Proforma Fatura Nedir?
Bir mal veya hizmet hakkında detaylı bilgi içeren, satıcı tarafından alıcıya gönderilen teklif niteliği taşıyan belgeye proforma fatura denir. Bu fatura karşılığında herhangi bir ürün/hizmet teslimatı yapılmayacağı gibi karşılığında ödeme de alınmaz. Bu bağlamda normal faturadan ayrılmaktadır ve bu ayrımı belirtmek için mutlaka proforma fatura olduğunu belirtmek gerekir.
Proforma Fatura Düzenlemenin Avantajları Nelerdir?
Proforma fatura düzenlemesi zorunlu olmamakla birlikte satıcı ile alıcı arasındaki ilişkiyi etkileme açısından oldukça etkilidir. Satış öncesinde müşteriye sunulan proforma fatura, fatura kesilmeden önce müşteriye ürün ve hizmet hakkında detaylı bir şekilde bilgilendirme sağlayacağından ticari ilişkiye netlik kazandırır. Ayrıca iş sürecini ortaya koyduğundan alıcıya güven tesis eder. Böylelikle satıcının güvenilir ticari kimliğini pekiştirecektir. Proforma fatura ile iş detaylandırılarak bir çerçeve çizer ve iki tarafı da prensipte anlaşmaya götürür. Dolayısıyla proforma faturayı güven oluşturmak, işe ciddi bir boyut kazandırmak ve süreci hızlandırmak açısından düzenlemenin olumlu etkileri olacaktır.
Siz de on binlerce işletme sahibinin tercih ettiği online ön muhasebe progragramı Logo İşbaşı’nda göndereceğiniz e fatura ve e arşiv faturalar için aylık 175/ yıllık 2100 kontöre kadar kullanım HEDİYE! Üstelik ücretsiz e-faturaya geçiş danışmanlığı ile yerinizden kalkmadan, 15 dakikadan daha az bir zamanda hızlı ve kolayca e-faturaya geçersiniz. Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği Logo İşbaşı’nı 14 gün boyunca ücretsiz deneyebilirsiniz.
Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!
14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.
Proforma Fatura Nasıl Düzenlenir?
Proforma faturanın sağ üst köşesine proforma numarası ve tarih yazılırken, sol üst köşesinde ise alıcı ve satıcı belirtilir. Gövde adı verilen orta bölümde de satılacak malların detaylı bir şekilde listesi yer almalıdır. Proforma faturada antentli kağıt kullanılması gerektiği de unutulmamalıdır.
Proforma fatura hazırlarken gereken bilgiler;
- Faturanın tarihi
- Mal / hizmet cinsi
- Satıcının ve alıcının isim/unvan, adresleri
- Ödeme şekli
- Malların menşei
- Teslim şekli
- Mal veya hizmetin birim fiyatı/miktarı/tutarı
- Malların ağırlığı, ebatları, miktarı
- Sevkiyatın şekli
- Mallara ilişkin ambalaj özellikleri, numara vb. detay açıklamalar
- Navlun ve sigorta prim tutarları
- Düzenleyenin imzası
Proforma Faturanın Bağlayıcılığı Nedir?
Satıcının ürün veya hizmet hakkında alıcıyı bilgilendirmek amacıyla hazırladığı ön teklif niteliğinde olan proforma faturanın herhangi bir mali yükümlülüğü bulunmamaktadır. Ticaret hukuku ve vergi hukukunda da yer alan faturalar arasında sayılmamıştır. Bu fatura türü işletmenin yasal defterine işlenmez. Proforma fatura gerçek bir borç alacak ilişkisi doğurmaz. Dolayısıyla bu fatura karşılığında alıcıya ürün ve hizmet verilmez ve satıcı da teklif belgesindeki tutarı ödemekle yükümlü değildir. Yasal düzenleme zorunluluğu olmayan proforma faturanın bir bağlayıcılığı yoktur. Proforma fatura alıcı tarafından kabul edildiği ve satış işlemi gerçekleştiği takdirde satış faturası kesilmesi ile bağlayıcılık kazanacaktır.
Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.
14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.
Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;