Avukatlar İçin e-SMM Programları

2024-03-07T09:18:23

Teknolojinin hızla gelişmesi bazı sektörlerin dijital değişimini de beraberinde getirir. Çok sayıda meslek grubu, dijitalleşme süreciyle beraber çoğu işlemini elektronik ortamda yapmaya başlamıştır. Muhasebe sektörü de bu sektörlerden birisidir. Günümüzde muhasebecilik işlemlerinin büyük bir kısmı elektronik ortamda yapılmaktadır. E-dönüşüm süreci ile beraber bu sektörlerde farklı modern ve yenilikçi çözümler kullanılmaya başlanmış durumda.

Muhasebe işlemlerinin elektronik ortamda dijital bir şekilde yapılıyor olması beraberinde çok sayıda avantajı da getirir. E-dönüşüm hareketi sayesinde çok sayıda işlem, oldukça kolay bir şekilde, belirli bir konuma bağlı kalmaksızın yapılabilir. Bu işlemlerden bir diğeri de e-SMM yani Elektronik Serbest Meslek Makbuzu’dur. Bu makbuz, serbest meslek icra eden kişilerin kazançlarını belgelemelerine imkan tanır. Serbest meslek erbaplarının herhangi bir işverene bağlı kalmadan elde ettikleri kazançları belgelemeleri için son derece önemli bir faktördür. Örneğin, avukatlar serbest çalıştıkları için elde ettikleri kazancı belgelemek için e SMM kullanırlar.

e-Serbest Meslek Makbuzu Zorunlu mu?

e-SMM yani Elektronik Serbest Meslek Makbuzu, bütün serbest meslek erbaplarının kullanabileceği bir belgeleme sistemidir. Herhangi bir işverene bağlı çalışmayan kişiler, kendi belirledikleri görev sırasına ve tarzına göre çalışırlar. Bu çalışmadan elde ettikleri her türlü kazanç ise serbest meslek kazancı adı altına girer. Kendi belirlediği bir sistemle çalışan ve kazanç elde eden bir avukat da muhasebe işlemleri için e-SMM kullanabilir. Avukatlar için e-SMM belgesinin kullanılması, o kişinin mesleğinden elde ettiği kazancı kanıtlar niteliktedir.

Serbest meslek icra ederek sürekli bir gelir sağlayan kişiler e-SMM kullanmakla yükümlüdür. Serbest meslek erbapları Elektronik Serbest Meslek Makbuzu’nu kullanarak, elde ettikleri kazancı diledikleri yerden kolayca belgeleyebilir. Elde edilen kazancı belgelemek, ileride oluşabilecek olumsuz durumların önüne geçebilmek açısından önemlidir.

Avukatlar için e-SMM zorunlu mu?” ve Aavukatlar için e-SMM ne zaman gereklidir?” sorusu avukatlık mesleğini icra eden kişilerin merak ettiği konular arasındadır. Avukatlar ile birlikte diğer  serbest meslek icra ederek bir gelir oluşturan kişiler, 01/02/2020 tarihinden itibaren faaliyete geçtikleri ayı izleyen 3’üncü ayın sonuna kadar Elektronik Serbest Meslek Makbuzu sistemine geçiş için zorunlu tutulmuşlardır.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

e-SMM Makbuzunda Bulunması Gerekenler Nelerdir?

e-SMM belgesinde serbest meslek erbabını ilgilendiren önemli bilgiler yer alır. Bu bilgiler şu şekilde sıralanabilir:

  1. Elde edilen kazancın miktarı yer almalıdır. Ayrıca KDV tutarları ve vergi miktarları varsa detaylı bir şekilde belirtilmelidir.
  2. e-SMM belgesinin oluşturulma tarihi saat ve dakika şeklinde belirtilir.
  3. Müşteriye ait kişisel bilgiler bulunmalıdır. Adı, soyadı, unvanı, adresi, vergi mükellefi olması durumunda vergi dairesi numarası, vergi kimlik numarası ya da T.C. kimlik numarası yazılır.
  4. Serbest meslek erbabına ait ad, soyad, unvan, adres, TCKN ya da VKN gibi kişisel bilgiler bulunmalıdır.

e-SMM içerisinde yer alması gereken bilgiler bunlarla sınırlı değildir. Oluşturulan e-SMM belgesinin niteliğine göre farklı bilgilerin eklenmesi gerekebilir.

Avukatlar İçine-SMM Makbuzunun Avantajları Nelerdir?

e-SMM belgesinin zorunlu olmasından dolayı, çok sayıda avukat bu belgeyi oluşturmak isteyebilir. Avukatlar için e-SMM rehberi konusu bu nedenle oldukça açıktır. e-SMM belgesi oluşturulduğu takdirde muhasebe açısından avukatlara çok sayıda avantaj sağlar. Bu avantajlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Elde edilen kazanç kanıtlanabilir bir şekilde belgelenir.
  • Tüm süreç elektronik olduğundan, internet bağlantısının olduğu her yerde belge oluşturulabilir.
  • Elde edilen veriler elektronik bir şekilde depolanır. Bu sayede herhangi bir veri kaybı oluşmaz.
  • Hata oranı en aza indirilir. e-SMM sayesinde avukatlar verilerinde yanlışlık yapabilme ihtimalini ortadan kaldırabilirler.

e-SMM Makbuzu Muhafaza ve İbraz Yükümlülüğü

e-SMM belgelerini oluşturan her serbest meslek erbabı, bu belgeyi elektronik ortamda muhafaza ve ibraz etmek zorundadır. e-SMM belgesini elektronik ortamda depolamak, hem veri kaybını önler hem de ileride gerektiği zaman bulunmasını kolaylaştırır. e-SMM belgesi elektronik ortamda muhafaza edilebileceği gibi istenirse kağıda basılarak da saklanabilir.

e-SMM konusunda halen merak ettikleriniz varsa Logo İşbaşı uzman danışmanlarından destek alabilir, kolayca e SMM programı entegrasyonu yaptırabilirsiniz. Siz de on binlerce işletme sahibi gibi ön muhasebe programı Logo İşbaşı ile istediğiniz yerden e fatura ve e arşiv faturanızı kesebilir, işinizi kolaylıkla takip edebilirsiniz

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez