Bilindiği gibi 16 Şubat 2021 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan Gelir İdaresi Başkanlığı Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik yapılması hakkındaki tebliğ içerisinde KDV Tevkifatı da çeşitlendirilerek çoğaltılmıştır. Bunlardan biri olan yük taşımacılığında görev yapan mükellefi ilgilendiren hususlar konusunda detaylı bilgiyi içerikte bulabilirsiniz.
Nakliye Faturalarında Tevkifat Nasıl Yapılır?
Kelime anlamı ile tevkifat, para konusunda yapılan durdurma, kesinti anlamına gelir. Muhasebede ise devletin vergi alacaklarının teminat altına alınabilmesi amacıyla kısmî ya da tamamen olacak şekilde, hem alıcı hem de satıcı taraflara sorumluluk yüklemesi anlamına gelir. Böylece tevkif edilen KDV oranı alıcı tarafın sorumluluğu altında kesilir ve takip eden ay içerisinde “KDV 2 Beyannamesi” ile devlete ulaştırılır. Başka bir deyişle, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen oranda KDV’nin işi teslim edene değil de direkt devlete ödenmesi halidir.
16 Şubat 2021 tarihinde ilgili Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren tebliğe göre yurt içi nakliye hizmeti veren bütün mükellefler KDV dahil olmak üzere 2000 TL’yi bulan fatura tutarlarında 2/10 oranında tevkifat yapabilir ve bunu faturasında gösterebilir. Vergi mükellefi olmayanlar ile KDV’den muaf tutulan mükelleflere düzenlenen nakliye faturalarında ise tevkifat yapılmasına gerek duyulmayacaktır.
Örnek vermek gerekirse, 4000 TL + KDV bedel karşılığı yapılan nakliye hizmeti için 720 TL hesaplanan KDV, 2/10 oranında 144 TL tevkif edilebilir ve fatura tutarı 2576 TL olarak düzenlenebilir.
Kolaylıkla gelir gider takibinizi yapabileceğiniz online ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nın alanında uzman danışanların ücretsiz desteği ile e Faturaya geçiş yapabilir, faturalarınızı hızlı ve kolayca anında gönderebilirsiniz. Üstelik aylık 175 kontöre kadar kullanım da hediye!
Tevkifat ile Sorumlu Alıcılar
KDV mükellefi olup, KDV tevkifatı yapmakla sorumlu alıcılardan bazıları şöyle örneklendirilebilir:
- Bankalar,
- Kamu kurumu niteliğindeki meslek kurumları,
- Diğer kanun ile kurulmuş kamu kurum ve kuruluşları,
- Kalkınma ve yatırım ajansları,
- Türkiye varlık fonuyla alt fona devredilen kurumlar,
- İl özel idareleri,
- Döner sermayeli kuruluşlar,
- Payları Borsa İstanbul bünyesinde işlem gören şirketler,
- Vakıf üniversiteleri,
- Sendikalar,
- Sigorta ve reasürans şirketleri,
- Mobil elektronik haberleşme işletmecileri vb.
Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!
14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.
KDV Tevkifatı Uygulanmayacak Yük Taşımacılığı Alanları
Resmi Gazete’de yayınlanan Tebliğ’e göre 2000 TL ve altındaki teslimatlar için KDV tevkifatı uygulanmaz (2021 sonrası). Ancak KDV tevkifatı uygulamasından kaçınmak adına 2000 TL’yi bulmayacak şekilde parça parça fatura düzenlenmesi halinde Maliye Bakanlığı’nca cezai işlem uygulanır. Bunların dışında yük taşımacılığı ve nakliye işlemleri kapsamında KDV tevkifatı uygulanmayacak durumlar şunlardır:
- Karayolu ile yapılmayan yük taşımacılığı hizmetlerinde,
- Kargo işletmeciliği yetki belgesi bulunan mükelleflerin gerçekleştirdiği kargo taşıma hizmetlerinde,
- Basit usule tabî olanlarda,
- Vergiden muaf esnaflarda,
- Sanatkâr ve çiftçilerde,
- Nihaî tüketicilerde.
Nakliye İşlemlerinde Gerçekleştirilecek KDV Tevkifatı Konusunda Önemli Bilgiler
Yük taşımacılığı ve nakliye işlemlerinde KDV tevkifatı uygulamasının yürürlüğe girdiği tarih 01.03.2021’dir. Zorunlu bir uygulama olan KDV tevkifatı konusunda taraflar anlaşarak tevkifatsız fatura düzenlemesi yapamazlar. Bunların yanı sıra nihaî alıcılar için tutar fark etmeksizin tevkifat uygulanmaz.
Sonuç olarak, genişletilerek sunulan KDV tevkifatı konusunda temel amaç katma değer vergisinin hazineye hızlı şekilde aktarılmasıdır.
Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.
14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.
Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;