Mali Mühür Yenileme Nasıl Yapılır?

2024-03-13T15:00:14

İşletmeler tarafından sıkça kullanılan mali mühür, resmî işlemlerin güvenliğini ve gizliliğini esas alan önemli işlemlerden biridir. Mali mühür nasıl alınır, nasıl yenilenir gibi konuları merak ediyorsanız, tüm detaylar yazımızda…

Mali Mühür Nedir?

Vergi Usul Kanunu kapsamında plânlanan düzenlemeler çerçevesinde kullanılmak üzere, diğer kurum, kuruluş ve işletmeler ile tüzel kişilere ait veri bütünlüğü, kaynak ve içeriğin teminat altına alınması ile gerekli hallerde gizliliğin sağlanması adına oluşturulan mali mühür, TÜBİTAK-UEKAE tarafından kurulan elektronik sertifika alt yapısıdır. Başka bir deyişle, mali mühür firmanın sahip olduğu kaşenin elektronik formatı da sayılabilir.Özellikle elektronik fatura takibi gibi pek çok resmî işlem gerçekleştirilirken gizlilik ve güvenlik için mali mühür kullanılır.

Mali mühür sertifikası, basit bir USB cihazı görünümündedir. Elektronik kaşe olarak da kullanılabilen bu cihaz, kurumsal bir e-imza olarak da tanımlanabilir. Eğer tüzel firmalar, e fatura kullanıcısı olmak isterlerse, mali mühür başvurusu yapabilirler.

Siz de on binlerce işletme sahibi gibi ön muhasebe programı Logo İşbaşı ile istediğiniz yerden e-faturanızı oluşturabilir ve tüm muhasebe işlemlerinizi kolaylıkla halledebilirsiniz.

Mali Mühür Fiyatları Nelerdir?

Mali Mühür Sertifikası (MÜS) genellikle 3 yıllık olarak oluşturulur. Sertifika sahibi olabilmek için ödenmesi gereken ücretlerin tüzel ve gerçek kişilere göre güncel hali farklıdır. Buna göre tüzel kişi 3 yıllık mali mühür sertifikası ile birlikte akıllı kart okuyucu için 342,20 TL (290 TL + KDV) ödemek zorundayken; gerçek kişi 3 yıllık mali mühür sertifikası ile akıllı kart okuyucu için 217,12 TL (184 TL + KDV) ücret ödemek zorundadır.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Mali Mühür Yenileme Nasıl Yapılır?

Mali mühür yenileme süreci, sertifika bitimine ortalama 3 ay kala yapılmalıdır. Kamu SM, gerekli bilgilendirmeyi sistem üzerinde kayıtlı e-mail adresinden yapar. Süre bitiminde, yetkili kişiler başvuru talebinde yapılması gereken işlemler konusunda bilgilendirme yapar. Tüm bu bilgilendirmeler ışığında takip edilmesi gereken maddeler tamamlanarak yenileme işlemi yapılabilir.

Mali Mühür ve e-İmza Arasında Ne Fark Vardır?

E-imza ile mali mühür genellikle birbiri ile aynı zannedilen ve en çok karıştırılan hususlar arasındadır. Oysa e-imza, mali mühürden firma yerine şahsa verilmesi hususunda farklılık gösterir. Yani e-imza kişiye ait ıslak imza niteliğindedir. Oysa mali mühür, bir firmaya verilir. Eğer şahıs firması olarak e-fatura kullanıcısı olmak isterseniz, mali mühür yerine e-imza da kullanabilirsiniz. Gerekli olan cihazı, e-imza dağıtan yetkili kurumlardan temin edebilirsiniz.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez