Mikro İhracat Nedir? Mikro İhracat Faturası Nasıl Kesilir?

2024-10-14T14:56:30

E-ticaret yani online alışveriş, standart alışverişin tanımını oldukça değiştirmiştir. Standart alışverişlerde, müşteri fiziksel bir mağazaya gider ve ürünler arasından istediğini seçerek satın alır. Fakat internet alışverişlerinde durum çok daha farklı ilerler. İnternet alışverişleri, standart alışveriş sisteminin dezavantajlarını ortadan kaldıran yenilikçi bir çözümdür. Bu özellikleri sayesinde son yıllarda hiç olmadığı kadar çok tercih edilir. Online alışveriş sistemlerinin fiziki bir mağazaya gitmeyi gerektirmemesi, farklı konumlarda bulunan müşterilerin aynı ürüne ulaşabilmesini de kolaylaştırır. Dünyanın öteki ucunda bulunan bir müşteri, istediği ürünü internet üzerinden sipariş edebilir. Böylelikle farklı bir konumda bulunsa bile istediği ürünü satın alabilir. Farklı ülkelere internet üzerinden ürün satan satıcılar mikro ihracat yöntemini kullanır. Mikro ihracat, geleneksel ihracat ve yurtdışı satış yöntemlerine nazaran çok daha hızlı, kolay ve maliyetsizdir.

On binlerce işletme sahibinin tercih ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nda göndereceğiniz e fatura ve e arşiv faturalar için yıllık 1000 kontöre kadar kullanım HEDİYE! Üstelik ücretsiz e-faturaya geçiş danışmanlığı ile yerinizden kalkmadan, 15 dakikadan daha az bir zamanda hızlı ve kolayca e-faturaya geçersiniz. Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği Logo İşbaşı’nı 14 gün boyunca ücretsiz deneyebilirsiniz.

Mikro İhracat Nedir?

Mikro ihracat, e ticaret alışverişlerinde sipariş edilen ürünlerin yurt dışına gönderilmesini sağlayan bir sistemdir. Bu sistem sayesinde satıcıların yurtdışına ürün göndermesi için gümrük müşaviri gibi faktörlere ihtiyacı kalmaz. Mikro ihracatla ürünlerin yurtdışına gönderilebilmesi için satıcı faturanın İngilizce ve Türkçe versiyonlarını yetkili kargo şirketine teslim eder. İlgili kargo şirketi, sipariş edilen ürünü yurt dışına çıkarır ve faturası ile birlikte alıcısına teslim eder. Mikro ihracat yöntemi sayesinde küçük firmalar ve KOBİ oluşumları bile yurt dışına satış yapabilir.

Mikro İhracat Faturası Nasıl Kesilir?

Çok sayıda satıcı yurtdışına ürün göndermek istediği için mikro ihracat faturası nasıl düzenlenir konusunu merak eder. Mikro ihracat yöntemi sayesinde ağırlığı 300 kg altında olan ve değeri 15.000 Euro altında olan her ürün gümrük işlemlerine takılmadan hızlıca yurt dışına gönderilebilir. Bu yöntemle gönderilen ürünler için fatura kesilebilir.

Mikro ihracatla gönderilen ürünlere fatura kesebilmek için ürünün e-ihracat yoluyla gönderilmesi şart değildir. Böylece yurt dışına ürün gönderen satıcılar, ETGB yani Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi sistemi yoluyla fatura kesebilirler.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Mikro İhracat Faturası Üzerinde Bulunması Gerekenler Nelerdir?

Mikro ihracatla yurt dışına gönderilen ürünlere dair kesilen e-ihracat faturası belgesinde şu bilgilerin bulunması gerekir:

  • Fatura tipi
  • Belge numarası
  • Fatura tarihi
  • Mal kodu ve açıklaması
  • Gönderilen ürünün miktarı
  • Gönderilen ürünün birim fiyatı
  • İskonto oranı ve tutarı
  • KDV oranı ve tutarı
  • Vergi muafiyeti sebebi
  • Gönderilen ürünün tutarı
  • Ödenecek olan toplam tutar

Yurt dışına gönderilen ürünlere dair fatura keserken yukarıdaki alanların doldurulması yeterlidir. Satıcıların mikro ihracat faturası düzenlerken yukarıdaki bilgileri doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurması herhangi bir yanlışlık olmaması açısından son derece önemlidir.

Mikro İhracatta Vergi Avantajı Nedir?

Mikro ihracat, standart ihracat yöntemlerine nazaran çok sayıda avantajı olan bir sistemdir. Bu avantajlardan birisi de vergi muafiyetidir. Satıcılar, mikro ihracat yöntemiyle satış yaparken vergiden muaf tutulabilirler. Vergiden muaf olabilmek için bazı şartların karşılanması gerekir. Bu şartlar şu şekilde sıralanabilir:

  1. Satışlardan elde edilen yıllık hasılatın 400 bin liraya kadar olanlarının, aynı yıl içerisinde kendi sigortalarının olması,
  2. Satışlardan elde edilen yıllık hasılatın 800 bin liraya kadar olanlarının, aynı yıl içerisinde kendi sigortalarının olması ve en az bir tam zamanlı ya da eş zamanlı işçi çalıştırması,
  3. Yıllık hasılatı 1 milyon 600 bin liraya kadar olanlarının, ilgili yıl içerisinde kendi sigortalarının olması ve en az bir ortalama iki tam ya da yarı zamanlı işçi çalıştırması,
  4. Yıllık hasılatı 2 milyon 400 bin liraya kadar olanlarının ilgili yılda kendi sigortalarının olması ve ortalama 3 tam ya da eş zamanlı işçi çalıştırması.

Mikro İhracatta KDV İadesi Var Mıdır?

Diğer ihracat türlerinde olduğu gibi mikro ihracatta da KDV iadesi alınabilmektedir. Satıcı, mikro ihracat  yöntemiyle yurt dışına gönderdiği ürünlere yansıtılan KDV oranını iade alabilir. KDV iadesinin alınabilmesi için, ETGB belgesinin Gümrük Birliği tarafından onaylanması ve VEDOP yani Vergi Daireleri Otomasyon Projesi sistemine aktarılması gerekir. Sonrasında ETGB belgesinin çıktısı vergi dairesine ibraz edilir ve KDV tutarı iade alınır.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez