Fatura kesmek, her türlü alışverişin yapıldığı alanda düzenlenerek, alışverişe dair bilgilerin belgelenmesini sağlayan bir işlemdir. Fatura, satılan herhangi bir mal ya da hizmetin değerini, miktarını, satıcı ve alıcı bilgilerini, satış işleminin yapıldığı tarihi ve toplam fiyatı içeren bir belgedir. Küçük ya da büyük her türlü işletmenin fatura kesmesi, satışlarının takip etmeleri ve sonrasında buna göre aksiyon alabilmeleri açısından son derece önemlidir.
Günümüzde, her türlü işlemin elektronik ortamda yapılması, fatura belgelerinin de online sistemlerde kullanılabilmesini sağlar. E-Fatura yani elektronik fatura, standart fatura belgesinin, elektronik ortamda çevrimiçi sistemler üzerinden oluşturulmuş versiyonudur. Günümüzde, yasalara göre, her türlü işletmenin e-fatura kesmekle yükümlüdür. Son yapılan düzenlemeye göre, otel ve konaklama hizmeti veren işletmelerin de e-fatura kesmesi zorunlu durumdadır.
Otel ve Konaklama Yerlerinde E-Fatura Nasıl İşler? Zorunlu Mudur?
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) ülkemizde e-fatura gibi uygulamaların yürütülmesiyle sorumlu olan bir devlet dairesidir. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), her sene, e-fatura kesmekle yükümlü olan işletme türlerini ve geçiş zorunluluğunun kapsamını ve şartlarını açıklar. Son yapılan düzenlemeye göre de, 2021 yılında yıllık cirosu 4 milyon TL ve üzeri olan her türlü işletme, elektronik fatura yani e-fatura kesmekle yükümlüdür. 2022 yılı brüt satış hasılatı 3 milyon TL ve üzeri olan 1 Temmuz 2023 tarihine kadar e-faturaya geçişini tamamlaması, 1 Ocak 2024’e kadar da e-defter uygulamasına geçişi zorunlu tutulmuştur.
E-fatura kesme zorunluluğunun her geçen sene yaygınlaşması ve daha çok sektörün elektronik faturaya geçmesi ile beraber, yaygın olarak kullanılan otel ve konaklama hizmetlerinin de e fatura kullanmaya başlaması gerekiyor. Öyle ki, 1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren, konaklama sektöründe faaliyet gösteren bütün işletmelerin elektronik fatura yani e-fatura kesmeye başlaması zorunlu kılınmıştır. 2023 yılında bu kapsamda faaliyetlerine başlayacak olan yeni işletmeler faturalarını elektronik fatura olarak düzenlemek zorundadır. 1 Ocak 2024’e kadar da e-defter uygulamasına geçişi zorunlu tutulmuştur.
Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!
14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.
Otel Konaklamasında Faturalar Nasıl Kesilir?
E-fatura kapsamının genişletilmesi ile beraber, artık oteller ve konaklama hizmeti sunan işletmeler de e-fatura kesmek zorundadır. Otel ve konaklama hizmeti veren işletmelerin de elektronik fatura kesme aşamaları, diğer sektörlerdeki e-fatura kesme aşamalarına oldukça benziyor. Günümüzde otel ve konaklama hizmeti veren işletmelerin elektronik fatura kesebilmek için takip etmeleri gereken aşamalar şu şekildedir:
- İnteraktif Vergi Dairesi sistemine önceden belirlenmiş bir şifre kullanılarak giriş yapılır. İnteraktif Vergi Dairesi, fatura kesme gibi işlemlerin online olarak yapılabilmesini sağlayan ve çevrimiçi faaliyet gösteren bir sistemdir.
- Daha sonra seçenekler arasından Arşiv Portal bölümüne giriş yapılır. Bu bölüm kullanıcıyı fatura gibi belgelerin oluşturulmasını sağlayan ekrana yönlendirir.
- Arşiv Portal bölümünden, söz konusu mükellefe ait bilgiler gösterilir ve bu bilgilerin doğruluğu kontrol edilir.
- Bilgiler kontrol edildikten sonra, sol kısımda yer alan Belge İşlemleri bölümüne giriş yapılır.
- Belge İşlemleri bölümünden “Fatura Oluştur” butonuna tıklanır ve faturada doldurulması gereken alanlar ekranda belirir. Bu alanlar özenlice ve dikkatlice doldurulur.
- Satıcı bilgileri, alıcı bilgileri, söz konusu mal ya da hizmete ait bilgiler de doldurulduktan sonra, bütün bilgiler dikkatlice kontrol edilir. E-Faturanın yanlış bilgilerle doldurulması negatif sonuçlar doğurabilir.
- Bilgiler kontrol edildikten sonra Oluştur butonuna tıklanır ve böylece fatura Taslaklar bölümüne kaydedilir. Taslaklar bölümünde bilgiler bir kez daha kontrol edildikten sonra, GİB İmza butonuna tıklanarak, elektronik fatura onaylanmış olur.
- GİB İmza ile fatura onaylandıktan sonra kullanıcının cep telefonuna bir kod gönderilir. Bu kod, ekranda istenilen alana girilir ve böylece e-fatura oluşturma işlemi tamamlanmış olur. Bu noktadan sonra geri dönüş yoktur ve e-faturanın iptali ya da bilgilerin değiştirilmesi gibi bir durum söz konusu değildir
Siz de on binlerce işletme sahibinin tercih ettiği online ön muhasebe progragramı Logo İşbaşı’nda göndereceğiniz e-fatura ve e arşiv faturalar için yıllık 1000 kontöre kadar kullanım HEDİYE! Üstelik ücretsiz e-faturaya geçiş danışmanlığı ile yerinizden kalkmadan, 15 dakikadan daha az bir zamanda hızlı ve kolayca e-faturaya geçersiniz. Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği Logo İşbaşı’nı 14 gün boyunca ücretsiz deneyebilirsiniz.
Oteller İçin E-Fatura Programları Nasıl Olmalıdır?
Otel ve konaklama hizmeti veren işletmelerin e-fatura ihtiyaçları diğer işletmelere nazaran daha farklı olabilir. Bu nedenle otel ve konaklama hizmeti veren işletmelerinin elektronik fatura için bir program seçerken daha seçici ve titiz davranmaları gerekir. Fatura kesmek, her türlü kayıt ve takip işlemi için son derece önemlidir. Bu nedenle seçilecek olan e-fatura programının da otellerdeki işlem yoğunluğunu kaldırabilecek, işlem hızına dikkat edecek ve özenli bir şekilde e-fatura oluşturabilecek bir program olması gerekir.
Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.
14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.
Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;