Mali Mühür Nedir ve Nasıl Alınır?

2024-02-21T09:53:19

Mali mühür, e-fatura ve diğer yasal belgelerin bütünlüğü ile içeriğini garanti altına alarak gizliliğini koruyor. Peki, Mali Mühür Sertifikası nedir ve nasıl alınır? Mali mühür hakkında tüm merak edilenleri bu yazımızda bir araya getirdik.

İsterseniz E-Fatura’ya geçiş işlemlerini Logo İşbaşı’nın alanında uzman danışmanlarıyla ücretsiz şekilde gerçekleştirebilir tüm süreci onların yardımıyla sorunsuz halledebilirsiniz.

Detaylı Bilgi İçin : 0 850 679 88 00 ‘ı arayabilirsiniz.

Mali Mühür Nedir?

Mali mühür kurumsal bir e-imza çeşididir. Firmaların kullandığı kaşelerin elektronik ortamdaki versiyonuna mali mühür adı verilir. TÜBİTAK tarafından başvuru karşılığı verilir ve USB bellek formundadır. Elektronik belgelerde, işlemlerde firma bilgilerinin doğrulanması için zorunludur.

Mali Mühür Sertifikası Nedir?

Mali mühür sertifikası mali mühür almak için gerekli bir sertifikadır. Mali mühür sertifikası Kamu SM web sitesi üzerinden alınır. Mali mühür sertifikası olmadan mali mühür alabilmek mümkün değildir. Başvuru onaylandıktan ve ücret ödendikten sonra mali mühür üretimine başlanır.

Mali Mühür Ne İşe Yarar?

Mali mühür en temel olarak elektronik fatura başvurusunda gereklidir. Mali mühür olmadan elektronik fatura işlemleri yapabilmek mümkün değildir. Mali mühür elektronik muhasebe uygulamalarında firma bilgilerini kesin ve net bir şekilde aktararak güvenliği sağlar. Mali mühür sayesinde elektronik faturalar güvenli, yasal bir şekilde oluşturulabilir, gönderilebilir ve muhafaza edilebilir.

Mali Mühür Kimler Tarafından Kullanılır?

Mali mühür sahibi firmanın yetkilendirdiği kişiler mali mühür kullanabilir. Tüzel kişiler ve gerçek kişiler mali mühür başvurusunda bulunabilir. Firma yetkilisinin değişmesi durumunda mali mührün de değişmesi gerekir. İlgili kurumlara değişikliğin bildirilmesi ile mali mühür değişikliği sağlanabilir.

E-İmza İle Mali Mühür Arasındaki Fark Nedir?

e-İmza ve Mali Mühür arasındaki en temel fark e-İmza bir kişiyi temsil ederken Mali Mühürün bir firmayı, oluşumu temsil etmesidir. e-İmza bir kişinin kimliğini temsil eder. Mali Mühür bir firmanın kimliğini temsil eder. Mali mühür firmanın kaşesi yerine geçer. e-İmza ise kişinin ıslak imzası yerine geçer.

Güncel Mali Mühür Fiyatları, Mali Mühür Ücretleri 2024

Mali mühür alabilmek için gerekli olan mali mühür sertifikasının 2024 yılı ücretleri şu şekildedir:

● Tüzel kişi için 3 yıllık Mali mühür Sertifikası ve Akıllı Kart Okuyucu 996,00 TL

● Gerçek kişiler için 3 yıllık Mali Mühür Sertifikası ve Akıllı Kart Okuyucu 696,00 TL

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Mali Mühür Başvuru Süreci

Mali mühür başvuru süreci Kamu SM web sitesi üzerinden ilerler. Bu web sitesinde yer alan form doldurulduktan sonra ödemenin yapılması gerekir. Ödeme TÜBİTAK’a yapılır. Bu ödeme internet üzerinden ya da banka şubelerinden vergi kimlik numarası ile yapılabilir. Başvurunun onaylanması durumunda mali mührün üretimine başlanır.

Mali Mühür Yenileme Başvurusu Nasıl Yapılır?

3 yıl geçerliliği bulunan mali mühür için yenileme başvurusu Kamu SM web sitesi üzerinden yapılır. Bu web sitesine kamusm.gov.tr adresinden ulaşılabilir. Web sitesinde yer alan form doldurulur. Sonrasında banka şubelerinden ya da internet üzerinden vergi kimlik numarası ile mali mühür ücreti ödenir. Böylece mali mühür yenileme süreci tamamlanmış olur.

Gerçek Kişilerde Mali Mühür Zorunlu Mu?

e-Fatura gibi elektronik belge uygulamalarını kullanmak isteyen tüzel kişiler için mali mühür zorunludur. Gerçek kişiler, şahıs statüsünde yer alanlar elektronik belge uygulamalarında mali mühür yerine e-imza kullanabilir. Gerçek kişiler için mali mühür zorunlu değildir.

Mali Mühür Kaç Yıl Geçerli?

Mali mühür teslim edildiği tarihten itibaren 3 yıl boyunca geçerlidir. 3 yılın bitmesine 3 ay kala kullanıcılara uyarı niteliğinde e-posta gönderilir. Geçerliliğin bitmesine 3 ay kaldığında mali mühür yenileme süreci başlar. Yenilenmeyen mali mühür ile işlem yapamaz.

Mali Mühür Kaç Günde Çıkar?

Mali mührün başvuru sahibine ne zaman teslim edileceği değişiklik gösterebilir. Mali mühür başvurunun onaylanmasından sonra üretilmeye başlanır. Üretim süreci yoğunluğa, talebe göre uzayabilir. Mali mührün kullanımı her geçen gün artar zira dijitalleşme hızla devam etmektedir ve mali mühür olmadan elektronik muhasebe uygulamalarını kullanmak mümkün değildir. Ortalama olarak mali mühür 15 gün içerisinde teslim edilir. Mali mühür aynı zamanda AGT Kurye şubelerinden daha hızlı teslim alınabilir.

Kullanan 10 kişiden 9’unun önerdiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı ile siz de e fatura ve e arşiv faturalarınızı dilediğiniz yerden kolaylıkla kesebilir ve saniyeler içinde gönderebilirsiniz. Oturduğunuz yerden 15 dakika gibi çok kısa bir sürede ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçebilir Yıllık 2100 e fatura kontör hediyesinden yararlanabilirsiniz.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

E Fatura Özel Entegratörümü Nasıl Değiştirebilirim?

Çek Çirolamak Nedir? Ciro Etme İşlemi Nasıl Yapılır?

Kısa Çalışma Ödeneği Nedir?

14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez