Proforma Fatura Nedir, Nasıl Düzenlenir?

2022-09-19T13:53:35

Proforma Fatura Nedir?

Alıcı ve satıcı taraflar alışveriş işleminin sorunsuz ve yasalara uygun bir şekilde ilerleyebilmesi için fatura keserler. Günümüzde büyük ya da küçük ölçekli her alışveriş işleminde fatura kesilmelidir. İşlemin türü ya da amacına göre farklı fatura tipleri kullanılır. Bu fatura tiplerinden birisi olan proforma fatura günümüzde satıcı ve alıcılar tarafından yaygın olarak kullanılır. Proforma fatura ya da ön fatura isminden de anlaşılabileceği üzere resmi bir hükmü bulunmayan, tamamen karşı tarafa teklif vermek için oluşturulmuş bir faturadır.

Proforma fatura, karşı tarafa mal ya da hizmet ve fiyat hakkında bir teklif vermek için oluşturulur. Örneğin, bir alıcı belirli bir miktarda araba lastiği almak istesin. Araba lastiğini satan taraf alıcı tarafın ürünler ve fiyatları hakkında bilgi sahibi olabilmesi için proforma fatura düzenler ve bu faturayı alıcı tarafa iletir. Proforma faturada tıpkı normal bir fatura gibi mal ya da hizmete, fiyatlarına, toplam ödenecek tutara ve vergilere ait bilgiler yer alır. Ek olarak proforma faturada faturanın ‘proforma fatura’ olduğunu belirten bir ibare bulunur. Proforma fatura alıcı ve satıcı taraflar arasında gerçekleşecek işlemlerin belirli bir plan dahilinde olabilmesini sağlar. E-fatura ve ön muhasebe çözümleri ile işlerinizi kolaylaştıran 45.000’den fazla işletmenin tercihi Logo İşbaşı ile siz de saniyeler içinde proforma fatura kesebilir, zaman ve maliyetten tasarruf edebilirsiniz. Proforma fatura düzenlemenin en kolay yolu ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı siz de hemen 14 gün boyunca ücretsiz deneyebilirsiniz.

Özetle, Proforma faturayı mali yükümlülüğü bulunmayan teklif özelliği taşıyan bir fatura cinsi olarak düşünebilirsiniz. Normal kestiğiniz faturalardan farklı olarak üzerinde ‘Proforma Fatura’ bilgisini vermek gerekiyor.

Proforma Faturanın Amacı Nedir?

Proforma yani ön faturanın amacı karşı tarafa alış ya da satış işlemi hakkında bilgi vermektir. Bir alıcı belirli bir miktarda mal satın almak istediğinde, bu malların niteliğine, fiyatına, indirimlere, ödenecek toplam tutara ve tabi tutulacağı vergilere dair bilgi almak ister. Bütün bu bilgiler ve daha fazlası proforma fatura ile karşı tarafa verilebilir. Kısacası proforma faturanın en önemli amacı karşı tarafa gerçekleşmesi muhtemel alışveriş işlemi hakkında bilgi vermek ve ödenecek olan toplam tutara dair teklif sunmaktır.

Proforma Faturalar En Sık Hangi İşlemlerde Kullanılır?

Günümüzde proforma faturalar dış ticarette yaygın olarak kullanılır. Genel olarak büyük çaplı alışverişlerde kullanılan proforma faturalar küçük ölçekli alış ve satışlarda da kullanılabilir. Proforma faturalar uluslararası düzeyde ‘Uluslararası Satış Sözleşmesi’ olarak da bilinir. İhracat ve ithalatta kullanılan proforma faturalar alışveriş işlemlerinin belirli bir düzen içerisinde, her iki tarafın da onayıyla gerçekleşebilmesini sağlar.

Proforma Faturanın Özellikleri Nelerdir?

Proforma faturanın en büyük özelliği karşı tarafa fiyat hakkında bilgi vermesidir. Esasında teklif vermek amacıyla kullanılan bu fatura tipi hem alıcı hem de satıcı tarafların alışveriş işlemlerini daha makul bir düzeyde gerçekleştirebilmelerini sağlar. Proforma faturada mala ve toplam fiyata, vergilere ve ödeme şekillerine kadar birçok farklı kalemde bilgiler yer alır. Böylece her iki taraf için de birçok anlaşmazlık ve bilinmezlik giderilmiş olur.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Proforma Faturada Bulunması Gereken Bilgiler

Proforma faturanın geçerli olabilmesi için üzerinde bazı bilgilerin bulunması gerekir. Ön fatura ya da proforma fatura resmi bir hükmü olmayan, Ticaret Kanunu’nda da yer almayan bir faturadır. Bu fatura tamamen alıcı ve satıcıların kendi aralarında kullandığı bir faturadır. Proforma faturada olması gereken bilgiler şunlardır:

  • Faturanın düzenlenme tarihi
  • Satıcı ve alıcının soyadı, iletişim bilgileri
  • Satışı yapılan mal ya da hizmetin cinsi
  • Satışı yapılan malların menşei
  • Malların teslim şekli
  • Toplam tutarın ödenme şekli
  • Her bir malın birim fiyatı
  • Malların ebatları, ağırlıkları, nitelikleri
  • Malların ambalajlarına, istiflenme ve taşınma şekillerine dair bilgiler
  • Yapılan teklifin geçerlilik süresi
  • Navlun ve sigorta prim tutarları
  • Faturayı düzenleyenin imzası

Proforma Fatura Nasıl Hazırlanır?

Proforma fatura hazırlanırken antetli kağıt kullanılır. Bu faturayı düzenleyebilmek için hazır bir şablon kullanılabilir. Öncelikle faturanın proforma fatura olduğunu belirten bir ibare eklenir. Sağ üst köşeye proforma numarası eklenir. Sol üst köşeye ise satıcıya ait unvan ve iletişim bilgileri eklenir, bu bilgilerin alt kısmına da alıcıya ait bilgiler eklenir. Sayfanın orta kısmında da mal ya da hizmete dair bilgiler eklenir.

Proforma Fatura Nerede Kullanılır?

Proforma faturaların en sık kullanıldığı alanlardan birisi ihracat ve ithalat işlemleridir. Bu alanlarda yapılan büyük çaplı alışveriş işlemleri proforma faturalar sayesinde planlı bir şekilde gerçekleştirilebilir. Günümüzde e-İhracat satışlarında da proforma fatura kullanıldığı görülür.

Proforma Fatura, Fatura Yerine Geçer mi?

Proforma faturanın normal fatura yerine geçebilmesi mümkün değildir. Proforma fatura resmi bir belge değildir. Tamamen alıcı ve satıcı arasında düzenlenmiş ve teklif verilmesi amaçlı oluşturulmuş bir faturadır.

Proforma Faturanın Normal Faturadan Farkı Nedir?

Normal fatura belgeleri resmi bir hüküm taşırlar. Bu faturalar muhasebe kayıtları, vergi ödemeleri gibi işlemler için kullanılabilir. Proforma faturalar ise bu işlemlerde ya da başka herhangi bir işlemde kullanılamazlar. Proforma faturaların resmi bir geçerliliği yoktur.

Proforma Fatura Ne Zaman Alınır?

Proforma faturanın düzenlenebilmesi için belirli bir zaman dilimi yoktur. Her türlü, küçük ya da büyük işletme proforma fatura düzenleyebilir. Her türlü alışveriş işlemi öncesinde teklif vermek amacıyla proforma fatura düzenlenebilir ve karşı tarafa gönderilebilir. Proforma bir belge olarak düzenlenir. Bu fatura cinsi, satış öncesinde hazırlanarak müşteriye sunulur. Proformada, faturanın kesilmeden önceki son hali ve detayları yer alır.

Proforma Faturada Kaşe Olur mu?

Proforma faturalarda kaşe kullanılabilir. Bir proforma faturada kaşenin yer alması da proforma faturayı geçerli, gerçek bir fatura yerine koymaz. Proforma faturalarının kaşelenmesi teklifin kabul edildiği anlamına gelir. Proforma faturada yer alan teklif kabul edildiğinde, bu teklif gerçek bir satış işlemine dönüşür ve resmi, geçerli bir fatura düzenlenebilir. Kaşelenmiş proforma faturada, satıcı ve ürün hakkında detaylarla beraber satış şartlarının da bulunması müşteri açısından firmaya güven duyulmasına ortam sağlar. Bu bakımdan proforma fatura, müşterinin güvenini kazanmakta büyük rol oynadığı da söylenebilir.

Proforma Faturanın Bağlayıcılığı Nedir?

Proforma yani ön faturanın herhangi bir bağlayıcılığı yoktur. Yasal olarak herhangi bir karşılığı olmayan proforma fatura düzenlendiğinde her iki taraf için de herhangi bir sorumluluk oluşmaz. Zorunlu olmayan bu fatura türüne, bazı bankacılık ve ihracat işlemlerinde ihtiyaç olabilir. Proforma faturayı müşteriniz için hazırlayarak, işinize verdiğiniz değeri ön plana çıkarma fırsatı bulabilirsiniz.

Kullanan 10 kişiden 9’unun önerdiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı ile e fatura ve e arşiv faturalarınızı dilediğiniz yerden kolaylıkla kesebilir, gelir-gider takibi ve stok takibinizi gerçekleştirebilirsiniz. Aklınıza takılan soruları sorabileceğiniz uzmanlarımız ve işletmenize özel çözümler sayesinde tek bir yerden tüm işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

Proforma Faturanın Bağlayıcılığı Nedir?

Proforma Faturanın Normal Faturadan Farkı Nedir?

Faturasız Ürün Satma Cezası Nedir?

14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez