Kapalı Fatura Nedir? e-Faturada Kapalı Fatura Nasıl Kesilir?

2024-03-13T08:56:59

Her türlü satış işlemi sırasında oluşturulması gereken fatura belgeleri, satış işlemine dair bütün bilgileri içerir. Faturalar sayesinde satış sonrasında yapılacak ödeme planlanabilir ve takibi yapılabilir. Farklı ölçekte ödemeler yapıldığından, farklı fatura türleri bulunur. Günümüzde açık fatura ve kapalı fatura yaygın olarak her ölçekten satış işlemi sırasında kullanılır. Açık ve kapalı fatura türlerini birbirinden ayıran şey ise ödemenin nasıl yapıldığıdır. Kapalı faturada ödeme faturanın kesildiği esnada yapılırken, açık faturada ödeme bir plana ve vadeye yayılır. Kaşe ve imza gibi belirleyici unsurların bulunması gereken yerler de fatura türüne göre değişiklik gösterir.

Kapalı Fatura Nedir?

Kapalı fatura, ödemenin faturanın kesildiği sırada yapılmasıdır. Satış işlemi karşılığında ödenmesi gereken ücretin peşin olarak, anında ödenmesidir. Satış işlemi gerçekleştirilir, fatura kesilir ve ödeme yapılır. Yani fatura kapanır, alıcının herhangi bir borcu kalmaz. Kapalı faturanın düzenlenmesi ile satıcının ve alıcının bu işleme dair herhangi bir yükümlülüğü kalmaz. Yasal olarak kapalı ve açık fatura gibi bir ayrım olmadığından, faturaların bu denli ayrılması satıcı ve alıcı arasında işler. Kapalı faturada kaşe ve imza gibi unsurların bulunması gereken yer açık faturaya göre farklıdır.

E-Fatura ve e Arşiv Fatura kesme işlemlerinizi tek bir tıkla yapmak isterseniz fatura kesme programı Logo İşbaşı’nın tanımanın tam zamanı! Siz de kullanan her on kişiden dokuzunun memnun kaldığı muhasebe programı Logo İşbaşı ile saniyeler içinde fatura keserken ön muhasebenizi kolaylıkla yürütebilirsiniz.

Kapalı Faturada Kaşe Nereye Basılır?

Kaşe, faturalarda kesinlik ve netlik kazandırması amacıyla kullanılan bir bildir geçtir. Kaşe, bir faturanın kime ait olduğunu belirtir. Kaşesi olmayan faturaların bir hitabı olmadığından geçersiz sayılırlar. Farklı fatura türlerinde kaşe ve imza gibi faktörlerin bulunması gereken yerler değişiklik gösterir. Fatura keserken kaşe ve imzanızın doğru noktalarda yer aldığından emin olmanız büyük önem taşır. Ödemenin faturanın kesildiği anda yapılması üzerine düzenlenen kapalı faturada kaşenin faturanın alt kısmında yer alması gerekir. Kapalı faturada aynı zamanda imza da kaşe gibi, faturanın alt bölümünde bulunur.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Kapalı Faturada Tahsilat Makbuzu Kesilir Mi?

Tahsilat makbuzu, satışı gerçekleştirilen bir mal ya da hizmetin karşılık bedelinin ödenmesi esnasında oluşturulan belgedir. Tahsilat makbuzu, satışı gerçekleştirilen mal ya da hizmetin ödemesinin gerçekleştirilmiş olduğunu belirtir. Kapalı fatura, ödemenin peşin olarak yapıldığı bir fatura çeşidi olsa da yine de tahsilat makbuzunun oluşturulması gerekir. Kanun hükmünde açık ya da kapalı fatura gibi kavramlar yoktur. Kapalı ve açık fatura türleri piyasada kendiliğinden oluşmuş, tarafların isimlendirdiği fatura çeşitleridir. Esasında her faturanın ödemesi henüz yapılmamıştır, basit anlatımıyla her fatura açık faturadır. Fakat tahsilat makbuzu kesilerek, ödemenin yapılmış olduğu kanıtlanır. Yani tahsilat makbuzu kesildiği takdirde fatura kapanmış, ödeme tamamlanmış olur.

Kapalı Fatura Nasıl Anlaşılır?

Kapalı fatura, ödemenin fatura kesimi esnasında yapıldığını, açık fatura ise ödemenin bir vade planına yayılarak ödeneceğini belirtir. Açık ve kapalı faturanın bütün olarak görüntüsü küçük farklılıklar dışında benzerdir. Ödemenin peşin olarak yapıldığı kapalı faturada kaşe faturanın alt kısmında yer alır. Fatura türünü tespit etmek istediğiniz faturada kaşe bilgisinin nerede yer aldığına bakarak türünü öğrenebilirsiniz. Kapalı faturada tıpkı kaşe gibi imza da alt kısımda yer alır. Eğer faturada kaşe ve imza bilgisi alt bölümde yer alıyorsa fatura kapalı fatura, eğer bu bilgiler üst kısımda yer alıyorsa da açık faturadır.

E-Faturada Kapalı Fatura Nasıl Kesilir?

E Fatura sistemleri üzerinden kapalı ya da açık fatura kesilebilir. Açık ve kapalı faturanın en büyük farkı ödemenin yapılma şeklidir. Kapalı faturada ödemeler faturanın kesildiği sırada ödenir ve borç kapanmış olur, fatura kapanmış olur. Açık faturada ise ödemeler faturanın kesildiği esnada yapılmaz, borç açık kalır ve fatura açık fatura olarak adlandırılır. E-Fatura sistemlerinde de süreç bu şekilde işler.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

Sevk İrsaliyesi Nedir?

Sevk İrsaliyesi Nasıl Düzenlenir? E-Bordro Nedir? Kimler E-Bordro Alabilir?

14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez