AGİ Hesaplama Nasıl Yapılır?

2024-03-12T15:14:01

Devletler vatandaşlarına çeşitli yardımlar yapar. Bu yardımlar vatandaşların hayatlarını daha kolay idame ettirebilmesi içindir. Bazı yardımlar şartları taşıyan bütün vatandaşlara aynı miktarda verilirken bazı yardımlar vatandaşın şahsi durumuna göre verilir. Miktarı vatandaşın şahsi durumuna göre değişen yardımlardan birisi de AGİ yardımıdır. AGİ yardımı çok sayıda kişi tarafından alınan yaygın bir yardım çeşididir. AGİ yardım miktarları her sene belirlenen asgari ücrete göre belirlenir. Kendi şahsi durumunuzu değerlendirerek yararlanabileceğiniz AGİ yardımı oranını öğrenebilirsiniz.

AGİ Nedir?

AGİ yani diğer adıyla Asgari Geçim İndirimi, medeni durum ya da çocuk sayısına göre, 16 yaşından büyük çalışanların gelirlerinin bir kısmının vergi dışı bırakılmasıdır. AGİ yardımı sayesinde kişinin çocuk sayısı ve medeni durumu değerlendirilerek toplam gelirinden geçimini sağlayacak miktar çıkarılır ve geriye kalan miktar vergiden muaf tutulur. Temel mantığıyla devlet tarafından işçinin asgari geçimini sağlayabileceği bir miktar, aylık olarak işçiye ödenir. Asgari Geçim İndirimi yardımı ücretini işveren işçisine öder. İşveren de devletten bu miktarı alır. İşverenin verdiği Asgari Geçim İndirimi işverenin gelir vergisinden düşürülür. Ay sonu geldiğinde işveren, hesaplanan Asgari Geçim İndirimi ücretini işçisinin toplam gelirine ekler.

AGİ Kalktı Mı?

2022 yılında asgari ücrette düzenleme yapıldı. Bununla beraber Asgari Geçim İndirimi yardımı halen uygulanmaya devam etse de birtakım farklılıklar içermekte. Eskiden Asgari Geçim İndirimi hesaplanır ve aylık olarak işçiye ödenirdi. Fakat 2022 yılında Asgari Geçim İndirimi ücretleri işçinin aylık maaşının içerisine dahil edildi 2024 yılında da bu şekilde devam edecek. Kısacası önceden sadece şartları sağlayan bazı işçilerin gelirleri vergiden muaf edilir. 2022 yılında bu muafiyet asgari ücretle çalışan bütün işçiler için geçerlidir. 2022 yılında asgari ücretle çalışan bütün işçiler vergiden muaf tutuldu. Yani asgari ücretten daha fazla gelir elde eden çalışanların toplam gelirinin asgari ücrete kadar olan kısmı vergiden muaf tutulacak.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Kimler AGİ Alabilir?

Asgari Geçim İndirimi yardımından kimlerin yararlanabileceği konusu çok sayıda insan tarafından merak edilir. Asgari Geçim İndirimi yardımından faydalanabilmek için bazı şartları taşımak yeterlidir. Öncelikle kişinin elde ettiği gelirin vergilendiriliyor olması gerekir. Kişinin düzenli olarak vergisini ödüyor olması ve bunu da yıllık beyanname ile kanıtlayabilir olması gerekir. Düzenli olarak gelir elde eden ve tabi tutulduğu vergileri ödeyen vatandaşlar, Asgari Geçim İndirimi formunu doldurarak bu yardıma başvurabilir ve çıkan sonuca göre yardımdan faydalanmaya başlayabilir.

2024’de AGİ Ne Kadar?

Genelde Asgari Geçim İndirimi oranı, her yılın başında belirlenen asgari ücrete göre hesaplanırdı. Fakat 2022 yılında asgari ücretin de zamlanması ile beraber, Asgari Geçim İndirimi yardımı uygulamadan kaldırıldı 2024 yılında da AGİ yardımı yapılmayacaktır. Eskiden vatandaşlar çocuk sayılarına ve medeni durumlarına göre kategorize edilerek, aylık gelirlerinin bir kısmı gelir vergisinden muaf tutulurdu. Artık asgari ücretle çalışan işçiden vergi alınmıyor ve çocuk sayısı, medeni durum gibi haller herhangi bir önem teşkil etmiyor.

2023 AGİ Hesaplama Nasıl Yapılır?

Asgari Geçim İndirimi yardımı uygulanırken, çeşitli şartlara göre asgari ücretle çalışan işçilerin gelirleri belirli bir orana kadar vergiden muaf tutulurdu. 2022 yılında asgari ücrete zam yapılması ve bütün asgari ücretli çalışanların vergiden muaf sayılmasıyla bu yardım uygulamadan kaldırıldı. 2024 yılında da AGİ uygulanmayacaktır. 2022 yılı öncesinde AGİ hesaplaması yapılırken kullanılan indirim oranlar ise şu şekilde:

  • Çalışanın kendisi için %50
  • Çalışmayan ve geliri olmayaneşi için %10
  • Birinci ve ikinci çocuk içinçocuk başına %7,5
  • Üçüncü çocuk için %10
  • Dördüncü ve daha fazla çocukiçin her çocuk başına %5

Siz de iş yönetiminizi en iyi şekilde yönetmek için ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nın alanında uzman danışanların ücretsiz desteği ile e Faturaya ve e Arşiv Faturaya geçiş yapabilir, faturalarınızı hızlı ve kolayca anında gönderebilirsiniz. Üstelik aylık 175 kontöre kadar kullanım da hediye!

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

Finansal Analiz Nedir? Faydaları Nelerdir?

Brüt Kar Nasıl Hesaplanır?

Kredi Ödemesi Muhasebe Kaydı Nasıl Yapılır?

14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez