e-Faturaya geçen mükellefler için aynı zamanda e-deftere geçmek büyük bir avantajdır. Çünkü e-defter, pek çok iş yükünden kurtulma olanağı sunarak her şeyi elektronik boyuta taşır. e-Faturaya geçenleri aynı zamanda e-deftere geçiş yapmasının zorunlu olması veya olmaması bazı durumlara göre değişiklik gösterir. Belirli şartları taşıyan mükellefler için, e-Fatura uygulamasına geçmek yasal bir zorunluluktur. Ancak, yasal zorunluluğu bulunmayan mükellefler de kendi istekleri doğrultusunda e-Fatura uygulamalarına geçiş yapabilir.
e-Fatura uygulamasına zorunlu olarak geçmek durumunda olan mükellefler için, e-defter uygulamasına geçmek de aynı şekilde zorunludur. Bu sebeple, zorunlu olarak e-Fatura kullanan mükellefler aynı zamanda e-defter de kullanmalıdır. Ancak e Fatura uygulamasına zorunlu olarak değil de kendi istekleri doğrultusunda geçen ve yasal bir zorunlulukları bulunmayan mükellefler, e-defter uygulamasına geçiş yapmak zorunda değildir.
Zorunluluğu olmayan mükellefler, kendi istekleri doğrultusunda e-Faturaya geçebilir ve e-defter olmadan da e-Fatura uygulamasını kullanabilir. Kendi istekleri doğrultusunda e-Faturaya geçtikleri gibi, tercih etmeleri halinde e-defter uygulamasına da rahatlıkla geçiş yapabilirler.
Siz de on binlerce işletme sahibinin tercih ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nda göndereceğiniz e fatura ve e arşiv fatura için yıllık 1000 kontöre kadar kullanım HEDİYE! Üstelik ücretsiz e-faturaya geçiş danışmanlığı ile yerinizden kalkmadan, 15 dakikadan daha az bir zamanda hızlı ve kolayca e-faturaya geçersiniz. Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği Logo İşbaşı’nı 14 gün boyunca ücretsiz deneyebilirsiniz.
Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!
14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.
E-fatura ve e-Defter nedir?
Elektronik fatura olarak da ifade edilmekte olan e-Fatura uygulaması, yapılan iş kapsamında sunulan ürün veya hizmetlerin karşılığı olarak düzenlenen kağıt faturaların, kağıt yerine elektronik ortamda düzenlenmesi işlemidir. e-Faturalar, elektronik ortamda düzenlendikleri gibi aynı zamanda elektronik olarak da mail veya daha farklı yollarla müşteriye iletilebilirler. Sadece elektronik ortamda düzenlenebilen e-Fatura, geleneksel fatura ile kıyaslandığında çok daha çevre dostu, düşük maliyetli ve hızlıdır. Öte yandan bazı şartları taşıyan mükelleflerin e-Fatura uygulamasına geçiş yapması yasal bir zorunluluktur.
e-Defter; yasal olarak tutulması mecburi kılınan yevmiye ve büyük defterin, geleneksel şekilde fiziki olarak değil elektronik ortamda tutulmasına olanak sağlayan bir sistemdir. E-defterler aynı zamanda yasal kurumlara elektronik ortamda elektronik imza ile iletilir. Bu durum hem oldukça çevre dostu hem oldukça kolay hem de oldukça hızlıdır. E-Defter kayıtları XML uzantısı ile tutulur. e-Defter kullanan mükellefler, geleneksel fiziksel defterleri kullanmazlar.
E-fatura kullanımı zorunlu mudur?
e-Fatura bazı şartları taşıyan mükellefler için zorunludur. Ancak söz konusu şartları taşımayan mükellefler için ise zorunlu değildir. Dönem brüt hasılatı 5 milyon TL’nin üzerinde olan mükellefler ile ÖTV’li malların üretimini ve ithalatını yapan ve ÖTV’li mallarla alakalı faaliyet göstermek için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan lisans alan mükelleflerin e-fatura uygulamasını kullanmaları zorunlu tutulmuştur. Söz konusu hasılata ve ÖTV ile alakalı faaliyete sahip olmayan mükelleflerin ise elektronik fatura uygulamasını kullanmaları zorunlu değildir. Ancak kendi tercihleri doğrultusunda fatura kesme programı uygulamasına geçiş yapmaları mümkündür.
E-fatura kullananlar e-Deftere geçmek zorunda mıdır?
e-Fatura uygulamasına geçiş yapmış olan mükelleflerin aynı zamanda e-defter uygulamasına da geçiş yapmak zorunda olup olmaması çeşitli durumlara göre değişir. Bazı şartları taşıyan mükellefler, e-Faturaya geçmek zorunda oldukları gibi aynı zamanda e-deftere de geçmek zorundadırlar. Fakat bu yasal zorunluluk altında olmayan mükellefler, e-Faturaya geçiş yapsalar da e-defter kullanmak zorunda değildirler. Ancak kendi istekleri doğrultusunda hem e-Faturaya hem de e-deftere geçebilirler. Dönem brüt hasılatı 5 Milyon TL’den fazla olan mükellefler e-Fatura uygulamasına geçmek zorunda oldukları için aynı zamanda e-defter uygulamasına da geçiş yapmak zorundadırlar. Ayrıca ÖTV ile ilgili olarak faaliyet göstererek ÖTV’li ürünlerin üretim ve ithalatını yapan mükellefler de e-Fatura uygulamasına geçmek zorundadır. Dolayısıyla aynı zamanda e-defter uygulamasına da geçiş yapmak zorundadırlar. Ancak ilgili şartları sağlamayan mükelleflerin hem e-Fatura hem de e-deftere geçmeye yönelik herhangi bir zorunlulukları yoktur.
Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.
14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.
Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;