Ölçeği fark etmeksizin şirketler kimi durumlarda çalışmalarına ara vermek durumunda kalmış olabilir. Şirket gibi oluşumların çalışmaya ara vermesi kısa vadede etkilerini gösterebilecek riskli bir karardır. Günümüzde belirli şartlara göre bir süre çalışmaya ara veren işletmelerde, sigortalı olarak çalışan çalışanlara belli bir miktarda maddi destek sağlanır. Bütün dünyada etkisini hissettiren pandemi ile beraber ülkemizde de uygulanmaya başlanan kısa çalışma ödeneği sigortalı bir işçinin çalışmadığı durumlarda da bir süre için maddi destek almasını mümkün kılan bir uygulamadır.
Kısa Çalışma Ödeneği Kimlere Verilir?
Kısa çalışma ödeneği günümüzde birçok işletme ve çalışanın merak ettiği ve faydalanmak istediği bir uygulamadır. Kısa çalışma ödeneği uygulamasından yararlanabilmek için bazı şartları taşıyor olmanız gerekir. Öncelikle çalıştığınız şirket ya da işletmenin kısa çalışma ödeneği uygulamasına başvurmuş olması gerekir. Bu uygulamaya başvurusu bulunmayan şirket ya da işletmelerin çalışanları maddi destekten yararlanamaz. Başvurusu kabul edilen oluşumlarda çalışmakta olan, 60 gün hizmet şartını doldurmuş ve son 3 yıl içerisinde toplamda 450 gün boyunca prim ödemiş çalışanlar kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilir. Kısa çalışma ödeneği uygulamasından maddi destek alabilmek adına işverenler çalışanları için başvuru yapabilir. Çalışanlar bu uygulamadan yararlanabilmek için başvuru yapamazlar.
Kısa Çalışma Ödeneği Başvurusu Nasıl Yapılır?
Günümüzde kısa çalışma ödeneği başvurusu e-Devlet üzerinden işverenler tarafından yapılabilir:
- Kısa Çalışma Talep Formu eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurulur.
- Kısa Çalışma Ödeneği uygulamasından yararlanacak ve maddi destek alacak olan çalışanların listesi hazırlanır. Bu liste hazırlanırken bu uygulamadan yararlanabilecek olan çalışanlar belirtilir.
- Bu belgeler işverenin tanımlı olduğu İŞKUR e-posta adresine gönderilir. Gönderilen belgelerde eksik çıkması durumunda bu e-posta üzerinden işveren ile iletişime geçilir.
- İş müfettişleri tarafından işverenin yaptığı kısa çalışma ödeneği talebi değerlendirilir. Uygun görüldüğü takdirde işverene bağlı olarak çalışan çalışanlar bu uygulamadan faydalanabilir.
Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!
14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.
Kısa Çalışma Ödeneği Şartları Nelerdir?
Kısa çalışma ödeneği uygulamasından çalışanların faydalanabilmesi için bazı şartların tutuyor olması gerekir. Öncelikle kısa çalışma ödeneği için başvuru yapan işletmenin haftalık çalışma süresinin 30 saatin altında olması gerekir. Bu uygulamadan faydalanacak olan çalışanların ise 60 gün hizmet şartını sağlaması şartlardan birisidir. Bu hizmet günü sınırını sağlayabilen çalışanların ayrıca son 3 yıl içerisinde 450 gün prim ödemesi yapmış olması gerekir. Bu şartları taşıyan çalışanlar kısa çalışma ödeneği uygulamasından faydalanarak 3 ayı geçmeyecek şekilde maddi destek alabilir. Bu maddi destek kapsamına sağlık sigortası da dahildir.
Kısa Çalışma Ödeneğine Kimler Başvurabilir?
Kısa çalışma ödeneği uygulamasına kimlerin başvurabileceği merak konusudur. Çeşitli sebeplerden dolayı çalışmaya bir süre boyunca devam edemeyecek olan çalışanlara maddi destek sağlayan bu uygulamadan faydalanabilmek için bazı şartları taşıyor olmanız gerekir.
Kısa çalışma ödeneği almak isteyen çalışanların bağlı oldukları işletmenin bu uygulamaya başvurmuş ve başvurusunun da kabul edilmiş olması gerekir. Bu noktadan sonra işverenin çalışanları adına başvuru yapması gerekir. Bu halkanın son zinciri olan çalışanların ise en az 60 gün hizmet şartını sağlıyor olması ve son 3 yıl boyunca 450 gün prim ödemesi yapmış olması şartlar arasındadır.
Kısa Çalışma Ödeneğinden Hangi Durumlarda Faydalanılabilir?
Kısa çalışma ödeneği şirket ya da işletmelerin faaliyete bir süre boyunca ara vermesi durumunda çalışanlara verilen maddi destektir. Bu ara verme olağandışı zorlayıcı çalışma koşulları ve ekonomik kriz gibi sebeplerden olabilir. Kısa çalışma ödeneği pandemi ile birlikte ülkemizde uygulanmaya başlanmıştır ve salgın sebebiyle çalışmaya bir süre ara vermek zorunda kalan işletmelerin çalışanlarına verilir.
Kullanan 10 kişiden 9’unun önerdiği web tabanlı ön muhasebe programı Logo İşbaşı ile e fatura ve e arşiv faturalarınızı dilediğiniz yerden kolaylıkla kesebilir, gelir-gider takibi ve stok takibinizi gerçekleştirebilirsiniz. Oturduğunuz yerden 15 dakika gibi çok kısa bir sürede ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçebilir Yıllık 1000 e fatura kontör hediyesinden yararlanabilirsiniz.
Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.
14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.
Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;
Sanal Ofis Nedir? Nasıl Kiralanır?