KDV Matrah Hesaplama Nasıl Yapılır?

2024-07-01T16:48:48

Yapılan satış ve elde edilen kazanç gibi vergi kalemleri, devlet tarafından vergiye tabi tutulur. Vergi mükellefi olmanın da bazı istisnaları olsa da insanların çoğu, kazançları ya da yaptıkları satış gibi gelir kapıları üzerinden vergilendirilir. Vergiler, belirli aralıklarla farklı oranda alınır. Kişilerin vergilerini ödemeyi reddetmesi ve ödememesi durumunda ise cezaya tabi tutulurlar. Ülkemizde yaygın olarak yapılan bütün satışlara yansıtılan KDV yani Katma Değer Vergisi vergiler içerisinden en çok kullanılanlar arasındadır.

KDV Nedir?

KDV yani Katma Değer Vergisi, devletlerin vatandaşlarının yaptığı satın alımlara yansıttığı, bu şekilde gelir elde ettiği, elde ettiği geliri de kamu proje ve yatırımlarında kullandığı bir vergi çeşididir. Dünyadaki diğer ülkelerde de yaygın olarak kullanılan Katma Değer Vergisi (KDV), devletlerin önemli bir gelir kapısı konumundadır. Ülkemizde ilk olarak 1985 yılında uygulanmaya başlanan KDV (Katma Değer Vergisi), günlük hayatta satın alınan her türlü mal ya da hizmete ek olarak yansıtılır. Ülkemizde KDV (Katma Değer Vergisi) üç oranda alınır: yüzde 1, yüzde on ve yüzde yirmi. KDV’nin (Katma Değer Vergisi) hangi ürüne hangi oranda uygulanacağı ise belirli değişkenlere göre farklılık gösterebilir.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

KDV Beyannamesi Ne Zaman Verilmelidir?

Satıcılar, belirli aralıklarla, ne kadar satış yaptıklarını ve buna göre de devlete ne kadar KDV (Katma Değer Vergisi) ödemeleri gerektiğini bildirmekle yükümlüdür. KDV Beyannamesi, satıcıların, satış oranları ve buna bağlı olarak oluşan KDV (Katma Değer Vergisi) oranlarını içeren bir bildirgedir. Satıcılar, KDV Beyannamesi belgesini hazırlayıp ilgili kurumlara teslim ettiğinde KDV yükümlülüğünden kurtulmuş olur. KDV (Katma Değer Vergisi) Beyannamesi, her ayın 24. gününde satıcılar tarafından ilgili makamlara teslim edilmelidir.

Siz de on binlerce işletme sahibinin tercih ettiği muhasebe programı Logo İşbaşı’nda göndereceğiniz e fatura ve e arşiv faturalar için aylık 175/ yıllık 2100 kontöre kadar HEDİYE fırsatından yararlanın! Üstelik ücretsiz e-faturaya geçiş danışmanlığı ile yerinizden kalkmadan, 15 dakikadan daha az bir zamanda hızlı ve kolayca e faturaya geçebilirsiniz. Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği Logo İşbaşı’nı 14 gün boyunca ücretsiz deneyebilirsiniz.

KDV Ne Zaman Ödenir?

Satıcılar, KDV (Katma Değer Vergisi) Beyannamesini ilgili kurumlara teslim ettikten sonra ödemekle yükümlü oldukları KDV oranını ödeme aşamasına geçebilirler. KDV Beyannamesi her ayın 24. gününde teslim edilmelidir. Belirlenen KDV (Katma Değer Vergisi) oranı da beyannamenin teslimini takiben aynı ayın 26. gününün akşamına kadar ödenebilir.

KDV Nasıl Hesaplanır?

KDV, son derece kolay bir formül kullanılarak hesaplanabilir. Katma Değer Vergisi, aşağıdaki örnekte olduğu gibi hesaplanabilir:

KDV oranı %10, mal ya da hizmetin bedeli 100 TL;

100 TL x 0.10 = 10 TL

Bu durumda, 100 TL değerindeki bir mal ya da hizmetin, %10’luk KDV oranı 10 TL’dir. Mal ya da hizmetin son fiyatı ise, 100 TL  + 10 TL KDV oranı = 110 TL’dir.

KDV oranı, farklı ürünlere göre değişkenlik gösterebilir. Günümüzde, ürünlere uygulanan KDV oranları şu şekildedir:

Yüzde 1  KDV Yansıtılan Ürünler:

Unlu mamüller, bitki tohumları, buğday ve benzeri ürünler, dini olarak kutsal sayılan kitaplar, açık olarak, ambalajsız bir şekilde satılan bakliyat ürünleri ve bazı kuruyemişler.

31748 Sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan değişiklikle et, süt, balık, yumurta, çay, patates ve bal gibi temel gıda ürünlerinin bir çoğunda KDV oranı yüzde 10’dan yüzde 1’e indirilmiştir.

Yüzde 10 KDV Yansıtılan Ürünler:

Alkollü içecek satışı yapmayan  lokanta ve restoranlar, iç ve dış giyim, ayakkabı ve sağlık hizmetleri, tiyatro, sinema, müze ve konaklama noktalarında yüzde 10 oranında KDV alınır.

Yüzde 20 KDV Yansıtılan Ürünler:

Turizm belgesi olan, alkollü içecek satışı yapılan restoranlarda, altın ve pırlanta gibi ürünlerde, bilgisayar ve akıllı telefon gibi elektronik cihazlarda, buzdolabı ve çamaşır makinesi gibi beyaz eşya ürünlerinde ve mobilya ürünlerinde yüzde 20 oranında KDV  uygulanır.

Siz de cari hesap programı Logo İşbaşı’nın alanında uzman danışanların ücretsiz desteği ile e-Faturaya geçiş yapabilir, faturalarınızı hızlı ve kolayca anında gönderebilirsiniz. Üstelik aylık 175 kontöre kadar kullanım da hediye!

KDV Matrah Hesaplama Nasıl Yapılır?

KDV matrahı, birmal ya da hizmetin KDV tutarı yansıtılmadan kaç TL olduğunu gösterir. Matrah,malın ya da hizmetin KDV’siz fiyatının aylık toplamıdır. Yani matrah, bir malya da hizmetin KDV olmadan kaç TL tutacağını gösterir. Bir malın ya da hizmetinKDV oranı olmadığında ne kadar tutacağını bulmak için aşağıdaki formülkullanılır:

KDV tutarı / KDV oranı x 100 = Matrah (KDV’siz fiyat)

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

Vergi matrahı nedir?

Geçici Vergi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Damga Vergisi Nedir, Oranları Nasıl Hesaplanır?

14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez