KDV Matrah Hesaplama Nasıl Yapılır?

2024-03-08T16:01:36

Yapılan satış veelde edilen kazanç gibi vergi kalemleri, devlet tarafından vergiye tabi tutulur.Vergi mükellefi olmanın da bazı istisnaları olsa da insanların çoğu, kazançlarıya da yaptıkları satış gibi gelir kapıları üzerinden vergilendirilir. Vergiler,belirli aralıklarla farklı oranda alınır. Kişilerin vergilerini ödemeyireddetmesi ve ödememesi durumunda ise cezaya tabi tutulurlar. Ülkemizde yaygınolarak yapılan bütün satışlara yansıtılan KDV yani Katma Değer Vergisi vergileriçerisinden en çok kullanılanlar arasındadır.

KDV Nedir?

KDV yani KatmaDeğer Vergisi, devletlerin vatandaşlarının yaptığı satın alımlara yansıttığı,bu şekilde gelir elde ettiği, elde ettiği geliri de kamu proje veyatırımlarında kullandığı bir vergi çeşididir. Dünyadaki diğer ülkelerde deyaygın olarak kullanılan Katma Değer Vergisi (KDV), devletlerin önemli birgelir kapısı konumundadır. Ülkemizde ilk olarak 1985 yılında uygulanmayabaşlanan KDV (Katma Değer Vergisi), günlük hayatta satın alınan her türlü malya da hizmete ek olarak yansıtılır. Ülkemizde KDV (Katma Değer Vergisi) üçoranda alınır: yüzde 1, yüzde sekiz ve yüzde on sekiz. KDV’nin (Katma DeğerVergisi) hangi ürüne hangi oranda uygulanacağı ise belirli değişkenlere görefarklılık gösterebilir.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

KDV Beyannamesi Ne Zaman Verilmelidir?

Satıcılar, belirli aralıklarla, ne kadar satış yaptıklarını ve buna göre de devlete ne kadar KDV (Katma Değer Vergisi) ödemeleri gerektiğini bildirmekle yükümlüdür. KDV Beyannamesi, satıcıların, satış oranları ve buna bağlı olarak oluşan KDV (Katma Değer Vergisi) oranlarını içeren bir bildirgedir. Satıcılar, KDV Beyannamesi belgesini hazırlayıp ilgili kurumlara teslim ettiğinde KDV yükümlülüğünden kurtulmuş olur. KDV (Katma Değer Vergisi) Beyannamesi, her ayın 24. gününde satıcılar tarafından ilgili makamlara teslim edilmelidir.

Siz de on binlerce işletme sahibinin tercih ettiği muhasebe programı Logo İşbaşı’nda göndereceğiniz e fatura ve e arşiv faturalar için aylık 175/ yıllık 2100 kontöre kadar HEDİYE fırsatından yararlanın! Üstelik ücretsiz e-faturaya geçiş danışmanlığı ile yerinizden kalkmadan, 15 dakikadan daha az bir zamanda hızlı ve kolayca e faturaya geçebilirsiniz. Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği Logo İşbaşı’nı 14 gün boyunca ücretsiz deneyebilirsiniz.

KDV Ne Zaman Ödenir?

Satıcılar, KDV(Katma Değer Vergisi) Beyannamesini ilgili kurumlara teslim ettikten sonraödemekle yükümlü oldukları KDV oranını ödeme aşamasına geçebilirler. KDVBeyannamesi her ayın 24. gününde teslim edilmelidir. Belirlenen KDV (KatmaDeğer Vergisi) oranı da beyannamenin teslimini takiben aynı ayın 26. günününakşamına kadar ödenebilir.

KDV Nasıl Hesaplanır?

KDV, son derecekolay bir formül kullanılarak hesaplanabilir. Katma Değer Vergisi, aşağıdakiörnekte olduğu gibi hesaplanabilir:

KDV oranı %8, malya da hizmetin bedeli 100 TL;

100 TL x 0.08 = 8TL

Bu durumda, 100 TLdeğerindeki bir mal ya da hizmetin, %8’lik KDV oranı 8 TL’dir. Mal ya dahizmetin son fiyatı ise, 100 TL  + 8 TLKDV oranı = 108 TL’dir.

KDV oranı, farklıürünlere göre değişkenlik gösterebilir. Günümüzde, ürünlere uygulanan KDVoranları şu şekildedir:

Yüzde 1  KDV Yansıtılan Ürünler:

 Unlu mamülleri, bitki tohumları, buğday vebenzeri ürünler, dini olarak kutsal sayılan kitaplar, açık olarak, ambalajsızbir şekilde satılan bakliyat ürünleri ve bazı kuruyemişler.

Yüzde 8 KDV Yansıtılan Ürünler:

Et, süt, balık,yumurta, çay, patates ve bal gibi temel gıda ürünlerinin bir çoğu yüzde 8oranında KDV’e tabi tutulur. Alkollü içecek satışı yapmayan  lokanta ve restoranlar, iç ve dış giyim,ayakkabı ve sağlık hizmetleri, tiyatro, sinema, müze ve konaklama noktalarındayüzde 8 oranında KDV alınır.

Yüzde 18 KDV Yansıtılan Ürünler:

Turizm belgesi olan, alkollü içecek satışı yapılan restoranlarda, altın ve pırlanta gibi ürünlerde, bilgisayar ve akıllı telefon gibi elektronik cihazlarda, buzdolabı ve çamaşır makinesi gibi beyaz eşya ürünlerinde ve mobilya ürünlerinde yüzde 18 oranında KDV  uygulanır.

Siz de cari hesap programı Logo İşbaşı’nın alanında uzman danışanların ücretsiz desteği ile e-Faturaya geçiş yapabilir, faturalarınızı hızlı ve kolayca anında gönderebilirsiniz. Üstelik aylık 175 kontöre kadar kullanım da hediye!

KDV Matrah Hesaplama Nasıl Yapılır?

KDV matrahı, birmal ya da hizmetin KDV tutarı yansıtılmadan kaç TL olduğunu gösterir. Matrah,malın ya da hizmetin KDV’siz fiyatının aylık toplamıdır. Yani matrah, bir malya da hizmetin KDV olmadan kaç TL tutacağını gösterir. Bir malın ya da hizmetinKDV oranı olmadığında ne kadar tutacağını bulmak için aşağıdaki formülkullanılır:

KDV tutarı / KDV oranı x 100 = Matrah (KDV’siz fiyat)

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

Vergi matrahı nedir?

Geçici Vergi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Damga Vergisi Nedir, Oranları Nasıl Hesaplanır?

14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez