E-Bordro Nedir? Kimler E-Bordro Alabilir?

2022-08-12T09:26:56

Günümüzde çalışanların maaşlarını detaylı şekilde gösteren bordro belgesi internet üzerinden de alınabilir. Maaş bordrolarının internet üzerinden alınabilmesini sağlayan e-Bordro sistemi sadece memurlar ve kamu kurum ve kuruluşlarında sözleşmeli çalışanlar için kullanılabilir.

e-Bordro Nedir?

e-Bordro e-Devlet üzerinden alınabilen elektronik bordro belgesidir. Bordro belgelerinde kişinin maaş ödemesine dair her türlü bilgi yer alır. Elektronik bordro ve kağıt bordro aynı yasal hükümlere sahiptir. e-Bordro sistemi sayesinde internet bağlantısının olduğu herhangi bir bölgede herhangi bir zaman diliminde güncel bordro belgesi görüntülenebilir, gönderilebilir ve yazdırılabilir.

e-Bordro Ne İşe Yarar?

e-Devlet üzerinden ulaşılabilen e-Bordro sistemi maaş bordrolarının internet dökümünün alınabilmesini mümkün kılar. e-Bordro kişilerin basılı bordro belgesi olarak kullanabileceği elektronik bir değerdir. Basılı bordro belgesinin kullanılabileceği alanlarda e-Bordro da kullanılabilir. Yasal olarak basılı bordro ile aynı konumdadır ve gerekli görüldüğü durumlarda bastırılarak kullanılabilir. Basılı bordro belgesinde yer alan bilgiler elektronik bordroda da yer alır.

Kimler e-Bordro Sistemini Kullanabilir?

Sadece devlet memuru olanlar e-Bordro sisteminden yararlanabilir. 657 sayılı kanuna bağlı devlet memurları e-Devlet üzerinden e-Bordro sistemine sorunsuzca erişebilir. Kamu kurum ve kuruluşlarında kadro karşılığı sözleşmeli çalışanlar da e-Bordro sistemini kullanabilir. Bunların yanında bazı özel kuruluşların, şirketlerin kendi e-Bordro sistemi bulunabilir. Bu durumda çalışanlar maaş bordrolarını internet üzerinden alabilir.

e-Bordro Hesabı Nasıl Açılır?

e-Bordro hesabı açma işlemi esasında e-Bordro belgesini görüntülemektir. Zira e-Bordro kullanan kişiler için hesap açma, aktive etme gibi işlemlere gerek yoktur. Yasal olarak e-Bordro kullanabilecek grupların elektronik bordro belgeleri e-Devlet sistemine periyodik olarak yüklenir. e-Bordro hesabı açabilmek için şu adımlar takip edilmelidir:

● e-Bordro hesabı için e-Devlet kullanılır. Bu nedenle ilk etapta e-Devlet sistemine giriş yapılmalıdır. e-Devlet sistemine T.C. kimlik numarası ve şifre ile giriş yapılabilir. e-Devlet şifresi PTT şubelerinden alınır.

● Giriş yaptıktan sonra e-Devlet bünyesinde yer alan hizmetler arasından ‘Hazine ve Maliye Bakanlığı e-Bordro Hizmeti’ seçilir.

● Bu ekranda kişi e-Bordro dökümü alabilir. Ekranda beliren e-Bordro yazdırılabilir, fakat ilk önce belgenin indirilmesi gerekir.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

e-Bordro Yönetimi Hangi Süreçleri Kapsıyor?

e-Bordro Yönetimi işçiye ödenen maaş ödemelerinin gerçekleştirilebilmesi için yapılan çalışmalar bütününe verilen isimdir. e-Bordro yönetim süreçleri oluşuma göre değişiklik gösterebilir. Bu süreçler oluşumun faaliyet kolundan işçi sınıfına kadar birçok farklı faktöre göre şekillenir. Bazı e-Bordro Yönetim süreçleri şunlardır:

● Farklı gruplara dayalı ücret hesaplama

● Çoklu bordro modelleri oluşturma ve sunma

● Oluşuma özel ücret hesaplaması yapma

● e-Bordro belgelerinin farklı kanallarla paylaşılması

● SGK ve bankalara veri aktarımı

e-Bordro Kaç Bölümden Oluşur?

e-Bordro 5 farklı başlığa sahiptir. e-Bordro bölümleri şunlardır:

● Aile yardım bildirimleri

● SGK tescil dokümanlarını alma

● 4C aylık maaş tercihleri

● 4C banka değişiklikleri

● 4C tescil kayıt sorgulama

e-Bordro Sorgulama Nasıl Yapılır?

e-Bordro sorgulaması için e-Devlet sistemi kullanılmalıdır. Şu adımlar takip edilerek e-Bordro sorgulaması yapılabilir:

● e-Devlet sistemine T.C. kimlik numarası ve şifre ile giriş yapılır.

● Hizmetler bölümünden ‘Hazine ve Maliye Bakanlığı e-Bordro Hizmeti’ seçilir. Bu ekranda sisteme giriş yapan kişiye ait e-Bordro görüntülenir.

e-Bordro Ne Zaman Çıkar?

Memurlar için maaş bordroları her ayın 14. gününü de yayınlanır. Ayın 14. gününde elektronik bordrolar e-Devlet sistemine yüklenmiş olur. Olası olmasa da bu tarihten sonra e-Bordro belgesini görüntülemekte sorun yaşayan çalışanlar bağlı oldukları oluşumun muhasebe birimine başvurabilir.

Barkodlu e-Bordro Nasıl Yazdırılır?

Barkodlu e-Bordro belgesi e-Devlet üzerinden alınabilir. e-Devlet’e giriş yapılır ve ‘Hazine ve Maliye Bakanlığı e-Bordro Hizmeti’ seçilir. Ekranda beliren e-Bordro belgesi dosya olarak indirilebilir ve yazdırılabilir. e-Devlet sisteminde bu ekranda e-Bordro belgesinin barkodlu olmasını mümkün kılan bir buton bulunur. Bu butonun seçilmesiyle e-Bordro belgesi barkodlu şekilde oluşturulur.

On binlerce işletme sahibinin tercih ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nda göndereceğiniz e fatura ve e arşiv faturalar için aylık 150/ yıllık 1800 kontöre kadar HEDİYE! Üstelik ücretsiz e-faturaya geçiş danışmanlığı ile yerinizden kalkmadan, 30 dakikadan daha az bir zamanda hızlı ve kolayca e-faturaya geçebilirsiniz. Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği Logo İşbaşı’nı 14 gün boyunca ücretsiz deneyebilirsiniz.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

Maaş Bordrosu Nedir?Nasıl Hesaplanır?
Maaş Hesaplama Uygulamamız Yayında. Netten Brüte, Brütten Nete Maaş Hesapla!
A-dan Z-ye Genç Girişimci SGK Prim Teşviği
14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez