e Faturaya Geçiş Rehberi

2024-03-08T13:46:27

E-fatura sistemini zorunlu ya da gönüllü olarak kullanmak isteyenler, öncelikle gerekli başvuru adımlarını tamamlamalıdır. E-Fatura, e-Arşiv, e-İrsaliye ve e-Defter gibi hizmetler çoğunlukla benzer başvuru ve kurulum sürecinden geçerek kullanılabilir. E-Fatura kurulumu için KAMUSM veya Gelir İdaresi Başkanlığı’nın web sitesi üzerindeki talimatlar takip edilmelidir. Peki, e-Fatura nasıl kesilir, nasıl sisteme geçiş yapılır ve avantajları nelerdir diye merak ediyorsanız, okumaya devam edin.

Genellikle 3 farklı şekilde e-Fatura kesme yöntemi kullanılır. İlk yöntem Gelir İdaresi Başkanlığı üzerinden ücretsiz olarak e-Fatura hazırlanması yöntemidir. Bu portal üzerinde hazırlanan faturalar 6 ay boyunca fatura saklanabilir. Diğer yandan da GİB özel entegratör sistemlerini kullanarak da e-Fatura kesilebilir.  

İsterseniz siz de on binlerce işletme sahibi gibi e-faturaya Logo İşbaşı’nın ücretsiz danışmanlığı ile geçebilir ve yıllık 2100 kontöre kadar ücretsiz e-fatura gönderebilirsiniz.Ayrıca e-fatura e-arşiv faturalarınızı 10 yıl boyunca ücretsiz olarak saklayabilir ve internet erişimi olan her yerden görüntüleyebilirsiniz. Detaylar için tıklayınız:)

E-Fatura Nedir?

E-Fatura, elektronik ortamda hazırlanan fatura anlamına gelir. Kağıt baskı olmadan alıcısına iletilen bu yöntemi, kullanmak isteyen herkes talep edebilir. Ancak kullanması zorunlu olan firmalar ise 2022 yılı brüt satış hasılatı 3 milyon TL ve üzeri olan 1 Temmuz 2023 tarihine kadar e-faturaya geçişini tamamlaması, 1 Ocak 2024’e kadar da e-defter uygulamasına geçişi zorunlu tutulmuştur. E-Faturadaki kağıt baskı yasal olarak bir anlam ifade etmediğinden, Gelir İdare Başkanlığı ve özel entegrasyon sistemlerinin kullanılması gerekir.

İlgili sisteme kayıt olduktan sonra,iletilen tüm faturalar mali mühür içerir. Mali mührün geçerlilik süresi 3yıldır ve ardından tekrar yenileme işlemi yapılmalıdır. E-Faturaya geçenşirketlerin e-Defter kullanması zorunlu tutulmuştur.

E-Arşiv Fatura Nedir?

E-Arşiv fatura; kesilen fatura aslının alıcıya e-posta veya kağıt olarak iletilmesinin yanında, ikinci nüshanın gönderici tarafından elektronik ortamda saklanmasıdır. E Faturada kağıt baskı alınamaz fakat e Arşiv faturada dilediğiniz zaman çıktı alabilirsiniz. Arşive alınan faturalar elektronik imza ya da mali mühür ile saklanır. E-Arşiv faturalar her ay Gelir İdaresi Başkanlığı’na raporlanmak zorundadır. Bu nedenle bir sonraki ayın birinci ve on beşinci günleri arasında elektronik ortamda saklanan faturalar, Gelir İdaresi Başkanlığı’na iletilir. Bunun yanı sıra e-Arşiv fatura kullananlar irsaliye düzenleyemez. İnternet üzerinden satış yapanlar dışında kullanımını gönüllük esaslıdır.

E-Faturaya Nasıl Başvurulur?

E-Fatura başvurusu yapılmak isteniyorsa,ilk önce “Mali Mühür Sertifikası” için başvuru yapmalıdır. KamuSertifikasyon Merkezi (KSM) TÜBİTAK’a bağlı bir kurumdur ve mali mühürbaşvurusu buradan online olarak yapılır. Başvuru süreci tamamlanıp, ödeme yapıldıktansonraki 1 hafta içerisinde sertifika alıcısına ulaşır. İkinci adımda ise Gelirİdaresi Başkanlığı’nda e-Fatura başvurusu için form doldurulmalıdır.

E-Faturaya Nasıl Geçilir?

E-Faturayı mali avantajlarından dolayı yada zorunlu olarak kullanmanız gerekiyorsa geçiş yapmak oldukça kolaydır. GİB Portal,Gelir İdaresi Başkanlığı ve özel entegratör üzerinden geçiş yapılabilir.Başvuru süreçlerini tamamlayanlar direkt olarak GİB web sitesinden işlemlerebaşlayabilir.

Şahıs firmalarında elektronik imzakullananlar e-imza ile e-fatura başvuru sürecini yönetebilir. Zorunlu olarakgeçiş yapacak işletmeler ise direkt olarak mali mühür ve e-Fatura sisteminegeçiş yapmalıdır. İsteğe bağlı e-Fatura kullanıcısı olacak firmalarsa, yılınistedikleri herhangi bir zamanında e-faturaya geçiş talep edebilirler.

E-Fatura KullanımınınAvantajları

  • Kağıttüketimi olmadığı için çevre dostudur ve marka imajı olarak da hoş bir izlenimbırakır.
  • Maliyeten aza indirilir. Çünkü kağıt, mürekkep, zarf veya postalama gibi giderlerortadan kalkar.
  • Faturalardayaşanabilecek kayıp ve karışıklık en aza iner.
  • Tahsilatlar,normal fatura sürecine göre daha hızlı gerçekleşir.
  • Eskifaturalara ulaşmak e-Fatura sisteminde çok daha kolaydır.
  • Elektronikortamda faturalar saklanabilir. Yer kaybı ve iş yükü ortadan kalkar.
  • Muhasebeuygulamaları kullanılıyorsa, e-Fatura ile ortak bir çalışma yürütülebilir. Böyleceaynı zamanda muhasebe departmanı rahatlatılmış ve verimliliği artırılmış olur.
  • İnternetbağlantı olan her yerde fatura kesilebilir.

E-FaturaKurulumu Online Olarak Nasıl Yapılır?

E-Fatura kullanmak için ön başvuru ve mali mühür alanlar, e-Fatura kurulumunu online şekilde kısa sürede yapabilir. Bunun için Gelir İdaresi Başkanlığı sitesine online olarak giriş yapmanız gerekir. Buradan yapılan başvuruların ardından özel entegratör sözleşmesi yapılır. Sözleşmedeki bilgilerle birlikte şirket hesabı açılır ve çoğu portalda olduğu gibi kullanıcı adıyla şifre girmeniz istenir. Daha sonra e-Fatura ve e-Arşiv için gerekli tasarımlar uygulanır. Sistemdeki aktivasyon işlemleri gerçekleştikten sonra online olarak e-Fatura kullanmaya başlayabilirsiniz.

İsterseniz siz de on binlerce işletme sahibi gibi e-faturaya Logo İşbaşı’nın ücretsiz danışmanlığı ile geçebilir ve yıllık 2100 kontöre kadar ücretsiz e-fatura gönderebilirsiniz. Detaylar için tıklayınız:)

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez