Günümüzde çalışanların maaşlarını detaylı şekilde gösteren bordro belgesi internet üzerinden de alınabilir. Maaş bordrolarının internet üzerinden alınabilmesini sağlayan e-Bordro sistemi sadece memurlar ve kamu kurum ve kuruluşlarında sözleşmeli çalışanlar için kullanılabilir.
e-Bordro Nedir?
e-Bordro e-Devlet üzerinden alınabilen elektronik bordro belgesidir. Bordro belgelerinde kişinin maaş ödemesine dair her türlü bilgi yer alır. Elektronik bordro ve kağıt bordro aynı yasal hükümlere sahiptir. e-Bordro sistemi sayesinde internet bağlantısının olduğu herhangi bir bölgede herhangi bir zaman diliminde güncel bordro belgesi görüntülenebilir, gönderilebilir ve yazdırılabilir.
e-Bordro Ne İşe Yarar?
e-Devlet üzerinden ulaşılabilen e-Bordro sistemi maaş bordrolarının internet dökümünün alınabilmesini mümkün kılar. e-Bordro kişilerin basılı bordro belgesi olarak kullanabileceği elektronik bir değerdir. Basılı bordro belgesinin kullanılabileceği alanlarda e-Bordro da kullanılabilir. Yasal olarak basılı bordro ile aynı konumdadır ve gerekli görüldüğü durumlarda bastırılarak kullanılabilir. Basılı bordro belgesinde yer alan bilgiler elektronik bordroda da yer alır.
Kimler e-Bordro Sistemini Kullanabilir?
Sadece devlet memuru olanlar e-Bordro sisteminden yararlanabilir. 657 sayılı kanuna bağlı devlet memurları e-Devlet üzerinden e-Bordro sistemine sorunsuzca erişebilir. Kamu kurum ve kuruluşlarında kadro karşılığı sözleşmeli çalışanlar da e-Bordro sistemini kullanabilir. Bunların yanında bazı özel kuruluşların, şirketlerin kendi e-Bordro sistemi bulunabilir. Bu durumda çalışanlar maaş bordrolarını internet üzerinden alabilir.
e-Bordro Hesabı Nasıl Açılır?
e-Bordro hesabı açma işlemi esasında e-Bordro belgesini görüntülemektir. Zira e-Bordro kullanan kişiler için hesap açma, aktive etme gibi işlemlere gerek yoktur. Yasal olarak e-Bordro kullanabilecek grupların elektronik bordro belgeleri e-Devlet sistemine periyodik olarak yüklenir. e-Bordro hesabı açabilmek için şu adımlar takip edilmelidir:
● e-Bordro hesabı için e-Devlet kullanılır. Bu nedenle ilk etapta e-Devlet sistemine giriş yapılmalıdır. e-Devlet sistemine T.C. kimlik numarası ve şifre ile giriş yapılabilir. e-Devlet şifresi PTT şubelerinden alınır.
● Giriş yaptıktan sonra e-Devlet bünyesinde yer alan hizmetler arasından ‘Hazine ve Maliye Bakanlığı e-Bordro Hizmeti’ seçilir.
● Bu ekranda kişi e-Bordro dökümü alabilir. Ekranda beliren e-Bordro yazdırılabilir, fakat ilk önce belgenin indirilmesi gerekir.
14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.
e-Bordro Yönetimi Hangi Süreçleri Kapsıyor?
e-Bordro Yönetimi işçiye ödenen maaş ödemelerinin gerçekleştirilebilmesi için yapılan çalışmalar bütününe verilen isimdir. e-Bordro yönetim süreçleri oluşuma göre değişiklik gösterebilir. Bu süreçler oluşumun faaliyet kolundan işçi sınıfına kadar birçok farklı faktöre göre şekillenir. Bazı e-Bordro Yönetim süreçleri şunlardır:
● Farklı gruplara dayalı ücret hesaplama
● Çoklu bordro modelleri oluşturma ve sunma
● Oluşuma özel ücret hesaplaması yapma
● e-Bordro belgelerinin farklı kanallarla paylaşılması
● SGK ve bankalara veri aktarımı
e-Bordro Kaç Bölümden Oluşur?
e-Bordro 5 farklı başlığa sahiptir. e-Bordro bölümleri şunlardır:
● Aile yardım bildirimleri
● SGK tescil dokümanlarını alma
● 4C aylık maaş tercihleri
● 4C banka değişiklikleri
● 4C tescil kayıt sorgulama
e-Bordro Sorgulama Nasıl Yapılır?
e-Bordro sorgulaması için e-Devlet sistemi kullanılmalıdır. Şu adımlar takip edilerek e-Bordro sorgulaması yapılabilir:
● e-Devlet sistemine T.C. kimlik numarası ve şifre ile giriş yapılır.
● Hizmetler bölümünden ‘Hazine ve Maliye Bakanlığı e-Bordro Hizmeti’ seçilir. Bu ekranda sisteme giriş yapan kişiye ait e-Bordro görüntülenir.
e-Bordro Ne Zaman Çıkar?
Memurlar için maaş bordroları her ayın 14. gününü de yayınlanır. Ayın 14. gününde elektronik bordrolar e-Devlet sistemine yüklenmiş olur. Olası olmasa da bu tarihten sonra e-Bordro belgesini görüntülemekte sorun yaşayan çalışanlar bağlı oldukları oluşumun muhasebe birimine başvurabilir.
Barkodlu e-Bordro Nasıl Yazdırılır?
Barkodlu e-Bordro belgesi e-Devlet üzerinden alınabilir. e-Devlet’e giriş yapılır ve ‘Hazine ve Maliye Bakanlığı e-Bordro Hizmeti’ seçilir. Ekranda beliren e-Bordro belgesi dosya olarak indirilebilir ve yazdırılabilir. e-Devlet sisteminde bu ekranda e-Bordro belgesinin barkodlu olmasını mümkün kılan bir buton bulunur. Bu butonun seçilmesiyle e-Bordro belgesi barkodlu şekilde oluşturulur.
On binlerce işletme sahibinin tercih ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nda göndereceğiniz e fatura ve e arşiv faturalar için yıllık 1000 kontör HEDİYE! Üstelik ücretsiz e-faturaya geçiş danışmanlığı ile yerinizden kalkmadan, 30 dakikadan daha az bir zamanda hızlı ve kolayca e-faturaya geçebilirsiniz. Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği Logo İşbaşı’nı 14 gün boyunca ücretsiz deneyebilirsiniz.
Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.
14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.
Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;
Maaş Bordrosu Nedir?Nasıl Hesaplanır?Maaş Hesaplama Uygulamamız Yayında. Netten Brüte, Brütten Nete Maaş Hesapla!
A-dan Z-ye Genç Girişimci SGK Prim Teşviği