Günümüzde dijital sistemler bu kadar gelişmişken matbu fatura ile işlem yapmak hem zaman kaybı hem de ciddi bir iş yükü demektir. Fatura bastırmak, maliyeden onay almak, yazdırmak, imzalamak, kaşelemek, zarfa koyup kargolamak, ulaşıp ulaşmadığının takibini yapmak, tahsilat yapabilmek gibi pek çok işlem hemen her işletme için zorunlu işlemlerdir. İşte e-Fatura kullanarak matbu fatura ve birlikte gelen iş yüküne son verilebilir. Kısaca özetlemek gerekirse e-Fatura kullanmanın avantajları şu şekildedir:
- E-fatura ile operasyonel yükünüzü azaltacağınızdan paranız cebinizde kalır.
- Müşterilerinize faturalarınızı daha hızlı ulaştırabileceğinizden tahsilatlarınız hızlanacaktır. Böylece nakit akışınızı daha kolay kontrol altına alabilirsiniz.
- Yasal olarak her bir faturayı 10 yıl saklamanız gereklidir. Bu durum ciddi bir arşivleme problemi yaratacağından, e-fatura kullanmanız ve bu faturaları dijital ortamda depolayabilmeniz çok daha avantajlıdır.
- Muhasebe sisteminiz ile entegre edebileceğiniz e-fatura sistemi sayesinde, hem muhasebeciniz hem de muhasebe süreçleriniz bir hayli hızlanacaktır.
E-Faturaya Kimlerin Geçmesi Zorunludur?
Geçmiş yıllarda e-ticaret dışındaki sektörler başta olmak üzere yıllık cirosu 10 milyon TL olan işletmelerin e-Fatura uygulamasına geçmesi gerekiyordu. Ancak GİB tarafından yayınlanan en son tebliğ şartlarına göre ciro limiti de düşürüldü. Bu kapsamda 2021 yılında cirosu 5 milyon ve üzeri olan firmaların 1 Temmuz 2022’ye kadar e-fatura sistemlerine geçiş yapması zorunlu tutulmuştur.
Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!
14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.
E-Faturaya Nasıl Başvurulur?
Teknolojinin hızla gelişmesi her sektörde görülür durumdadır. Çok sayıda avantajıyla beraber elektronik ortam, artık her sektörün büyük bir parçasıdır. Muhasebe sektörü de son yıllarda hızını artırarak elektronik ortama geçiş yapan sektörlerden birisidir. Fatura kesmek gibi önemli ve gerekli işlemler bile artık dijital olarak yapılabilir.
On binlerce işletme sahibinin tercih ettiği Logo İşbaşı’nda göndereceğiniz e fatura ve e arşiv fatura için aylık 175/ yıllık 2100 kontöre kadar kullanım HEDİYE! Üstelik ücretsiz e-faturaya geçiş danışmanlığı ile yerinizden kalkmadan, 15 dakikada hızlı ve kolayca e-faturaya geçersiniz. Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği Logo İşbaşı’nı 14 gün boyunca ücretsiz deneyebilirsiniz.
Fatura, her türlü alışverişten sonra kesilmesi gereken belgeye verilen addır. e-Fatura ise fatura belgelerinin elektronik ortamda oluşturulmuş dijital versiyonudur. Çok sayıda avantajı ve kolaylığı sayesinde e-Fatura, modern ve yenilikçi bir çözümdür. Son yıllarda çoğu insan ‘Nasıl e-Fatura mükellefi olunur?’ sorusuna cevap arar.
e-Fatura mükellefi olup elektronik fatura kesebilmek için birden fazla yöntem bulunur:
GİB Portal
Bu yöntemi kullanarak elektronik fatura kesme programı kullanabilmek için, bazı belgelerin temin edilmesi gerekir. Öncelikle, e-Fatura uygulaması başvuru formu ve taahhütnamesi doldurulur. Form ve taahhütnamesi doldurulduktan sonra, Elektronik Mali Mühür Sertifika Sahibi Taahhütnamesi doldurulur. Bu iki belgeye ilave olarak Şirket Kuruluş sözleşmesi ve noter onaylı imza sirküleri temin edilir. Bu belgelerle yapılan başvuru eğer uygun görülürse, Kamu Sertifika Merkezlerinden mali mühür sertifikasının alınabileceği bilgisi verilir. Sonrasında Kamu Sertifika Merkezine mali mühür ücreti yatırılır ve başvuru sahibi mali, mührünü alır. Sonrasında, gerekli bütün belgeler ve mali mühürle beraber elektronik fatura uygulamasına geçiş başvurusu yapılır. Başvurunun sonuçlanması beklenir. Başvuru onaylandıktan sonra, kişiler elektronik fatura uygulamasını diledikleri gibi kullanmaya başlayabilirler. Bunun dışında e-imza ile de e-fatura sistemine geçiş yapılabilir. E-imza elinize ulaştıktan sonra yine GİB başvurunuzu tamamlayarak e-faturaya geçiş yapabilirsiniz.
Özel Entegrasyon
Bu yöntemle yapılan elektronik fatura başvurularında, başvuru sahibinin işlem yapmasına gerek yoktur. Sürece aracı olan özel entegrasyon başvurunun tamamlanması için bütün işlemleri halleder. Bu işlemler sırasıyla şöyledir:
- Başvuru sahibi, Kamu Sertifikasyon Merkezi aracılığıyla mali mühür başvurusunda bulunur.
- Elektronik fatura başvurusu imzalanır. Sonrasında mükellef firma efatura.gov.tr adresinden e-Fatura başvurusu yapar.
- Başvuru yaptıktan sonra, mükellef firmaya bir link gönderilir. Firma, bu linkte istenilen alanlara gerekli bilgileri doldurur. Bu bilgilerin doğru ve uygun olması özel entegratör tarafından kontrol edilir. Bütün süreç sorunsuz işler ise, özel entegratör mükellef firmaya aktivasyon işlemini gerçekleştirebileceği bir link gönderir.
- Mükellef firma gönderilen linkteki belgeyi mali mühürle beraber imzalar.
- Bu aşamadan sonra başvurunun Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından onaylanması beklenir.
Başvurusu onaylanan mükellef firma, hemen elektronik fatura uygulamasını kullanmaya başlayabilir. Elektronik faturaya geçiş süreci karmaşık ve zor görünebilir. Fakat yapılması gereken sadece gerekli yerlerden gerekli, belgeleri temin edip başvurmaktır. Sonrasında başvurunun onaylanması beklenir. Bu aşamadan sonra da firmalar istediği gibi elektronik fatura kesip alabilir.
Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.
14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.
Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;