E-Fatura Yanlış Kesilirse Ne Olur?

2024-03-13T14:51:46

Faturalar, yapılan satış işlemine ait ayrıntılı bilgileri içeren
belgelerdir. Satın  alınan mal ya da hizmet, satıcı ve alıcıya dair çok
sayıda detaylı bilgi faturalarda bulunur. Bu bilgiler, daha sonra karşı karşıya
kalınabilecek olumsuz durumlarda kullanılabilmesi için faturalara eklenir.
Online olarak kesilen faturalar yapılan satış işlemi için bir kanıt fonksiyonu
görür.

İnternet alışverişlerinde işlemler uzaktan yapıldığı ve yüz yüze ilerlemediğinden bazı problemlerle karşılaşmak söz konusu olabilir. Bu yüzden internet üzerinden yapılan alışverişlerde kesinlikle fatura düzenlenmesi gerekir.

Faturanın elektronik ortamda hazırlanmış versiyonu ise E-fatura olarak adlandırılır. E arşiv fatura ile e fatura programı sayesinde elektronik ortamda oluşturulur ve saklanırlar. Süreci elektronik ortamda takip etmek pek çok kolaylık ve avantaj sağlar.

Bu duruma nadiren rastlansa da e fatura kesme programı aracılığı ile bazen yanlışlık yapılabilir. Bu tip durumlarda, hazırlanan e-Faturanın iptal edilmesi zorunludur.  Hangi fatura türünün kullanıldığına bağlı olarak iptal edilme şekli değişkenlik gösterebilir. Temel e-Fatura iptali işlemleri ve Ticari e-fatura iptali değişiklik gösterebilir.

E-faturalar, faturayı gönderen kişi ya da kurum tarafından iptal edilemezler. E-faturaların iptali için, faturanın gönderildiği kurum ya da kişinin e-faturayı reddetmesi gereklidir. Alıcının e-Fatura reddinden sonra söz konusu fatura, e-Fatura İptal Portalı üzerinden kolayca iptal edilebilir.

e-Fatura ve e-Arşiv faturaların oluşturulmasıyla beraber, e-fatura iptali gibi işlemleri denetleyen kurum Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB)’dır. Kurumun, e-Fatura ve e-Arşiv fatura iptalini kolaylaştıran sistemleri vardır. E-faturalar Gelir İdaresi Başkanlığı’na ait E-Fatura İptal Portalı sistemi ile kolayca iptal edilebilir.

On binlerce işletme sahibinin tercih ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nda göndereceğiniz e fatura ve e arşiv fatura için aylık 175/ yıllık 2100 kontöre kadar kullanım HEDİYE! Üstelik ücretsiz e-faturaya geçiş danışmanlığı ile yerinizden kalkmadan, 15 dakikadan daha az bir zamanda hızlı ve kolayca e-faturaya geçersiniz. Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği Logo İşbaşı’nı 14 gün boyunca ücretsiz deneyebilirsiniz.

Yanlış kesilen e-fatura nasıl iptal edilir? E-Fatura iadesi nasıl yapılır?

Alıcının faturayı reddetme olanağının bulunmadığı fatura sistemi Temel e-Fatura sistemidir. Gönderen tarafından malı alan kişiye direkt olarak ulaşabilmesi amaçlanarak gönderilir. Temel e-fatura iptali diğer e-Faturaların iptal işlemlerine göre farklılık gösterir.

Temel e-Faturaların iptal edilmesi şu aşamalardan oluşur:

– Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından oluşturulmuş olan e-Fatura İptal Portalı sistemine girilerek E-fatura iptal işlemlerini yapabilmek amacıyla yapılır.

– Fatura numarasını ve faturanın toplam tutarını belgeleri ve bu belgeyi Faturayı gönderen taraf imzalar.

– Bu belge gönderici tarafından oluşturulur ve alıcı tarafa iptal talebi olarak gönderilir.

– Sonrasında alıcının iptal talebini onaylanması beklenir.

– Alıcı iptal talebine onay verirse e-Fatura iptal edilmiş olur. E-faturanın iptal durumu e-Fatura İptal Portalı üzerinden görüntülenebilir.

Alıcının e-Fatura iptal talebini onaylamaması durumunda e-Fatura iptal edilmez. İptal edilmeyen e-Fatura geçerliliğini korumaya devam eder. E-Fatura İptal Portalı üzerinden iptal talebini gönderen taraf e- faturanın iptal edilip edilmediğini kontrol edebilir.

Alıcının faturayı reddetme, kabul etme ve iptal etme imkanlarına sahip olduğu sistem ticari e-fatura sistemidir. Daha çok ticari alış-satış işlemlerinde kullanılır.  İptali için alıcı tarafa 8 gün süre tanınmıştır. Alıcı taraf, bu 8 gün içerisinde e-Faturayı iptal etme hakkına sahiptir,  iptal etmezse fatura geçerliliğini korur.  KEP sistemi ile Ticari e-Faturaların iptali için alıcı taraf, iptal talebini ileten yazı gönderir. Bu yazıdan sonra, alıcı ve gönderici taraflar anlaşırsa ticari e-Fatura iptal edilmiş olur.

E-Arşiv Fatura iptali işlemi 7 gün içerisinde gerçekleştirilmelidir. Alıcı ve satıcı, verilen bu 7 günlük süreyi aşarsa ve fatura iptali gerçekleşmezse yeni bir fatura oluşturabilir ve müşteriye gönderebilir.

E-fatura ve e-Arşiv fatura uygulamaları karmaşık görünebilir. Ancak gerekli adımlar takip edildiğinde oldukça kolay bir şekilde iptal işlemi gerçekleşir. Bu konuda Gelir İdaresi Başkanlığı’nın geliştirdiği sistemler kullanılabilir.

14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez