İşletme Maliyetlerini Düşürmek İçin Uygulayabileceğiniz 10 Yöntem Nedir?

2024-03-12T14:01:21

Ticari faaliyet gösteren işletmeler için en önem arz eden konulardan biri işletme maliyetleridir. Şirket içinde mevcut olan pek çok durum, maliyetleri artıracak etkiye sahip olabilir. İşletmeler için önemli olan, bu maliyetlerin ne kadar gerekli olduğunu tespit ederek gerektiğinde maliyetleri düşürebilecekleri aksiyonları alabilmeleridir. Şirketlerin maliyet düşürme üzerine yürüttükleri politikalar ne kadar etkin olursa işletme o ölçüde kar elde eder.

İşletme Maliyetlerini Oluşturan Unsurlar Nelerdir?

İşletme maliyetlerini oluşturan unsurlar 3 çeşittir. Bunlar;

  1. Direkt ilk madde ve malzeme giderleri: Üretilen mamulün önemli bir bölümünü oluşturur. İlk madde ve malzeme giderleri teoride bir ürünün üretimi esnasında ya da bir hizmetin yerine getirilmesi sırasında kullanılan bütün ham madde maliyetidir.
  2. Direkt işçilik giderleri: Direkt işçilik giderleri, üretimi gerçekleşen mamuller ile direkt ilişki kurabilen tüm işçilik giderlerinden oluşur.
  3. Genel üretim giderleri: İlk madde ve malzeme giderleri ve direkt işçilik giderleri dışında kalan tüm giderleri kapsamı içine alır. Genel üretim giderleri kapsamında değerlendirilen gider türleri birbirinden farklı olabilir. Bu gider türleri değişken, sabit ve karma nitelikteki giderlerdir.

Değişken giderler, üretim miktarı ile doğrudan ilişkisi bulunan giderlerdir. Buna göre, üretim miktarının artması ile artıp, yine üretim miktarı azaldığında azalır.

Sabit giderler, faaliyet hacmi artsa da hacme bağlı olmayan ve devamlı sabit kalan maliyetlerdir. Bina, personel ve amortisman maliyetleri buna örnek olabilir.

Karma giderler ise bünyesinde sabit ve değişken maliyetleri bir arada bulundurur. Yarı değişken maliyet ismi de verilen değişken giderler, hem sabit hem değişken maliyet özelliği gösterir. Karma maliyetlerde faaliyet hacmi sıfır iken sabit maliyete katlanılır, faaliyet hacmi arttığında ise karma maliyet de artar.

İşletme maliyet unsurlarını maddeler halinde sıralamak gerekirse;

  • İş yeri kira giderleri,
  • Telefon, internet, su, doğal gaz ve elektrik giderleri,
  • Personele dair giderler (sigorta, maaş, vergi, yemek kartı gibi),
  • İş yeri sigorta, demirbaş, onarım ve bakım hizmetleri giderleri,
  • Ulaşım giderleri (yakıt, araç, sigorta, vergi, bakım gibi),
  • Ar-Ge ve pazarlama giderleri
  • Sarf malzeme ve ikram giderleri
  • Mesleki giderler (eğitim, abonelik ve üyelik gibi),
  • Asıl faaliyetlere ilişkin giderler,
  • Kazanca ilişkin diğer vergi giderleri (gelir, kurumlar vergisi gibi),
  • Sözleşmelerden doğan damga vergisi,
  • SMMM hizmet giderleri,
  • SGK primi ödemeleri şeklinde olur.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

İşletme Maliyetlerini Düşürmek İçin Uygulayabileceğiniz 10 Yöntem Nedir?

İşletme maliyetlerini kontrol edebilmeniz ya da mevcut maliyetleri düşürebilmeniz için birtakım yöntemleri uygulayabilirsiniz.

  • Teknoloji ile takın temas kurun.

İş akışlarınızda mümkün olduğunca teknolojiden yardım alabilirsiniz. Günümüzde teknoloji ve buna bağlı yazılımlar ile işletmenizi daha ileriye taşıyabilirsiniz. Özellikle muhasebe, web sitesi kurma, bordro ve pazarlama gibi hizmetler için yararlanabileceğiniz sayısız dijital programa başvurabilmeniz artık mümkündür.

  • Maliyetlerinizi dış kaynak kullanarak düşürün.

Teknolojiden faydalanarak ve farklı şirketler ve danışmanlarla işbirliği yaparak da işlerinizi yürütebilirsiniz. Dış kaynakları kullanarak en çok kar elde eden sektörlerden bazıları reklamcılık ve pazarlamadır. Bu gibi sektörlerin faaliyetleri için harcadıkları zaman ve yatırım, kar oranları ile başa baş olarak gidebilmektedir. Dış kaynaklardan destek sağlamak her ne kadar maliyet sebebi gibi görünse de işleri uzman kişilerin yürütmesi uzun vadede kar elde etmenizi sağlayabilir.

  • Piyasa araştırması yaparak ihale sistemi oluşturun.

Dış kaynaklarınız vasıtasıyla düzenli destek sağlıyorsanız oluşan yeni projeleriniz için ihale sistemi kurmanız sizin için faydalı olabilir. Belirlediğiniz en az 3 dış kaynak yetkilisinden oluşturduğunuz projeleriniz için maliyet tablosu talep ederek gelen teklifler arasından sizin için en uygun olanı tercih edebilirsiniz. İhale tekliflerinde talebi net olarak belirtmeniz önem taşır. Proje ya da teklif ile ilgili ayrıntılı bir hale dosyası hazırlayabilirsiniz. Böylece projenizi en küçük ayrıntısına varana kadar en iyi şekilde iletmiş olursunuz. Aktarmayı atlayacağınız her ayrıntı ihale kotasında değişikliklere sebep olabilir ve maliyetinizi olumsuz yönde etkileyebilir.

  • Mümkün olduğunca evden çalışma sistemi uygulayın.

İşlerinizi yürütmek adına ofis kiralamak, kiraladığınız ofis için harcama yapmak ya da ofise dair fiziksel ihtiyaçları gidermek için oldukça geniş bir bütçeye ihtiyaç duyabilirsiniz. Hatta kimi zaman bu tür ihtiyaçlar bütçe açıklarına yol açabilir. Bu sebeple, koşullarınız elverişli ise evden çalışarak işlerinizi yürütebilirsiniz. Teknolojinin sunduğu imkanlar düşünüldüğünde bu o kadar da düşük bir ihtimal değildir. Evden çalışma sisteminin sunduğu imkan ve kolaylıklar çalışanların motivasyonuna da olumlu etki edebilir.

  • İşletmenize dair tüm ödemeleri erken ya da gününde yapın.

Mal ya da hizmet satın aldığınız firmaların pek çoğu erken ödemelere indirim uygular. Bazen az gibi görünen tasarruf miktarları bile işletmeye uzun vadede fayda sağlayabilir. Bu sebeple, bu gibi indirim fırsatlarını mümkün olduğunca kullanmaya özen gösterin.

  • Verim elde edemediğiniz alanları tespit edin.

İşlerinizi en iyi şekilde nasıl yapabileceğinizi tespit edebilirsiniz. Gerekmesi halinde iş süreçlerinizde ve adımlarınızda kısaltma uygulayabilirsiniz. Bu sayede, maliyetlerinizde de azalma meydana gelir. Verimsiz olunan alanların tespit edilmesi halinde paradan ve zamandan tasarruf etmeniz mümkün hale gelir.

  • İşletmeniz için satın alıp kullanmadığınız tüm hizmetleri iptal edin.

Daha önce abone olup sonrasında önemsemediğiniz hizmetler size maliyet olarak geri döner. Bu gibi ödemeleri otomatik ödeme talimatı ile ödemeyi tercih ettiyseniz siz ilgilenmeseniz dahi her ay düzenli olarak bu ödeme hesabınızdan kesilir. Bu gibi ödemelerinizi takip ve kontrol etmek için belirli periyotlarda hesabınız üzerinden gerçekleşen ödemelerin kontrolünü sağlayın. Böylece, kullanmadığınız halde ödeme yaptığınız hizmetleri tespit ederek iptalini sağlayabilirsiniz.

  • Tutumlarınız çevreci olsun.

Ofis kullanıyorsanız enerji tasarrufu sağlamaya çalışın. Mesela ampullerinizi tasarruf sağlayabilecekleriniz ile değiştirin. Bina yalıtımı ve pencerelere özen gösterin. Böylece, ısınma masrafınızdan tasarruf edebilirsiniz. Aynı zamanda geri dönüşebilen atıklarınızı ayrıştırabilirsiniz.

  • Farklı görüşlere önem verin.

Müşterilerinizde yaptığınız yıllık planlama toplantılarınızı değerlendirebilirsiniz. Maliyeti azaltma konusunda müşterilerinizden farklı alternatif görüşler alabilmeniz mümkün olabilir. Firmanın kalkınması adına alınan müşteri fikirleri, o firma ile müşteri ilişkilerini de olumlu yönde etkiler.

  • Sözleşmeleri yıllık periyotlarda kontrol edin.

İyi bir şirket politikası, yapılan sözleşmelerin ömrünü bir yıldan uzun tutmaz. Burada amaç, ihale yenilemesini sağlamaktır. Eğer yenileme söz konusu olamıyorsa hali hazırdaki sözleşmenin şartlarını iyileştirme yolunda adımlar atılır.

Siz de on binlerce kullanıcısı olan ön muhasebe programı Logo İşbaşı ile e fatura ve e arşiv faturalarınızı dilediğiniz yerden kolaylıkla kesebilir ve anında gönderebilirsiniz. Alanında uzman danışanların ücretsiz desteği ile tüm ön muhasebe işlemlerinizi ister webden ister cepten kolaylıkla kontrol edebilirsiniz.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez