Mesafeli Satış Sözleşmesi Nedir?

2022-07-21T09:59:27

E-ticaret günümüzde gittikçe büyüyen geniş bir pazar alanıdır. E-ticarette tüketici satın almak istediği ürün ya da hizmeti online sistemler üzerinden görür ve inceler. Satıcı ise kargo yöntemiyle sipariş edilen ürünü tüketicinin belirtmiş olduğu adrese gönderir. Son yıllarda e-ticaret sistemlerinin gelişmesi ve iyileştirilmesi ile beraber e-ticaret kullanımında belirgin bir artış görülür. Günümüzde e-ticaret ürün çeşitliliği ve avantajlı fiyatlar gibi birçok özelliği sayesinde standart alışveriş yöntemleri arasından öne çıkar. Bu denli avantajlı olan e-ticaretin kendine özgü handikapları da bulunur. Kargo süreçlerinde yaşanan sorunlar ürünün istendiği gibi müşteriye ulaşmamasına ulaşsa dahi hasar görmesine yol açabilir. Uzaktan ödeme sistemlerinde oluşan problemler tüketici ya da satıcı tarafında olumsuzluklar oluşmasına sebep olabilir. Mesafeli satış sözleşmesi hem tüketiciyi hem de satıcıyı garanti altına alan hükümleriyle e-ticaret alışverişlerinin güvenli  bir şekilde yapılabilmesini sağlar.

Mesafeli Satış Sözleşmesi Hangi Alanlarda Kullanılır?

Mesafeli satış sözleşmesi yaygın olarak e-ticaret alışverişlerinde kullanılır. Mesafeli satış sözleşmesinin kullanılabileceği alanlar kesin olarak bildirilmiş olmasa da, bu sözleşmenin kullanılabilmesi için satış işleminin uzaktan, temassız bir şekilde yapılmış olması gerekir. Mesafeli satış sözleşmesinin düzenlenebilmesi için en az bir tarafın tüketici olması zorunludur. Tüketici ise satın alma işlemini ticari ya da mesleki amaçla yapmayan kişidir. Banka ve sigortacılık sektöründe, ücret karşılığı ürün veren otomatlarda ya da telekomünikasyon firmalarında mesafeli satış sözleşmesi kullanılamaz.

Tüketiciler Nelere Dikkat Etmelidir?

Mesafeli satış sözleşmesinde hem tüketiciyi hem de satıcıyı garanti altına alan maddeler yer alır. Mesafeli satış sözleşmesi tıpkı sözleşmelerin geri kalanında olduğu gibi onaylandığında geçerli sayılır ve yürürlüğe girer. E-ticaret sistemlerinde tüketici siparişini onaylamadan önce mesafeli satış sözleşmesini onaylamalıdır. Bu nedenle mesafeli satış sözleşmesini onaylamadan önce maddeleri dikkatli bir şekilde incelemeniz gerekir. Her e-ticaret sistemi temelinde aynı çalışma prensiplerine sahip olsa da sözleşmede yer alan maddeler değişiklik gösterebilir. Mesafeli satış sözleşmelerinin tek ortak yanı satış işleminin uzaktan yapılmasıdır. Bunun dışında her madde değişiklik gösterebilir. Siparişinizi onaylamadan önce mesafeli satış sözleşmesini okuyarak maddeleri onaylamanız ödeme ya da iade gibi konularda olumsuzluklar yaşamamanız için önemlidir. Mesafeli satış sözleşmesinde tüketicinin 14 güne kadar iade hakkının olduğu yer alır. Bu madde sayesinde internet üzerinden satın aldığınız  bir ürünü  teslim aldıktan 14 gün sonraya kadar iade edebilirsiniz. Satıcı taraf tüketici tarafın iade talebini herhangi bir masraf çıkarmadan yerine getirmek zorundadır. Mesafeli satış sözleşmesinde bunun gibi birçok faydalı ve garantör madde yer alır.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Mesafeli Satış Sözleşmesi Nasıl Hazırlanır?

Mesafeli satış sözleşmesi hazırlanırken belirli hususlara dikkat etmek gerekir. Bu hususlar sözleşmenin geçerli sayılabilmesine olanak tanır. Mesafeli satış sözleşmesi hazırlanırken takip edilmesi gereken aşamalar şu şekildedir:

  • Taraflar ait bilgiler eksiksiz ve doğru bir şekilde yazılır. Hem satıcı hem de tüketici tarafın iletişim bilgileri sözleşmeye eklenmelidir.
  • Tüketici ve alıcı tarafların söz konusu satış işlemine dair sorumlulukları yazılır. Bu sorumluluklar çeşitlilik gösterebilir.
  • Mücbir sebepler detaylandırılarak eklenir. Mücbir sebep, sözleşmeye tabi olan herhangi bir tarafın elinde olmayan sebepler yüzünden sorumluluklarını yerine getirmeyebilmesine olanak tanır. Mücbir sebeplere doğal afetler ya da sağlık sorunları örnek olarak verilebilir. Taraflardan herhangi biri normal şartlarda sorumluluklarını yerine getirmediğinde cezai işleme tabi tutulur. Tüketici ya da satıcı sorumluluklarını mücbir sebeplerden dolayı yerine getirmediği ve söz konusu mücbir sebep de sözleşmede belirtildiği takdirde cezai işlem uygulanmaz.
  • Siparişle alakalı detaylı bilgiler eklenir. Siparişin nasıl ve ne zaman yapıldığı, ne zamana kadar geçerli olacağı ve tarafların siparişe dair olan sorumlulukları bu bilgilere örnek olarak verilebilir.
  • Ödeme işlemi eksiksiz bir şekilde yazılır. Ödeme işleminin hangi yöntemle yapıldığı ve karşı tarafa ne şekilde ne zaman ulaşacağı eklenmelidir.
  • Teslimat sürecine dair detaylar yazılır. Ürünün gönderileceği kargo ya da posta hizmetine dair bilgiler eklenir.
  • İade ve cayma şartları hakkında hükümler eklenir.
  • Satışı yapılan ürünün garanti süresi eklenir.

E Fatura ve ön muhasebe programı Logo İşbaşı pazaryeri entegrasyonu ile internet siteniz veya pazaryerlerinde gerçekleştirdiğiniz satışlarınız otomatik olarak Logo İşbaşı’na aktarılır, aktarılan satışların otomatik faturalandırılmasını gerçekleştirerek zamandan tasarruf etmiş olursunuz. Ücretsiz olan bu özelliği kullanabilmeniz için yapmanız gereken Logo İşbaşı Yönetim panelinize girerek e Ticaret Entegrasyonu bağlantısını kurmak. Hemen ücretsiz deneyin!

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

E-fatura Özel Entegratörümü Nasıl Değiştirebilirim?

E-Arşiv Faturada İmza Zorunluluğu

Açık Fatura Nedir? Nasıl Kesilir?

14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez