Mikro İşletmelere ve Küçük İşletmelere KOSGEB Desteği

2024-03-08T14:34:11

Covid-19 salgını nedeniyle, halihazırda pandemiden önce faal olan ancak pandemi ile birlikte gelir kaybına uğramış (pandemi sonrasında KDV beyannamesi üzerinden yüzde 25 gelir kaybı yaşayan) ya da nakit akışı bozulan ancak istihdamını koruyan işletmelere KOSGEB Hızlı Destek Programı sağlanacağı açıklandı. Bu bağlamda halen istihdamını koruyan üretim sektörlerinde faaliyet gösteren küçük ve mikro ölçekli işletmelere KOSGEB tarafından 5 milyar TL bütçeli destek programı sağlanacak. Aynı destekten teknoloji tabanlı start-up’lar  yani 2017 yılı ve sonrasında kurulmuş Bilgisayar Programlama, İmalat ve Bilimsel Ar-Ge sektöründe faaliyet gösteren yenilikçi işletmeler de dahil olacak.

Mikro işletmeler destek programından 30 bin TL’ye kadar yararlanırken; küçük işletmeler ise 75 bin TL’ye kadar destek alabilecek. Alınan destekler 3 yıl geri ödemesiz, tamamı faizsiz ve 2024’ten itibaren de 4’er aylık dönemler halinde 6 taksitle geri ödenebilecek. Diğer yandan 2017 yılı ve sonrasında kurulan ve yenilikçi faaliyetlerde bulunan işletmeler ise 25.000 TL ilave destek alabilecek.

On binlerce işletme sahibinin tercih ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nda göndereceğiniz e fatura ve e arşiv faturalar için aylık 175/ yıllık 2100 kontöre kadar kullanım HEDİYE! Üstelik ücretsiz e-faturaya geçiş danışmanlığı ile yerinizden kalkmadan, 15 dakikadan daha az bir zamanda hızlı ve kolayca e-faturaya geçersiniz. Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği Logo İşbaşı’nı 14 gün boyunca ücretsiz deneyebilirsiniz.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

KOSGEB Desteğine Başvuru Kriterleri

KOSGEB destek programı kapsamında sağlanacak olan program iki destek bileşeninden oluşmaktadır. Mikro ve küçük işletmeler bu iki bileşenden sadece birine başvuru yapabilir. Bu kapsamda bileşenler şunlardır:

– Birinci Bileşen: İmalât sektöründe faaliyet gösteren MKİ’iler için işletme sermayesi desteği

– İkinci Bileşen: İmalât sektörü yanı sıra Bilgisayar Programlama, Danışmanlık ve ilgili faaliyetler sektörü ya da Bilimsel Araştırma ve Geliştirme Faaliyetleri sektöründe bulunan yenilikçi MKİ’ler için işletme sermayesi desteği.

Ölçek ve Sektör Kriteri

KOSGEB destek programına başvuru yapabilmek için işletmenin mikro ve küçük ölçekli işletmeler (MKİ) arasında olması gerekir. Ayrıca başvuru yapacak işletmelerde sektör kriteri de aranmaktadır. Birinci bileşen için başvuru yapacak olan işletmelerin ana faaliyet kolu olarak imalat sektöründe (NACE Rev 2 – Kısım C); ikinci bileşene başvuru yapacak olanların ise daha yenilikçi ve genç işletmeler olması şartı aranır. Bu bağlamda ikinci bileşene başvuru yapacak olan işletmeler imalat sektörü (NACE Rev 2 – Kısım C), Bilgisayar programlama, danışmanlık ve ilgili faaliyetler sektörü (NACE Rev -2 – Bölüm 62) ile Bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetleri sektörü (NACE Rev 2 – Bölüm 72) içerisinde yer alması gerekir.

Kimler Başvuramaz?

KOSGEB destek programına başvuru yapamayacak olan işletmeler ise şunlardır:

  • Ziraat Bankası, Türkiye Halk Bankası ve Vakıflar Bankası’nın 2020 yılında ilân ettikleri Covid-19 salgını kapsamında “İşe Devam Kredisi”nden yaralanan işletmeler desteğe başvuru yapamaz,
  • Dünya Bankasının kısıtlanan sektörler olarak açıkladığı işletmeler başvuru yapamaz,
  • KOSGEB Girişimci Kredi Faiz Desteği’nden yararlanan işletmeler başvuru yapamaz,
  • Yasal limitlerin üzerinde vadesi geçen ve tecil / taksitlendirilmemiş sosyal güvenlik borcu veya vergi borcu olanlar ile taksitlendirme yapmak veya borçlarını kapatmak amacıyla desteğe başvuru yapabilir.

Destek Türü ve Limitleri

KOSGEB destek programı kapsamında sağlanacak olan destek türü teminatsız ve faizsiz geri ödemeli destek olarak belirlenmiştir. Ödemenin onaylanması, işletmenin 2020 Mart ayında SGK 4A kapsamındaki çalışan sayısını, ödemeye esas olan 2021 Mart, Nisan ve Mayıs itibariyle koruması şartıyla verilecektir.

Mikro işletmeler 10.000 x 3 ay = 30.000 TL destek alabilir.

Küçük işletmeler: 25.000 x 3 ay = 75.000 TL destek alabilir.

Yukarıda belirtilen tutarlar üst limitlerdir. Ödeme miktarı, işletmenin esas ay itibariyle SGK 4A’lı çalışan sayısı ile uygun giderlerine göre sunulan harcama beyanına göre değişiklik gösterebilir.

Destek Kapsamındaki Giderler

KOSGEB destek programı kapsamındaki giderler, ödemeye esas olan 2021 yılı Mart, Nisan ve Mayıs aylarındaki şu giderler için kullanılır:

  • İş yeri kirası,
  • Personel giderleri
  • Elektrik, ürün / hizmet üretimi, doğalgaz gideri, su gideri, iletişim giderleri, atık toplama giderleri gibi düzenli işletim giderleri,
  • Malzeme giderleri

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez