Kıdem Tazminatı Tutarı Ne Kadar?

2024-02-21T09:50:32

Günümüzde işçi ve işveren arasındaki iş ilişkisi sözleşmelerle güvence altındadır. İş sözleşmesi gibi sözleşmeler hem işçinin hem de işverenin haklarını yasal bir zemine oturtur. Her iki taraf da bu hakları sayesinde iş ilişkisi bozulduğunda zarar etmeden işe son verebilir. Aynı şekilde beklenmeyen durumlarda işe son verildiğinde de işverenin zarar görmemesi için sözleşmede belirtilmiş hükümler bulunur. İş sözleşmesinde yer alan ve işçinin doğal hakkı olan kıdem sözleşmesi bu hükümlerden birisidir. Kıdem sözleşmesi işten ayrılan işçinin yeni bir işe başlama sürecini daha kolay bir şekilde atlatabilmesini sağlar.

Kıdem Tazminatı Nedir?

Kıdem tazminatı en basit anlatımıyla işçinin çalıştığı süre karşılığında aldığı paradır. İşçi belirli aralıklarla çalıştığı sürece maaş adı altında ücret alır. Kıdem tazminatı bundan farklıdır. Kıdem tazminatı işçi işten ayrıldığında verilir. Bu tazminat işçinin çalışmış olduğu süreye göre hesaplanır. Çalışma süresi ne kadar çoksa kıdem tazminatı da bu kadar çok olur. Kıdem tazminatı iş sözleşmesinde belirtilmiştir. İşçi ve işveren arasında iş ilişkisi başlamadan önce iş sözleşmesi imzalanır. Kıdem tazminatının veriliş amacı yıpranma payı, işçinin işyerine sağladığı faydalar ve işçinin yeni bir iş bulma sürecinde kolaylık yaşamasını sağlamaktır. Türkiye’de 1950’li yıllardan beri kıdem tazminatı uygulaması yürürlüktedir.

2024 Kıdem Tazminatı Tutarları Nelerdir?

Kıdem tazminatı yılda iki defa ilgili kurumlar tarafından belirlenir. Bu tazminat Ocak-Haziran ve Temmuz-Aralık dönemlerinde belirlenir. Herhangi bir sebepten dolayı işini bırakmak zorunda kalan işçiler bu oranlara göre kıdem tazminatı alır. Kıdem tazminatı işveren tarafından işçiye verilir. Son yıllarda kıdem tazminatı oranının gittikçe arttığı belirgin bir şekilde görülür. Bu tazminat her yıl artar. Fakat artma oranı yıllara göre değişiklik gösterebilir. Kıdem tazminatı tavanı bir işçinin alabileceği maksimum kıdem tazminatı oranını belirtir. 2019 yılında kıdem tazminatı tavanı 6380 TL’ydi. 2020 yılı için bu oran 6.730,15 TL olarak belirlendi. Kıdem tazminatı 2021 yılında ise 8.651,62 TL’ye çıkarıldı, 2022 yılında işlerinden ayrılan işçiler 10.596 TL kıdem tazminatı alabiliyorken 2023 yılında 19.982,83 TL’ye çıkarıldı. 2024 yılında ise 35.058,58 TL olarak belirlenmiştir.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Kıdem Tazminatı Nasıl Hesaplanır?

Kıdem tazminatı hesaplanırken işçinin çalışmış olduğu her bir yıl için işinden ayrılan çalışanın 30 gün içerisinde aldığı maaş ücreti baz alınır. Örneğin 10 yıl boyunca çalışmış bir işçi işinden ayrıldığında, bir aylık maaşı 10 ile çarpılır ve çıkan sonuç kıdem tazminatıdır. Kıdem tazminatı giydirilmiş ücretin de eklenmesi ile hesaplanır. Giydirilmiş ücret prim, yol, yemek ve yakacak yardımları gibi ek ödemelere verilen isimdir.

Hangi Durumlarda Kıdem Tazminatı Alınabilir?

İşçilerin kıdem tazminatı alabilmek için sağlamaları gereken bazı şartlar bulunur. 2024 yılında kıdem tazminatı almak isteyen işçilerin sağlaması gereken şartlar şunlardır:

  • İşçinin işveren tarafından çıkarılmış olması gerekir. İşinden istifa eden işçiler kıdem tazminatı alamazlar.
  • İşçinin sigortalı bir iş yerinde sigortalı olarak çalışması gerekir.
  • Erkek çalışanlar askerlik sebebiyle işten ayrıldığında kıdem tazminatı alabilir.
  • Kadın çalışanlar ise evlilik nedeniyle işi bıraktığında kıdem tazminatı alma hakkı kazanır.
  • Emekliliği başlamak üzere olan çalışanlar da kıdem tazminatlarını alarak işten ayrılabilir. Emekli olabilmek için gerekli prim sayısını doldurmuş fakat yaşı gelmemiş olan çalışanlar da işten ayrılarak kıdem tazminatı alabilir.

Kullanan her 10 kişiden 9’unun önerdiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı ile e fatura ve e arşiv faturalarınızı dilediğiniz yerden kolaylıkla kesebilir, gelir-gider takibi ve stok takibinizi gerçekleştirebilirsiniz. Oturduğunuz yerden 15 dakika gibi çok kısa bir sürede ücretsiz bir şekilde alanında uzman e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçebilir Yıllık 2100 e fatura kontör hediyesinden yararlanabilirsiniz. Siz de hemen 14 gün boyunca ücretsiz deneyin!

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

İş Sözleşmesi Nedir? Türleri Nelerdir?

2022 AGİ Hesaplama Nasıl Yapılır?

Alt İşveren Nedir? Alt İşverenlik Nedir?

14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez