Birçok oluşumun kullandığı Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) adından da anlaşılabileceği üzere birçok unsurun kayıt edildiği bir e-posta sistemidir. Standart e-posta sistemlerinden farklı olan KEP resmi ve hukuksal yazışmalarda sıklıkla kullanılır. Standart bir e-posta sisteminde birçok unsur değiştirilebilir ve bu unsurların delil olarak kullanılması mümkün değildir. Fakat KEP sistemi gönderilen e-postaya, gönderene ve alıcıya dair detaylı bilgilerin kaydedilmesini sağlar. Bu sayede KEP kayıtları delil olarak kullanılabilir ve resmi işlemler için baz alınabilir. KEP sistemi PTT tarafından sunulur. KEP sistemini kullanmak için PTT tarafından sunulan ücretli paketler arasından bir seçim yapmalısınız.
KEP Adresi Nedir? Ne İçin Kullanılır?
KEP adresi kayıtlı elektronik posta göndermek için ihtiyaç duyduğunuz e-posta adresine verilen isimdir. KEP adresi PTT tarafından sunulur. Her kullanıcının, oluşumun, firmanın ya da şirketin kendi özgün KEP adresi bulunur. KEP adresi ile sistem üzerinden kayıtlı elektronik posta gönderebilir ve alabilirsiniz. KEP Kayıtlı Elektronik Posta sistemi en temel anlatımı ile e-posta göndermenizi sağlayan bir e-posta hizmetidir. Her ölçekten oluşum tarafından sıklıkla kullanılan KEP sistemi bazı özellikleri ile öne çıkar. Gönderici, alıcı ve eposta içeriğinin kesin ve net bir şekilde kayıt edildiği KEP sisteminde bu kayıtlar resmi değer taşır ve ihtiyaç duyulduğunda baz alınabilir, delil olarak kullanılabilir. KEP adresi ile gönderilen e-postalar standart e-postalardan bu noktada ayrılır.
Kullanan her on kişiden dokuzunun memnun kaldığı ön muhasebe programı Logo İşbaşı ile sizler de işinizi en iyi şekilde yönetir, rahatınıza bakarsınız! Logo İşbaşı’nın alanında uzman danışmanlarının ücretsiz desteği ile e Faturaya ve e Arşiv Faturaya geçiş yapabilir, faturalarınızı hızlı ve kolayca anında gönderebilirsiniz. Üstelik aylık 175 e fatura kontörü kullanımı da hediye!
KEP Adresi Nasıl Alınır?
KEP adresi PTT üzerinden alınır. PTT web sayfasından başvuru yaptıktan sonra gerekli belgeler ile bir PTT şubesi üzerinden KEP adresinizi alabilirsiniz. Şu adımlarla KEP adresi almanız mümkündür:
● PTT KEP Online web sayfasına girilir.
● T.C. kimlik numarası ve güvenlik kodu ile giriş yapılır.
● Başvuru türü seçilir. Gerçek, tüzel kişi ya da kamu kurumu gibi statüler arasından seçim yapılır.
● Yetkili kişiye ait bilgiler, adres bilgileri ve iletişim bilgileri eksiksiz bir şekilde girilir.
● KEP adresi belirlenir, kullanım şekli seçilir. Aynı zamanda alternatif bilgi kanalları bölümü de ihtiyaca göre belirlenir.
● Kullanıma ve ihtiyaca uygun kapasitede bir paket seçimi yapılır. KEP paketleri ücretlidir.
● Posta kutusu alanı ve ihtiyaç duyulan ek hizmetler seçilir.
● KEP rehber tercihleri belirlenir ve Ön Bilgilendirme Formu onaylanır.
● ‘Ön Başvuru Yap’ butonuna tıklanır. Böylece başvurunun birinci aşaması tamamlanmış olur.
● En yakın PTT şubesine gerekli evraklar ile gidilir. Bu noktadan sonra PTT şubesinden KEP adresi alınabilir.
KEP Adresi Almak İçin Gerekli Olan Belgeler Nelerdir?
Kayıtlı Elektronik Posta adresi almak için PTT web sayfasından başvuru yaptıktan sonra bazı belgeler ile PTT şubesine müracaat etmeniz gerekir. Bireysel başvurularda kayıtlı elektronik posta için gerekli evraklar şunlardır:
● Ön başvuru sırasında Gerçek Kişi statüsü seçilerek oluşturulan KEP Hesabı Ön Başvuru Formu (PTT web sitesi üzerinden doldurulur)
● Üzerinde fotoğraf bulunan, geçerliliği devam etmekte olan resmi belge. Bu belge ehliyet, pasaport, kimlik kartı olabilir.
Tüzel kişiler için gerekli olan belgeler şunlardır:
● Tüzel kişiye ait sicil tasdiknamesi ya da faaliyet belgesinin aslı
● Noter şubesi tarafından onaylanmış olan imza sirküleri
● Başvuru yapan kişinin üzerinde fotoğrafı bulunan kimlik kartı, pasaport ya da ehliyet
● Başvuru şirket yetkili vekili tarafından yapılıyorsa Tüzel Kişi Yetkilendirme Belgesi
● Ön başvuru esnasında Tüzel Kişi seçimi yapılarak doldurulan KEP Hesabı Ön Başvuru Formu
KEP adresi edinmek isteyen kamu kurumları için başvuru esnasında gerekli olan belgeler şunlardır:
● Kurumun üst düzey yetkili statüsündeki kişi tarafından imzalanmış olan resmi yazı
● Başvuru yapan kişinin fotoğraflı kimlik kartı, pasaportu ya da ehliyeti
● Ön başvuru sırasında Kamu Kurumu statüsü seçilerek doldurulan KEP Hesabı Ön Başvuru Formu
Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!
14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.
KEP Adresi Ne İşe Yarar?
KEP adresi Kayıtlı Elektronik Posta sistemi üzerinden e-posta göndermenize olanak tanır. PTT web sayfası üzerinden başvuru yaptıktan sonra gerekli evraklar ile PTT şubesine gidebilir, KEP adresinizi alabilir ve kayıtlı elektronik posta hizmet sağlayıcıları üzerinden elektronik posta gönderebilirsiniz. KEP adresi ile gönderilen e-postalar delil olarak kullanılabilir ve resmi işlemler için baz alınabilir. Zira KEP adresiyle gönderilen elektronik postalara dair gönderici, alıcı, içerik, zaman, adres gibi birçok bilgi kesin ve net bir şekilde kayıt altına alınır.
60.000’den fazla işletmenin tercihi web tabanlı ön muhasebe programı Logo İşbaşı ile 15 dakikada e-Faturaya geçin, anında müşterinize gönderin! Üstelik yıllık 1000 kontör hediyesi ile e-fatura/e-arşiv fatura gönderirken ek maliyet ödemeyin.
KEP Adresi Hangi Durumlarda Alınır?
Elektronik yolla tebligat yapması zorunlu olan anonim, limited ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketler KEP adresi kullanmak zorundadır. Bu statüdeki kurumlar elektronik tebligat sürecinde KEP adresi edinmek ve kullanmakla yükümlüdür. Gerçek ve diğer tüzel kişilerin KEP adresi kullanmasını zorunlu kılan bir durum yoktur. Bu statüde yer alan kişiler istekleri dahilinde KEP adresi alabilir ve kullanabilir.
Örnek KEP Adresi Nedir?
Kişi statülerine göre bazı KEP adresi örnekleri şunlardır:
Gerçek kişiler için:
ad.soyad@hs03.kep.tr adı.soyadı.1234@hs03.kep.tr
Tüzel kişiler için:
kurumadı@hs03.kep.tr kurumadı.departmanı@hs03.kep.tr mersisno@hs03.kep.tr
KEP Adresi Nasıl Kapatılır?
KEP adresinin kapatılması için internet üzerinden ya da çağrı merkezinden talep oluşturulması gerekir. Gerekli doğrulamalar ve tespitler yapıldıktan sonra KEP adresi kapatılır. Bazı durumlarda KEP adresinin kapatılması süreci uzayabilir ve farklı merciilerin sürece dahil olması gerekebilir. Kapatma işlemi gerçekleştikten sonra söz konusu KEP adresi üzerinden elektronik posta gönderilemez ve alınamaz. Fakat KEP adresi kapatıldıktan sonra 3 ay daha adres sahibinin erişimine açık tutulur. Bu süre zarfında kişi iletilere ulaşabilir.
Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.
14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.
Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;
En Kolay e-Arşiv Fatura Nasıl Kesilir? GİB Portal mi Logo İşbaşı Mı?