Pazar Yeri Entegrasyonu Hakkında Bilinmesi Gerekenler

2022-09-16T17:39:04

Günümüzde e-Ticaret alışverişleri hiç olmadığı kadar yaygındır. Daha fazla ürün çeşitliliği ve fiyat seçeneği sunan e-Ticaret platformları tüketicilerin ilgisini çekecek farklı avantajlara sahiptir. Standart alışveriş yöntemine nazaran birçok avantajı bulunan e-Ticaret platformları müşterilerin herhangi bir alışveriş merkezine gitmeden istedikleri ürüne kolayca ulaşabilmelerini sağlar. Öte yandan satıcılar ise e-Ticaret sistemleri üzerinden satışlarını daha verimli ve basit şekilde gerçekleştirir. Fiziksel bir mağaza açmanın getirdiği maliyet ve yükümlülüklerin hiçbiri e-Ticaret mağazalarında bulunmaz. e-Ticaret sistemleri üzerinden satış yapan satıcıların verimlerini artırabilmek ve satışları daha kolay takip edebilmek için kullandığı yöntemlerden birisi de pazar yeri entegrasyonlarıdır. e-Ticaret sistemlerini satıcının kullandığı yazılımlarla bir araya getiren ve eşzamanlı olarak çalışmalarını sağlayan pazar yeri entegrasyonunun birçok avantajı bulunur.

Pazar yeri Nedir?

e-Ticaret yapmak isteyen satıcılar pazar yeri nedir konusunu sıklıkla merak eder. Pazar yeri en basit anlatımıyla bir e-Ticaret platformudur. Günümüzde tüketicilerin alışveriş yapmak için kullandığı web siteler ve uygulamalar pazar yeri olarak nitelendirilebilir. Belirli bir ödeme sistemi olan ve birden fazla ürün çeşidi sunan herhangi bir online oluşum pazaryeri sayılabilir. e-Ticaret üzerinden satış yapmak isteyen satıcılar iki yöntemle satış yapmaya başlayabilir. Satıcılar kendi pazar yerlerini kurarak ürünlerini online bir şekilde satabilir. Kendi pazar yerini kurmak istemeyen satıcılar halihazırda hizmet vermekte olan pazar yerleri üzerinden mağaza açabilir ve satışlarına başlayabilir. Her iki yöntemin de avantajları ve dezavantajları bulunur. Başka bir pazar yeri üzerinden mağaza açarak satış yapmak isteyen satıcıların özen göstermesi gereken konulardan birisi de pazaryeri entegrasyonudur.

Online Pazar Yeri Nasıl Çalışır?

Online pazar yerlerinin çalışma prensipleri değişiklik gösterebilir. İlk olarak tüketici pazar yerine web sitesi ya da uygulama üzerinden ulaşır. Pazar yeri sistemlerinde birçok ürün bulunabilir ve algoritmalar tüketicinin satın alabileceği ürünler önerir. Bu şekilde tüketicinin daha fazla satın alım yapması beklenir. Tüketici satın alacağı ürünü seçip sepete ekledikten sonra adres bilgileri ve ödeme sayfasına yönlendirilir. Tüketicinin adresini eksiksiz ve doğru bir şekilde girmesi gerekir. Farklı pazar yerleri çeşitli ödeme yöntemleri ile tüketiciden ödeme alabilir. Ödeme yapıldıktan sonra sipariş bilgileri söz konusu ürünün satıcısına pazar yeri sistemi üzerinden iletilir ve satıcı ürünü kargoya verir. Bu şekilde çalışan online pazar yeri platformlarında yapılacak satışların daha verimli olabilmesi için satıcıların entegrasyon yapmaları önem taşır.

Pazar Yeri Entegrasyonunun Satışlara Etkisi Olur mu?

Pazar yeri entegrasyonu yapmak satışların ilerleme sürecine doğrudan etki ettiğinden olumlu bir büyüme sağlar. Satıcılar online pazar yeri entegrasyonu yapmanın satışlarına etki edip etmeyeceğini belirli parametreleri göz önüne alarak belirlemelidir. e-Ticaret satışlarında takip ve güncelleme yapmak birçok satıcının olduğu bu sektörde öne çıkmayı ve müşteri memnuniyeti kazanmayı sağlar. Pazar yeri entegrasyonları satıcının stok ve kargo takibini hızlı ve kolay bir şekilde yapabilmesine olanak tanır, bu sayede müşteriye anlık olarak doğru bilgiler verilebilir. e-Ticaret müşterileri kargolarının ne zaman nerede olduğunu öğrenerek satıcının güvenini kazanır. Satıcı ise stok takibini entegre yazılımlar sayesinde anlık olarak yapabilir ve pazar yeri üzerinden ürünlerin güncel durumunu düzenleyebilir. Entegre yazılımların bir diğer avantajı da eş zamanlı olarak fatura düzenleyebilmektir. Hızlıca fatura düzenlemek ve alıcı tarafa göndermek de entegre yazılımların e-Ticaret satışlarını arttıran özelliklerden birisidir.

Pazar Yeri Entegrasyonu Yapmanın Avantajları Nelerdir?

Satıcıların kullandıkları muhasebe ve e-Ticaret yazılımlarını pazar yeri sistemleri ile entegre etmesinin başlıca avantajları şu şekildedir:

● Sipariş sonrasında faturalar kolayca kesilebilir ve alıcısına gönderilebilir. Faturaların muhasebe kaydı anlık olarak yapılabilir.

● Pazar yerinde bulunan ürünlerin fiyatları, bilgileri ve fotoğrafları kolayca değiştirilebilir.

● Pazar yerine yeni ürünler hızlıca eklenebilir, aynı zamanda silinmesi istenen ürünler de hızlıca kaldırılabilir.

● Ürünlerin stok takibi anlık olarak yapılabilir, stok bilgisi pazar yeri sistemine güncel şekilde gönderilebilir.

● Satışlar takip edilebilir, günlük, haftalık, aylık ve dönemsel raporlar, istatistikler ve grafikler oluşturulabilir.

● Ürünlere göre satış oranları ve iade sayıları gibi önemli bilgiler kolayca görülerek analiz edilebilir.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Pazar Yeri Entegrasyonu Firması Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

e-Ticaret üzerinden satış yapan satıcılar entegrasyon sistemini bir firma aracılığıyla gerçekleştirebilir. Günümüzde pazar yeri entegrasyonu yapan birçok firma ve oluşum bulunur. Satıcılar hangi firmanın kendi satış ölçekleri için en iyisi olduğunu seçmekte zorluk yaşayabilir. Birkaç önemli noktaya dikkat ederek e-Ticaret satışlarınız için en iyi entegrasyon firmasını bulabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken önemli noktalardan birisi firmanın satış ölçeğinize uygun altyapılar sunabilmesidir. Bazı entegrasyon firmaları küçük ölçekli satıcılara hitap ederken gelişmiş ve büyük entegrasyon firmaları satışları yüksek ve yoğun e-Ticaret satıcılarına hizmet verir. Kendi satış ölçeğinizi dikkate alarak firmalar arasında seçim yapabilirsiniz. Satış oranlarınıza ve yoğunluğunuza uygun olmayan entegrasyon sistemler beklenen olumlu etkiyi yaratmaz. Entegrasyon sistemi seçerken özelliklerine dikkat etmek de satışlarınızda büyüme olmasına olanak tanır. Stok takibi, ürün ekleme, çıkarma ve fatura kesme gibi modern özellikleri olan bir entegrasyon sistemi seçebilirsiniz. En iyi pazar yeri entegrasyonu firması satıcının ihtiyaçlarına uygun ve modern özellikler sunan firmadır.

Pazar Yerleri Komisyon Oranları

Fiziksel bir mağazadan birçok açıdan daha avantajlı olsa da online pazar yerlerinin de birkaç gider kalemi bulunur. Bu kalemlerden birisi pazaryeri platformlarının satıcılardan aldığı komisyonlardır. Günümüzde pazar yerleri bünyelerinde yer verdikleri satıcıların sattığı ürünlerden komisyon talep eder. Pazar yerlerinin talep ettiği komisyonlar ürün kategorilerine göre değişiklik gösterebilir. Aynı kategori içerisinde yer alan ürünlerin komisyon oranları da kendi içerisinde farklılık gösterebilir çünkü bazı pazar yerleri komisyon oranını belirlerken ürünün fiyatını dikkate alır. Pazar yeri seçimi yaparken dikkat etmeniz gereken faktörlerden birisi komisyon oranları olsa da seçimi buna göre yapmanız satışlarınızda beklenen etkiyi oluşturamayabilir. Seçim yaparken modern özelliklere sahip olmasına, geniş müşteri kitlesi oluşturmuş ve güven kazanmış olmasına dikkat etmeniz satışlarınız için en iyisidir.

Kullanan 10 kişiden 9’unun önerdiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı ile siz de e fatura ve e arşiv faturalarınızı dilediğiniz yerden kolaylıkla kesebilir ve saniyeler içinde gönderebilirsiniz. Oturduğunuz yerden 15 dakika gibi çok kısa bir sürede ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçebilirsiniz.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

Trendyol, Hepsiburada, Gittigidiyor, N11, PttAVM e-Ticaret Entegrasyonu Nedir? En Kolay Nasıl Yapılır?

İdeasoft, Ticimax, Woocommerce, Opencart e-Ticaret Entegrasyonu Nedir? En Kolay Nasıl Yapılır?

Morhipo ve Çiçeksepeti e-Ticaret Entegrasyonu Nasıl Yapılır?

14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez