2024 yılı itibarıyla KOSGEB, COVID-19 pandemisi nedeniyle gelir kaybı yaşayan ve nakit akışı bozulan ancak istihdamını koruyan mikro ve küçük işletmelere yönelik bir destek programı sunmaktadır. Program, özellikle pandemi sürecinde KDV beyannamelerine göre en az %25 gelir kaybı yaşayan işletmelere odaklanır. Toplamda 5 milyar TL bütçeyle desteklenen KOSGEB Hızlı Destek Programı, mikro ve küçük ölçekli işletmelerin finansal yüklerini hafifletmek ve sürdürülebilirliklerini desteklemek amacıyla hayata geçirilmiştir. Destek, yalnızca istihdamını koruyan ve üretim sektöründe faaliyet gösteren işletmelere sağlanır.
Destek programı kapsamında mikro işletmelere 30.000 TL’ye kadar, küçük işletmelere ise 75.000 TL’ye kadar maddi yardım sunulur. Destekler, tamamen faizsiz olup ilk 3 yıl geri ödemesiz olarak verilir. 2027 yılı itibarıyla, geri ödemeler 4’er aylık dönemlerde 6 taksit halinde yapılacaktır. Bu da işletmelerin finansal yükümlülüklerini daha rahat şekilde yönetmelerine olanak tanımaktadır.
Öte yandan 2017 yılı ve sonrasında kurulan, yenilikçi faaliyetlerde bulunan teknoloji tabanlı start-up’lar da bu destekten yararlanabileceklerdir. Bilgisayar Programlama, İmalat ve Bilimsel Ar-Ge sektörlerinde faaliyet gösteren bu işletmelere, KOSGEB tarafından 25.000 TL ilave destek sağlanacaktır. Bu destekler de aynı şartlarla yani 3 yıl geri ödemesiz, tamamı faizsiz ve 2027’den itibaren 4’er aylık dönemlerde 6 taksitle geri ödenecektir.
On binlerce işletme sahibinin tercih ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nda göndereceğiniz e fatura ve e arşiv faturalar için yıllık 1000 kontöre kadar kullanım HEDİYE! Üstelik ücretsiz e-faturaya geçiş danışmanlığı ile yerinizden kalkmadan, 15 dakikadan daha az bir zamanda hızlı ve kolayca e-faturaya geçersiniz. Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği Logo İşbaşı’nı 14 gün boyunca ücretsiz deneyebilirsiniz.
Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!
14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.
KOSGEB Desteğine Başvuru Kriterleri
KOSGEB destek programı kapsamında sağlanacak olan program iki destek bileşeninden oluşmaktadır. Mikro ve küçük işletmeler bu iki bileşenden sadece birine başvuru yapabilir. Bu kapsamda bileşenler şunlardır:
– Birinci Bileşen: İmalât sektöründe faaliyet gösteren MKİ’iler için işletme sermayesi desteği
– İkinci Bileşen: İmalât sektörü yanı sıra Bilgisayar Programlama, Danışmanlık ve ilgili faaliyetler sektörü ya da Bilimsel Araştırma ve Geliştirme Faaliyetleri sektöründe bulunan yenilikçi MKİ’ler için işletme sermayesi desteği.
Ölçek ve Sektör Kriteri
KOSGEB destek programına başvuru yapabilmek için işletmenin mikro ve küçük ölçekli işletmeler (MKİ) arasında olması gerekir. Ayrıca başvuru yapacak işletmelerde sektör kriteri de aranmaktadır. Birinci bileşen için başvuru yapacak olan işletmelerin ana faaliyet kolu olarak imalat sektöründe (NACE Rev 2 – Kısım C); ikinci bileşene başvuru yapacak olanların ise daha yenilikçi ve genç işletmeler olması şartı aranır. Bu bağlamda ikinci bileşene başvuru yapacak olan işletmeler imalat sektörü (NACE Rev 2 – Kısım C), Bilgisayar programlama, danışmanlık ve ilgili faaliyetler sektörü (NACE Rev -2 – Bölüm 62) ile Bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetleri sektörü (NACE Rev 2 – Bölüm 72) içerisinde yer alması gerekir.
Kimler Başvuramaz?
KOSGEB destek programına başvuru yapamayacak olan işletmeler ise şunlardır:
- Ziraat Bankası, Türkiye Halk Bankası ve Vakıflar Bankası’nın 2020 yılında ilân ettikleri Covid-19 salgını kapsamında “İşe Devam Kredisi”nden yaralanan işletmeler desteğe başvuru yapamaz,
- Dünya Bankasının kısıtlanan sektörler olarak açıkladığı işletmeler başvuru yapamaz,
- KOSGEB Girişimci Kredi Faiz Desteği’nden yararlanan işletmeler başvuru yapamaz,
- Yasal limitlerin üzerinde vadesi geçen ve tecil / taksitlendirilmemiş sosyal güvenlik borcu veya vergi borcu olanlar ile taksitlendirme yapmak veya borçlarını kapatmak amacıyla desteğe başvuru yapabilir.
Destek Kapsamındaki Giderler
KOSGEB destek programı kapsamındaki giderler, ödemeye esas olan 2021 yılı Mart, Nisan ve Mayıs aylarındaki şu giderler için kullanılır:
- İş yeri kirası,
- Personel giderleri
- Elektrik, ürün / hizmet üretimi, doğalgaz gideri, su gideri, iletişim giderleri, atık toplama giderleri gibi düzenli işletim giderleri,
- Malzeme giderleri
Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.
14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.
Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;