Çek Cirolamak Nedir? Ciro Etme İşlemi Nasıl Yapılır?

2022-08-15T14:19:15

Ticaret dünyasında yapılan satış işlemleri karşılığında ödenmesi gereken tutarın ödenmesini sağlayan çok sayıda ödeme aracı vardır. Bu ödeme araçlarından birisi olan çek, genel olarak peşin ödeme yapılmasını sağlar. Standart olarak bankaya verilen çeklerin ödenmesi gerekir. Fakat günümüzde alıcı ve satıcılar arasında çek belgeleri vadeli olarak kullanılır. Teknolojinin de gelişmesiyle beraber iyice yaygınlaşan kredi kartları çeklerin kullanımını azaltsa da, çek birçok kolaylığı sayesinde öne çıkar. Çek belgeleri sağladıkları kanuni teminat ve garanti sayesinde günümüzde de hala birçok işlemde kullanılmaktadır.

Çek Cirolamak Nedir?

Çek cirolamak çekin haklarının devredilmesi işlemine verilen isimdir. Çeki ciro eden tarafa ciranta adı verilir. Ciranta elindeki çeki ciro ederek çek değerini tahsil etme ya da faktoring yapma gibi hakları devretmiş olur. Çek ciro işleminin hitabı taraf ciro işleminden sonra çeki istediği gibi kullanabilir. Bu kişi de aynı zamanda çeki başka bir kişi ya da işletmeye ciro edebilir. Beyaz ciro ve tam ciro olmak üzere iki çeşidi bulunur.

Çeklerde Ciro Etme İşlemi Nasıl Yapılmaktadır?

Çek ciro etme aşamaları tercih edilen ciro çeşidine göre değişiklik gösterir. Beyaz ciro ile çek ciro etmek için:

● Çek yaprağının arkası çeki ciro eden kişi tarafından imzalanır. Çekin kim tarafına ciro edildiğine dair bir bilgi eklenmez. Beyaz ciro ile çeki devralan kişi herhangi bir ciro yöntemi ile çeki tekrar devredebilir. Tam ciro ile çek devretmek için:

● Ciro edilmek istenen çekin arkasına firmanın kaşesi basılır. Kaşe altına da firma yetkilisinin imzası atılır. Oluşumda başka yetkililer de var ise bu kişilerin de imzası yerleştirilebilir. Ciro edilecek bir çekte ne kadar imza olursa çek o kadar güvenilir kabul edilir.

Çek Ciro Etme İşlemi Neden Yapılmaktadır?

Çek ciro etme işlemi ticari sahada bir ödeme alternatifi olarak kullanılır. Mal ya da hizmet satın alan bir taraf alacaklıya ödemeyi nakit olarak yapmak istemeyebilir. Bu durumda bir çek kullanmak ister. Borçlu taraf çek düzenleyebileceği gibi başkasından aldığı çeki de ödeme için kullanabilir. Başka birinden aldığı çeki ödeme olarak alacaklı tarafa verebilmek için çeki ciro etmesi gerekir. Çek ciro etmek bu amaçla kullanılır.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Çek Cirolamak İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Çek Nasıl Ciro Edilir?

Çekin ciro edilmesi için arka yüzüne firmanın kaşesi ve yetkilinin imzası gerekir. Birden fazla imza bulunabilir. Beyaz ciro yönteminde ise sadece yetkili imzası çekin arka yüzüne eklenir. Bu şekilde çek ciro edilmiş olur. Beyaz ciro ile devredilen çekler sadece fiziksel olarak el değiştirdiğinde de ciro edilmiş olur.

Ciro Edilen Çek Kimden Tahsil Edilir?

Çek çeki düzenleyen tarafın banka hesabından tahsil edilir. Ciro yoluyla çeki devralan kişi ibraz tarihi geldiğinde bankaya giderek çek değerini alabilir.

Cirolu Çek Ödenmezse Ne Olur?

Ciro edilen fakat ibraz tarihinde ödenmeyen çeke ‘karşılıksız çek’ adı verilir. Çeki düzenleyen tarafın banka hesabında çeki ödeyebilecek kadar varlık bulunmadığında banka çekin üzerine ‘ödenmemiştir’ ibaresini ekleyerek iade eder. Bu durumda sorumlu çeki düzenleyen taraftır.

Çekin Arkasını Cirolamak Ne Demek?

Çekin arkasını cirolamak çeki devretmek anlamına gelir. Devredilecek çekin arka yüzüne firma kaşesi ve imzası eklenir. Beyaz ciroda sadece imza eklenir.

Bir Çek Kaç Kez Ciro Edilir?

Bir çek istenildiği kadar ciro edilebilir. Yasal olarak herhangi bir sınırlama yoktur. Çok kez ciro edilen çeklerin arka yüzüne imza ve kaşe bilgileri sığmayabilir. Çek ciro ederken çekin arka yüzüne sığmayan bilgiler çeke eklenecek başka bir kağıda yazılır. Bu kağıda ‘alonj’ adı verilir.

Ciro Edilen Çek Nasıl İptal Edilir?

Çekin iptal edilmesi için çek iptal davası açılması gerekir. Bu dava Asliye Ticaret Mahkemesi üzerinden açılır. Dava açabilmek için çek iptal dilekçesinin hazırlanması zorunludur.

Hangi Çekler Ciro Edilemez?

Nama yazılı çeklerin ciro yoluyla devredilmesi mümkün değildir. Nama yazılı çek gerçek ya da tüzel kişiye yazılan ve açık menfi emre kaydı içeren çeklere verilen isimdir.

Çek Cirosu Neden Geçersiz Olur?

Şekil olarak hamil görünmeyen bir kişi tarafından yapılan ciro işlemi geçersiz sayılır. Aynı zamanda ciro zincirinin düzensiz olması sonraki ciroların geçersiz olmasına yol açar.

Cirosuz Çek Tahsil Edilir Mi?

Cirosuz çek devredilmeyen çek anlamına gelir. Devredilmeyen çek standart olarak çek üzerinde yazan bankadan ibraz tarihinde tahsil edilebilir.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

En Kolay Cari Hesap Programları Nelerdir?

Cari Hesap Sözleşmesi Nedir? Nasıl Yapılır?

Cari Hesapta Faiz

14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez