Ön Muhasebe Nedir, Nasıl Yapılır?

2024-03-08T11:13:33

Ön Muhasebe Nedir?

Ön muhasebe bir oluşumun finansal yönetim verilerinin takip edilmesidir. Fatura düzenlemekten, tahsil etmekten vergi ödemelerine, stok takibinden nakit akışına kadar oluşum içerisinde gerçekleşen her türlü finansal işlem ön muhasebe alanına konu olur. Her ölçekten işletme için ön muhasebe olmazsa olmaz bir çalışma alanıdır.

Ön Muhasebe İşlemleri Nelerdir?

Ön muhasebenin hangi işlemleri kapsayacağı oluşuma göre değişiklik gösterebilir. Genel olarak her türlü finansal işlem ve bu işlemlerin takibi ön muhasebe kapsamındadır. Ön muhasebenin başlıca işlemleri şunlardır:

● Fatura düzenleme ve iletme

● Stok durumunun takibi

● Çalışanların aylık bordro takibi

● Oluşumun alacaklılarının takibi

● Oluşumun sahip olduğu nakit paranın takibi

● Oluşum ve banka arasındaki her türlü işlemin takibi

● Çek ve senet değerlerinin takibi

Ön Muhasebe Nasıl Tutulur?

Ön muhasebenin nasıl tutulacağı oluşumun ölçeğine, işlem trafiğine göre değişiklik gösterebilir. Genel olarak ön muhasebenin tutulması için defter ve Excel olmak üzere 2 farklı yöntem bulunur. Defter kullanarak ön muhasebe tutmak daha küçük oluşumlar için uygundur. Zira bu yöntemde ön muhasebe işlemleri bir deftere geçirilir. İşlem sıklığı yoğun olan oluşumlar için tavsiye edilmez. Bir diğer yöntem olan Excel ile ön muhasebe tutmak ilk etapta daha karmaşık ve meşakkatli görünse de esasında defter kullanmaktan daha hızlıdır. Bu yazılıma hakim olan kişi ön muhasebe işlemlerini kısa sürede bitirebilir. Büyük ölçekli oluşumların çoğunlukla kendi muhasebecisi bulunur ve ön muhasebe işlemleri ile bu kişi ilgilenir. Son yıllarda popülerliği artan e-Muhasebe hizmetleri kapsamında yer alan ön muhasebe yazılımları bir muhasebeci gibi işlev görerek işlemleri kısa sürede bitirebilir.

Ön Muhasebe Tutmanın Avantajları Nelerdir?

Ön muhasebe işlemlerinin her ölçekten oluşum için avantajı büyüktür. Ön muhasebe tutmanın başlıca avantajları şunlardır:

● Oluşumun her türlü fatura işlemi titizlikle incelenir, değerlendirilmediğinde daha büyük olumsuzluklara yol açabilecek durumlar kısa sürede giderilir.

● Oluşumun sahip olduğu nakit para ve likidite güncel olarak kontrol edilir, buna göre ödemeler, alacaklar programlanır.

● Ürünlerin stok takibi periyodik olarak yapılır ve satın alımlar planlanır.

● Geciktirildiğinde yasal yaptırımlara yol açacak vergi gibi ödemeler takip edilir ve tarihi geçmeden ödenir

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Kimler Ön Muhasebe Tutar?

Ön muhasebe işlemlerinden sorumlu kişiye ‘ön muhasebeci’ adı verilir. Bir diğer adı ‘ön muhasebe elemanı’ olan ön muhasebeci olabilmek için muhasebe alanında eğitime sahip olmak gereklidir. Aynı zamanda sektörde kullanılan başlıca yazılımlara dair geniş bilgi ve tecrübe olmazsa olmazdır.

Ön Muhasebe Programında e-Fatura Gönderilir Mi?

Ön muhasebe programlarından e-Fatura gönderilebilir. Günümüzde ön muhasebe programları her oluşum için gerekli olan birçok özelliğe sahiptir.

Ön Muhasebe Programında e-Ticaret Entegrasyonu Var Mıdır?

Bazı ön muhasebe programlarında e-Ticaret entegrasyonu bulunur. Bu programlar e-Ticaret faaliyetleri için özel olarak tasarlanmıştır ve gerekli olan birçok özelliğe sahiptir. e-Ticaret entegrasyonu bulunan ön muhasebe programları sayesinde e-Ticaret entegrasyonu sürecine gerek kalmaz.

Ön Muhasebenin Muhasebeden Farkı Nedir?

Ön muhasebe alanının muhasebeden en temel farkı oluşum içerisindeki faaliyetleri esas almasıdır. Muhasebe yasal evrak işlemleri ve oluşumun dışarısıyla gerçekleşen finansal faaliyetleri ile ilgilenirken ön muhasebe oluşum içerisindeki işlemlerle ilgilenir. Muhasebeci oluşumu Gelir İdaresi Başkanlığı, Maliye Bakanlığı gibi bakanlıkların düzenlemelerine hazırlarken ön muhasebeci kasa, stok, cari hesap takibi gibi işlemlerle ilgilenir. Ön muhasebe muhasebe alanının alt dalıdır.

En Kolay Ön Muhasebe Programı Hangisidir?

En kolay ön muhasebe programının hangisi olduğu büyük oranda değişiklik gösterir. Günümüzde birden fazla sayıda ön muhasebe programı bulunur. Oluşumların kendi ölçeklerine, faaliyetlerine, işlem trafiğine göre bu programlar arasından bir seçim yapması gerekir. Şu noktalara dikkat edilerek en uygun ön muhasebe programı bulunabilir:

● Program ara yüzünün karmaşadan uzak, sade ve net bir biçimde olması işlemlerin hızlıca yapılabilmesi açısından önemlidir.

● İnternet tabanlı çalışan bir ön muhasebe programına zamandan ve mekandan bağımsız şekilde erişilebilir.

● Ön muhasebenin çeşitli sistemlere entegre olabilmesi, yüksek işlem hacmini kaldırabilmesi esneklik ve kolaylık sağlar.

Kullanan her 10 kişiden 9’unun önerdiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı ile e fatura ve e arşiv faturalarınızı dilediğiniz yerden kolaylıkla kesebilir, gelir-gider takibi ve stok takibinizi gerçekleştirebilirsiniz. Oturduğunuz yerden 15 dakika gibi çok kısa bir sürede ücretsiz bir şekilde alanında uzman e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçebilir Yıllık 2100 e fatura kontör hediyesinden yararlanabilirsiniz. Siz de hemen 14 gün boyunca ücretsiz deneyin!

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

Ön Muhasebe ve Genel Muhasebe Arasındaki Farklar Nelerdir?
Ön Muhasebede Dikkat Edilmesi Gerekenler
e-Fatura Kesen Ön Muhasebe Programları
14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez