Oryantasyon Nedir?

2024-03-08T16:34:52

İşletme ve şirket gibi yapılar her düzeyden çalışanın aynı frekansta çalışarak yapıyı daha yukarıya taşımasıyla amacına ulaşır. Bunun yapılabilmesi için insan kaynakları departmanı gibi oluşumların çalışacak olan işçileri özenle seçmesi gerekir. Büyük ya da küçük ölçekli her şirket işe alım yaparken pozisyon için en uygun olan adayı seçmek ister. En uygun aday seçildikten sonra da adayın işi doğru bir şekilde yerine getirmesi büyük önem taşır. Söz konusu işe oldukça uygun görünen fakat pratikte işe uyum sağlayamayan çalışanlar şirketin verimli bir şekilde büyümesine ve gelişmesine engel olabilir. Herhangi bir pozisyona uygun olan adayların işe kolayca uyum sağlayabilmesi, günümüzde birçok şirkette uygulanan oryantasyon eğitimi ile mümkündür. Oryantasyon eğitimi çalışanların şirketin yapısına ve işin işleniş biçimine dair bilgi edindikleri bir eğitim sürecidir.

Oryantasyon Eğitimi Nasıl Yapılır?

Ölçeği fark etmeksizin her oluşum için gerekli olan oryantasyon eğitiminin gerçekleştirilmesi değişiklik gösterebilir. Küçük ve pozisyon devrinin düşük olduğu oluşumlarda oryantasyon eğitimi yüzeysel bir şekilde işlenirken, adayların sürekli olarak değişme eğiliminde olduğu şirketlerde oryantasyon eğitimi daha kapsamlı ve geniş olabilir. Bunun nedeni işverenlerin işe aldıkları çalışanlarının sürekli olarak değişmemesi için çok daha kapsamlı bir oryantasyon eğitimi vermek istemeleridir. Verimli bir oryantasyon eğitiminin içeriği ve işleyiş biçimi şu şekildedir:

Ön Hazırlık

Verimli bir oryantasyon eğitimi için öncelikle ön hazırlığın tamamlanmış olması gerekir. Bu aşamada insan kaynakları departmanından bir yetkili görev alır. Oryantasyon programının içeriği ve işleniş şekli belirlenir. Bu faktörler belirlenirken şirketin amacı, misyonu ve vizyonu göz önüne alınır. Ayrıca oryantasyon programının içeriği yöneticilerin onayından da geçmelidir. Sonrasında şu aşamalar takip edilerek çalışanın şirketi ve yapısını benimsemesi sağlanır:

  • Yetkili kişiler tarafından şirketin tanımı, geçmişi ve gelecek planları çalışana aktarılır.
  • Çalışanın işini yapacağı yer detaylarıyla birlikte anlatılır.
  • Çalışana ait e-posta, telefon numarası ve kimlik kartı gibi unsurlar halledilir.
  • Çalışan, yöneticilerle ve ekibinde yer alan çalışanlarla tanıştırılır.
  • Çalışma ortamına dair kurallar belirtilir.
  • Çalışma araçları hakkında çalışana bilgi verilir.

Oryantasyon Eğitiminin Amacı Nedir?

Oryantasyon şirketlerin bünyelerine kattıkları çalışanlara şirketi tanıtmak olarak tanımlanabilen, şirketin verimliliğini artıran bir eğitim sürecidir. Günümüzde de birçok oluşumda uygulanan oryantasyon eğitiminin başlıca amaçlarından bazıları şu şekildedir:

  • Şirket bünyesine yeni katılmış çalışanın şirketi, misyonunu ve vizyonunu benimsemesi.
  • Personelin şirkete ve departmanına olan bağlılığını artırarak, uzun vadede verimi düşüren pozisyon devir oranını düşürmek.
  • Çalışana işin yapılış biçimini, kurallarını, ödemeleri ve izin günleri gibi bilgileri vererek, sonrasında oluşabilecek olumsuzlukların önüne geçebilmek.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Oryantasyon Eğitimi Kaç Aşamadan Oluşur?

Oryantasyon eğitimi oluşumların yapılarına göre değişmekle beraber farklı katman ve aşamalardan oluşabilir. Bu eğitimin işleyişi ve içeriği şirketlerin yapısına göre farklılık gösterebilir. Genel olarak oryantasyon eğitimi, bir ön hazırlık sürecinden sonra, bu aşamada belirlenen eğitim içeriğinin çalışana aktarılması ile devam eder. Eğitim içeriğinin kapsama alanı eğitimin kaç aşamadan oluşacağını belirler. Eğitim içeriği şirketlere göre değişiklik gösterebilir.

Oryantasyon Eğitimini Kimler Alabilir?

Oryantasyon eğitimi şirketler tarafından yeni işe alınan çalışanlara verilir. Bu eğitimi kimlerin alabileceği şirketlerin belirlediği bir konudur. Şirketler gerekli gördükleri takdirde yeni işe aldıkları çalışanlarına oryantasyon eğitimi verirler. Günümüzde birçok şirket işe aldığı çalışanlarının büyük bir bölümüne oryantasyon eğitimi verir.

Oryantasyon Neden Önemlidir?

Oryantasyon şirketlerin verimli bir şekilde büyümesine zemin hazırlayan, önemli ve gerekli bir eğitimdir. Oryantasyon işe yeni girmiş bir çalışanın şirketi ve işleyişini tanımasına, buna bağlı olarak da görevini daha kolay ve verimli bir şekilde yerine getirebilmesini sağlar. Şirketin işleyişi hakkında bilgi sahibi olmayan bir çalışan için kendisinden beklenenleri gerçekleştirmek meşakkatli olabilir.

Siz de kullanan 10 kişiden 9’unun önerdiği muhasebe programı Logo İşbaşı ile e fatura ve e arşiv faturalarınızı dilediğiniz yerden kolaylıkla kesebilir ve saniyeler içinde gönderebilirsiniz. Oturduğunuz yerden 15 dakika gibi çok kısa bir sürede ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçebilir Yıllık 2100 e fatura kontör hediyesinden yararlanabilirsiniz. Hemen 14 gün boyunca ücretsiz deneyin!

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

Patent Sorgulama Nasıl Yapılır?

E Yoklama Fişi Nedir? Nereden Alınır?

İşsizlik Maaşı Nedir? Nasıl Başvurulur?

14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez