e-Fatura Mükellefi Nedir? Nasıl Sorgulanır?

2024-05-08T11:09:36

e-Fatura’ya geçişin artık zorunlu olduğu bu süreçte kimlerin bu uygulamaya dahil olmak durumunda olduğunu bilmesi oldukça önem taşır. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yayımladığı tebliğ kapsamında bulunan mükellefler, e Fatura’ya geçmedikleri takdirde birtakım cezai yaptırımlara maruz kalır. Ancak, tüm bunlardan önce kişi ya da kurumun mükellef statüsüne sahip olup olmadığını biliyor olması gerekir.

e-Fatura Mükellefi Ne Demek?

Koşullarını Gelir İdaresi Başkanlığı’nın belirlediği e-Fatura uygulamasını kullanarak fatura kesmek durumunda olan kişi ya da ticari kurumlar e-Fatura mükellefidir. Kanun tarafından çizilen çerçeveler ve güncellenen koşullar Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayımlanan tebliğler ile duyurulur.

Gelir İdaresi Başkanlığı, 2019 yılında hazırladığı tebliğ ile 2020 yılı itibarıyla hangi özellikleri taşıyanların e-Fatura mükellefi olacağını duyurmuştur. Zorunlu geçişlerin haricinde, yine birtakım özelliklerin taşınması halinde şirketler kendi istekleri ile e-Fatura mükellefi olabilir.

e-Fatura Mükellefi Sorgulama Nasıl Yapılır?

Yaptığınız işlerin karşılığında işletmenizin güvenliğini sağlamak adına ya da müşteri olarak bir işletmeden satın aldığınız mal ya da hizmetin karşılığı olarak kesilen faturayı düzenleyen mükellefin kayıtlı olup olmadığını bilmek isteyebilirsiniz. Bu gibi durumlarda e-Fatura ve e Arşiv Fatura sorgulama işlemini, gerekli adımları gerçekleştirerek sağlamanız mümkün olur. e-fatura mükellefi sorgulama adımlar aşağıdaki gibidir:

  • Muhatap olduğunuz bir şahıs ya da kurumun e-Fatura ya da e-Arşiv Fatura mükellefi olup olmadığını anlamak için Gelir İdaresi Başkanlığı’na bağlı olan eBelge sayfasını ziyaret edebilir ve e-Fatura uygulamasına kayıtlı mükellefler listesine ya da e-Arşiv Fatura uygulamasına kayıtlı mükellefler listesine bakabilirsiniz.
  • e-fatura mükellefi sorgulama veya e-arşiv mükellefi sorgulama işlemlerinizi tamamladıktan sonra faturanızı da sorgulayabilirsiniz. Bu sorgulama işlemini gerçekleştirebilmek için;
  1. Fatura düzenleme işlemini yapan tarafın T.C. kimlik numarası ya da vergi kimlik numarasını girin.
  2. Faturanın üzerinde yer alan fatura numarasının doğru olduğundan emin olun.
  3. Fatura üzerinde yer alan tutar bilgisi ve kuruş hanesinin doğruluğundan emin olun.
  4. Ekranda yer alan güvenlik kodu bilgisini doğru şekilde girmeye özen gösterin.

E-fatura mükellefi sorgulamayı veya e-arşiv mükellefi sorgulamayı öğrendik, Peki ya kimlerdir e-fatura mükellefleri? Cevabı yazımızın devamında.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

e-Fatura Mükellefi Kimlerdir?

E-Fatura mükellefi sorgulaması yapmadan önce mevcut kanunların çizdiği çerçeveye göre e-Fatura uygulamasını kullanması gereken kişilerin birtakım özellikleri taşıyor olması gerektiğini bilmekte fayda var. Bu özelliklere aşağıda yer verilmiştir:

  • 2018 yılı ve sonraki dönemde brüt satış hasılatı 5 milyon TL ve üzerinde olan işletmeler,
  • 2020 yılı ya da takip eden dönemde brüt satış hasılatı 5 milyon TL ve üzerinde olan işletmeler,
  • 4760 sayılı Kanun’un 1 sayılı ekinde yer alan listedeki malların ithal, imal ve teslim edilmesi gibi faaliyetleri sebebi ile Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan lisans almış olanlar,
  • Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nun 3 sayılı ekinde yer alan listede bulunan malları inşa, imal ve ithal edenler,
  • 5957 sayılı kanun kapsamında komisyoncu veya tüccar olarak görev alıp meyve ve sebze ticareti yapanlar,
  • 6563 sayılı kanun kapsamında tanımlanmış olan hizmet aracıları,
  • Elektronik irsaliye uygulamasına geçme mecburiyeti olup e-Fatura uygulaması kullanacak olanlardır.

e-Fatura Mükellefi Kendi Kendine Fatura Kesebilir Mi?

Vergi Usul Kanunu’nun tanımına göre fatura; bir mal ya da hizmetin satılması karşılığı olarak müşterinin borçlandığı ve ödemesi gereken tutarı göstermek için malı satan ya da işi yapan kişi veya kurum tarafından müşteriye verilen ticari bir belgedir. Bu tanımdan yola çıkıldığında bir mükellefin kendi kendine fatura düzenlemesi durumu olası bir durum değildir.

Yasal ve idari düzenlemelerin zorunlu kıldığı bazı durumlarda ise mükellef kendi kendine fatura kesebilir. Çünkü, bazı hallerde şirket içi uygulamalar kendine fatura düzenlemeye zorlayabileceği durumlar ortaya çıkarabilir. Bu gibi durumlar için Gelir İdaresi Başkanlığı, mükellefin kendine fatura kesebileceğini 104 sayılı özelge ile belirtmiştir.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez