İşletme Gideri Göstermenin İncelikleri

2022-07-06T13:20:58

İşletme Gideri Göstermenin İncelikleri

Hangi giderlerinizi kazancınızdan düşürebileceğinizi biliyor musunuz? Vergi hukukuna göre gider olarak gösterebileceğiniz harcamalarınızı öğrenmek ve daha etkin bir gelir-gider yönetimi yapabilmeniz için tüm merak edilenleri bir araya getirdik. İşletme gideri göstermenin inceliklerini birlikte inceleyelim.

İşletme Gideri Nedir?

Bir işletmenin faaliyetlerinde kullanılmak veya satılmak üzere satın alınmış varlık ve hizmetlerin maliyeti işletme gideri olarak tanımlanıyor. Bu giderlere, ilgili döneme ait amortisman ve tükenme payları da dahil ediliyor. Özetle, bir firmanın işletmesini ve üretimini sağlamak için yapmış olduğu giderlerin tamamı işletme gideri olarak geçiyor.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Gider Olarak Kabul Edilen Harcamalar Nelerdir?

Yemek giderleri: Eğer şirketin faaliyeti için yapılmışsa… Buna şirket toplantısı, müşteri ağırlama gibi kalemler de dahil edilebilir. Ancak şirketin faaliyeti ile orantılı olması bekleniyor.

Seyahat harcamaları: Uçak, otobüs, deniz otobüsü, tren, otel, otopark gibi harcamaları kapsıyor. Şirket faaliyetleri dahilinde yapılan şirket toplantısı, müşteri görüşmesi, müşteriyi toplantıya götürme gibi aktiviteler için geçerli oluyor. Ancak şirketin faaliyeti ile orantılı olması bekleniyor.

Taşıt giderleri: Yakıt, sigorta, kira, tamir gibi giderleri kapsıyor. İşle alakalı olması, işletme kapsamında olması, işletmenin aktifinde bulunmamakla birlikte, kiralama yoluyla edinilmesi gerekiyor.

İletişim giderleri: Telefon, internet, ADSL gibi giderleri kapsıyor. İşle alakalı olması, işletme kapsamında olması, işletmenin aktifinde bulunmamakla beraber, kiralama yoluyla edinilmesi gerekiyor.

Giyim harcaması: Demirbaş olarak verilen baret, kask, iş tulumu, iş önlüğü, çizme gibi eşyalar, tek tip giysileri kapsıyor.

Gider Olarak Kabul Edilmeyen Harcamalar Nelerdir?

Yemek giderleri: Arkadaş, aile yemekleri, işle alakalı olmayan market harcamalarını kapsıyor.

Seyahat harcamaları: Tatil harcamaları, aile veya arkadaşların seyahat harcamaları, eş ile çıkılan iş seyahati sebebiyle yapılan harcamaların eşe denk gelen kısımları.

Taşıt giderleri: Çalışana ait araç yakıt, tamir giderleri, şirketin gelirini artırıcı fonksiyonu bulunmayan diğer giderler.

İletişim giderleri: Çalışana ait hatlar için ödenen faturalar, şirketin gelirini artırıcı fonksiyonu bulunmayan diğer giderler.

Giyim harcaması: Gömlek, kravat, saat, kemer, fular, ayakkabı, kaban gibi harcamalar.

Bu çeşit harcamaların, her ne kadar şirket faaliyetleri için önemli ve gerekli olduğu düşünülse dahi maliyenin görüşü aksi yönde oluyor.

Kullanan 10 kişiden 9’unun önerdiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı ile siz de e fatura ve e arşiv faturalarınızı dilediğiniz yerden kolaylıkla kesebilir ve saniyeler içinde gönderebilirsiniz. Oturduğunuz yerden 15 dakika gibi çok kısa bir sürede ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçebilir Yıllık 1800 e fatura kontör hediyesinden yararlanabilirsiniz.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

Kanunen Kabul Edilmeyen Giderler Nelerdir?
Gelir Gider Tablosu Nasıl Hesaplanır?
Gelir Vergisi Nasıl Hesaplanır?
14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez