiyat statüsüne düşer ve Saymanlık birimine gönderilir. Ödemeyi yapan kişi dilekçe ile reddiyat talebi oluşturduğu takdirde Sayman reddiyat makbuzu keser ve ödeme iade edilir.

45.000’den fazla işletmenin tercihi web tabanlı e-fatura ve e-arşiv fatura programı Logo İşbaşı’nı hala denemediniz mi? Siz de alanında uzman e-dönüşüm danışmanlarının ücretsiz desteği ile 15 dakikada e-Faturaya geçin, rahat edin!

Reddiyat Parasını Kim Alır?

Reddiyat makbuzu oluşturulduktan sonra ödenecek olan reddiyat parası dava sonuçlanmadan önce ödemeyi yapan kişiye verilir. Dava başlamadan önce dosya ve dava masraflarını adliye veznesine yatıran kişi reddiyat parasının sahibidir. Dava sonuçlanınca Saymanlık tarafından reddiyat parası ödemeyi yapan tarafa iade edilir.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

Tutanak Nasıl Tutulur?

Faturada Hangi Bilgiler Yer Almalı?

Ön Muhasebe Uygulaması Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez