Ötv nedir vergi mükelleflerinin en çok merak ettiği sorulardandır. Özel tüketim vergisi (ÖTV) 4760 sayılı kanuna ekli dört ayrı listede yer alan mallar üzerinden bir kereye mahsus olmak üzere alınan bir vergi türüdür. Pek çok üründe uygulanmaktadır. Daha önceleri uygulanan “İstihlal Vergisi” ile benzerlik taşımaktadır. İlk olarak Avrupa Birliği ile uyum çerçevesinde yapılan kanun değişiklikleriyle gündeme gelmiştir. 2002 yılında da 4760 sayılı kanun ile kabul edilmiştir.
Ötv nedir öğrendikten sonra hangi ürünlerde uygulandığına bir göz atın.
ÖTV Hangi Ürünlerde Uygulanır ?
- Bazı lüks ürünlerde (lüks arabalar, mücevherler, lüks mobilyalar, kürk..)
- İnsan sağlığına zararlı olduğu düşünülen ürünlere (tütün, alkol)
- Lüks beyaz eşyalarda
- Çevreye zarar veren lüks ürünlerde (benzin, kömür, folik asit) uygulanır.
Kimler ÖTV’den Yükümlüdür ?
- I, III ve IV sayılı tarifeli mallar ile II sayılı tarifedeki mallardan kayıt ve tescile tabi olmayanları imal ve ithal edenler ile bu malların müzayede yoluyla satışını gerçekleştirinler
- Lüks motorlu araç ticareti yapanlar, aracı kullanmak üzere ithal edenler ve ya müzayede yolu ile aracın satışını gerçekleştirenler ötv den yükümlüdürler.
ÖTV İstisnası Ne Anlama Gelir ?
Ötv nedir sorusundan sonra en çok araştırılan konu istisnasının ne olduğudur. Ötv istisnası, ötv alınması gereken ürünlerden bu verginin alınmayacağı durumları anlamına gelmektedir. 2016 yılında ÖTV Kanunu’na eklenen geçici 7. maddeye göre; taksi, dolmuş, minibüs, otobüs ile şehir içi yolcu taşımacılığı yapan firmalar, kişiler, çekici, kamyonet ve kamyonla ticari yük taşımacılığı yapan firmalar bu istisnadan yararlanabileceklerdir. Ayrıca engelli bireylerde bu ötv istisnasından yararlanabilmektedirler.
Bunun gibi birkaç durumda istisna kapsamına girer. Bunlar; askeri amaçlı istisna, diplomatik istisna, ihracat istisnası, ithalat istisnası, Türk Hava Kurumu’nun alımlarında yapılan istisna, kamu kurumlarında istisna, petrol amaçlı istisna ve güvenlik kuruluşlarının silah alımında yapılan istisnalardır.
Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!
14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.
Özel Tüketim Vergisinin Ödeme Şekli
Özel tüketim vergisi beyanname verme süreleri içinde ödenirler. Ödeme vergi dairelerinin anlaşma yaptığı bankalar kanalı ile yapılabilir.
ÖTV ve KDV’yi Birbirinden Ayıran Özellikler
ÖTV ve KDV bazı özellikler ile birbirlerine benzerler. Bu ikisini birbirinden ayıran en önemli özellik ÖTV’nin tek aşaması olan bir vergi türü olmasıdır. İlgili mallardan yalnızca bir kez ithalat, imalat ve ya ilk iktisap sırasında alınır. Bu mallar el değiştirirken yeniden ÖTV alınmamaktadır.
ÖTV Nasıl Hesaplanır? Özel Tüketim Vergisi Oranları Nelerdir?
Satın almak istediğiniz taşıtın vergi tutarını ve ÖTV indirimli fiyatını kolayca hesaplayan pek çok web sitesi ve uygulamalar bulunuyor. Aracın türüne ve fiyatına denk gelen orana göre yapılan hesap ile ÖTV ve KDV de olmak üzere tüm vergiler dahil bir fiyat elde edebiliyorsunuz.
Güncel ötv oran ve tutarlarına linkten ulaşabilirsiniz.
On binlerce işletme sahibinin tercih ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nda göndereceğiniz e fatura ve e arşiv faturalar için yıllık 1000 kontör HEDİYE! Üstelik ücretsiz e-faturaya geçiş danışmanlığı ile yerinizden kalkmadan, 15 dakikadan daha az bir zamanda hızlı ve kolayca e-faturaya geçebilirsiniz. Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği Logo İşbaşı’nı 14 gün boyunca ücretsiz deneyebilirsiniz.
Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.
14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.
Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;
Geçici Vergi Nedir? Nasıl Hesaplanır?Gelir Vergisi Nasıl Hesaplanır?
Vergi Levhası Nedir ve Nasıl Alınır?