Teknolojik gelişmeler gerek şirketleri gerekse hizmet almak isteyenleri dijital alana itmektedir. Böylece şirketler çok daha fazla müşteriye ulaşabilirken ürün ya da hizmete ulaşmak isteyenler de teknolojik araçlar sayesinde diledikleri ürünü kolayca satın alabilir. Bu durum ise e-ticaret faaliyetlerinin artmasında önemli bir etkendir.
E-ticaret Nedir?
E-ticaret, 1990’lı yıllardan itibaren teknolojik ilerlemeler ve internet kullanımının yaygınlaşması ile birlikte ortaya çıkan bir kavramdır. Elektronik ticaret ile birlikte bir ürün ya da hizmet, dijital ortamda sunulan çeşitli ödeme yöntemleriyle birlikte gerçekleştirilebilir hale gelmiştir. Böylece, satın almak istediğiniz ürün veya hizmeti fiziki olarak gitmeye ya da aramaya gerek kalmadan internet üzerinde bularak satın alabilirsiniz.
6563 Sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun kapsamında elektronik ticaret; ”Fiziki olarak karşı karşıya gelmeksizin, elektronik ortamda gerçekleştirilen çevrim içi iktisadi ve ticari her türlü faaliyet.” olarak tanımlanmıştır.
Elektronik ticaret, özellikle küçük ve orta ölçekte işletmeler için oldukça ideal bir sistemdir. Satışları internete taşıyarak artışı sağlayabilir ve ödemeleri hızlıca gerçekleştirebilirsiniz.
E-ticaret Nasıl Yapılır?
- Kurduğunuz e-ticaret sitesinin tasarımına önem verin. Bu müşterilerin satın alma davranışını etkileyecektir.
- Mobil uyumluluğa önem verin. Günümüzde dijital işlemlerin pek çoğu mobil üzerinden yapıldığı için sitenizi mobil uyumlu hale getirmeniz müşteri trafiğini olumlu etkileyecektir.
- Güncelliğe önem verin. Web sitenize uygun içerikler yayımlayabilir, yeni ürünler ekleyebilirsiniz. Böylece, sitenin güncel kalmasını sağlamış olursunuz.
- Ürün fotoğraflarının kalitesine önem verin. Sattığınız ürünleri müşterinin farklı açılardan ve detaylı olarak görebilmesini sağlayın.
- Markanızla ilgili olarak sosyal medya platformlarını kullanın. Sosyal medya daha fazla kişiye ulaşmanıza aracılık eder.
- Müşterilerin sunduğunuz ürün veya hizmete geri bildirim oluşturması için teşvik edin. Bu, diğer müşterilerin o ürün hakkında fikir edinmesine yardımcı olacaktır.
- Web sitenizde müşteri hizmetleri alanı oluşturun. Bu sayede müşteriler size kolayca ulaşabilir.
- Sizden hizmet alan müşterilerinize minik eşantiyonlar ile sürprizler yapabilirsiniz.
- Müşterinin sizden satın aldığı ürüne uygun tamamlayıcı tavsiyelerde bulunabilirsiniz.
Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!
14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.
E-ticaret NACE Kodu Nedir?
NACE kodu, Avrupa Birliği’nde Ekonomik Faaliyetlerin İstatistikî Sınıflaması anlamını taşır. Bu kod, iş yerlerinin çalışılan alanlarının tehlike sınıflarına göre ayrılmasını sağlar. Altı haneye sahip olduğu için ”altılı faaliyet kodu” olarak da adlandırılır. Eğer yeni bir iş yeri açma girişiminiz varsa Ticaret Odası’na kayıt yaptırmadan önce NACE kodunuzu biliyor olmalısınız. İş yeri tehlike sınıfını bilmek ve İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nda geçen önlemleri doğru şekilde alabilmek için NACE kodunu bilmeniz önem arz eder.
E-ticaret Şirketi Nasıl Kurulur, Ne Yapmak Gerekir?
Bir e-ticaret sitesi kurarak satışlarınızı burada gerçekleştirmek istiyorsanız sırasıyla bazı adımları gerçekleştirmeniz gerekir. Peki, bu adımlar nelerdir?
1. Satılacak ürün ya da hizmetin ne olacağına karar vermek: İlk aşamada neyi satmak istediğinize karar vermeniz çok önemlidir. Bu, kendi ürettiğiniz bir ürün olabileceği gibi perakendecilerden tedarik edebileceğiniz bir ürün de olabilir. Satışını gerçekleştirmek istediğiniz ürün veya hizmet için pazar araştırması yapmanız o ürünü satmanızın ne kadar doğru olacağı konusunda size yardımcı olacaktır.
2. Ürünü tedarik edebileceğiniz noktaları araştırmak: Satmak istediğiniz ürüne karar verdikten sonraki aşamadır. Ürünü size en uygun maliyetler ile tedarik etmeniz satışlarınıza da yansıyacağından sizin için en uygun tedarikçiyi bulmanız oldukça önemlidir.
3. Satışı gerçekleştireceğiniz e-Ticaret sitesini kurmak: Satışların gerçekleşeceği e-ticaret sitesinin altyapısının güçlü olması gerekir. Bu kurulumu yazılım bilgisine sahipseniz kendiniz gerçekleştirebileceğiniz gibi hazır e-ticaret paketlerine de sahip olmanız mümkündür.
İnternet sitesi için bir domain ismine ve hosting hizmetine ihtiyacınız olur. Bunun dışında, ödeme alınabilmesini sağlayan SSL Sertifikası’na da ihtiyaç duyabilirsiniz. Bunları elde edebileceğiniz hosting firmaları ile irtibata geçerek bu işlemleri tamamlamanız mümkün olur.
Son olarak web tasarımı ve markaya özel logoyu da oluşturduktan sonra web siteniz hazır bir konuma gelir.
4. Şirket açmak: Müşterilerinize sattığınız ürün karşılığında fatura kesebilmeniz için şirket sahibi olmanız gerekir. Bunun için de kendinize şahıs şirketi kurabilirsiniz. Aksi takdirde oluşturduğunuz dijital mağazada herhangi bir ödeme yöntemi kullanmanız mümkün olmayacaktır.
5. Reklam ve pazarlama çalışmaları yapmak: Markanızı duyurmak ve potansiyel müşterilerinize ulaşabilmek için oluşturacağınız reklamlar markanız için çok önemlidir. Bunun için sosyal medya araçlarını kullanmak, pazarlama çalışmalarınıza katkı sağlayacaktır. Bu çalışmaları kendiniz yapabileceğiniz gibi uzmanından da yardım alabilir ya da ajanslar ile iş birliği yapabilirsiniz.
E-ticarette Ön Muhasebe Nasıl Yapılır?
Elektronik ticarette ön muhasebe oldukça önemli bir yere sahiptir. İşletmenin tüm önemli unsurları ön muhasebe ile takip altına alınır. Ön muhasebe ile çek-senet takibi, stok takibi, banka hesap takibi, fatura-irsaliye takipleri, taksit takibi, kasa ve müşteri hesabı takipleri yapılabilir. Peki, en etkili e-ticaret muhasebesi nasıl yapılabilir?
- Kişisel hesabınızı işletme hesabınızdan ayırarak işe başlayın. Böylelikle kâr-zarar takiplerinizi kolaylaştırabilirsiniz.
- Gelir-gider takibi yapın. İstisnasız her şirket için büyük önem taşıyan gelir-gider takibi sayesinde kâr-zarar analizini de yapmanız mümkün hale gelir. Bu takip fiziki olarak var olan bir şirket için ne kadar önemliyse e-ticaret siteniz için de o kadar önem taşır.
- Kârlılık takibi yapın. Aylık olarak şirket kârını takip edin. Bu takip ile yaptığınız çalışmalardan ne kadar verim elde ettiğinizi görürsünüz. Böylelikle, sonraki aksiyonlarınız çok daha çözüm odaklı olur.
Siz de on binlerce kullanıcısı olan ön muhasebe programı Logo İşbaşı ile e-ticaret entegrasyonu ve daha bir çok işleminizi kolaylıkla gerçekleştirebilir, alanında uzman danışanların ücretsiz desteği ile e fatura, e arşiv ve daha birçok ön muhasebe işlemlerinizi ister webden ister cepten kolaylıkla kontrol edebilirsiniz.
Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.
14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.
Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;