Gider Gösterilemeyen Kalemler Nelerdir?

2024-03-08T14:08:35

İşletmeniz için yaptığınız harcamaları resmî kurumlara bildirerek vergi indirimlerinden yararlanabilirsiniz. Bunun için gider bildirmeniz gerekir. Peki ne tür harcamalar gider olarak yazılarak vergiden düşülebilir? Bunu öğrenip harcamalarınızı uygun şekilde planlayabilirsiniz.

İşletme Gideri Nedir?

İşletme gideri iş yerinizin her türlü harcamasını kapsayabilir, bunlar satın alınan hizmet ya da mal olabilir. Kanunlara göre bir harcamanın işletme gideri sayılabilmesi için ise giderin çeşidi değil amacı baz alınır. İşletmenin büyümesine veya kazancın artmasına yönelik bir harcama işletme gideri sayılacaktır. Bu konuda ayrımı iyi yapmak ve hangi kalemlerin gider olarak gösterilebileceğini dikkatle araştırmak gerekir. Aksi halde yapılan hatalar bir denetleme ile ortaya çıkabilir ve alınan vergi indirimlerinin geri ödenmesi talep edilebilir.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

İşletme Gideri Olarak Gösterilen Şeyler Nelerdir?

İşletmelerde gider olarak gösterilen harcamaların bazıları çoğu iş yeri için geçerli olacaktır. Çalışanlara verilen yemek masrafının gider olarak kaydedilmesinin yanında dışarıdan gelen kişilerle yapılan toplantı veya yemekli bir ağırlama da bu kaleme eklenebilir. Bir diğer gider de seyahat masrafları olacaktır. Her türlü yolculuk için özel araçla ya da uçak ve tren gibi yöntemlerle yapılan yolculuklar şirketin ihtiyacı için yapılmışsa işletme giderine dahil edilebilir. Şirketin sahip olduğu araçların bakım ve sigorta masrafları da buna dahildir. İletişim harcamalarınız da bir diğer işletme gideridir. Telefon ve internet faturalarınızı gider hanesine yazabilirsiniz. İş ortamının gerektirdiği giyim alışverişleri de örneğin iş önlüğü ya da kask gibi gereçler için yapılan harcamalar da elbette işletme gideridir. İşletme gideri olarak yazdığınız tüm bu harcamaların şirketinizin büyüklüğüne uygun miktarlar olması denetimlerde soru işaretleri yaratmaması için oldukça önemlidir.

Yasal Olarak Gider Gösterilmeyen Şeyler Nelerdir?

Yaptığınız her harcamayı şirketinizin gideri olarak gösteremezsin. Bu yüzden kişisel yemek harcamalarınız, örneğin market alışverişlerinizin faturaları gider kalemine girmez. Kendi ihtiyaçlarınız için yapacağınız yolculuklar da mesela tatile giderken kullandığınız uçağın ücreti işletme giderleri arasına girmemelidir. İş yerinizde kullanıyor olsanız dahi gündelik hayatın parçası olan kıyafetlerinizin harcamaları da yine gider gösterilemeyecektir.

Gider Gösterilirken Nasıl Hatalar Yapılır?

Yaptığınız harcamaların şirketiniz için olduğundan emin olmadan bunları işletme gideri olarak göstermemelisiniz. Örneğin çalışanınız şirket aracını kişisel amaçları için kullanıyorsa burada artık şirketin yararından söz edilemez. Bu gibi durumlar gider tablonuzda beklenmedik şişmelere neden olacaktır ve maliyenin denetlerinde dikkati çekecektir. Kullanan 10 kişiden 9’unun önerdiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı ile siz de e fatura ve e arşiv faturalarınızı dilediğiniz yerden kolaylıkla kesebilir ve saniyeler içinde gönderebilirsiniz. Oturduğunuz yerden 15 dakika gibi çok kısa bir sürede ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçebilir Yıllık 2100 e fatura kontör hediyesinden yararlanabilirsiniz.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

Gider Pusulası Nedir?Hangi Durumlarda ve Nasıl Düzenlenirr?
Basit Gelir Gider Takibi Nasıl Yapılır?
Gelir Gider Tablosu Nasıl Hazırlanır?
14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez