İş Yeri Tescili Nedir?

2022-09-24T22:45:08

Günümüzde bir işyeri açmak, sigortalı işçi çalıştırmak ve bu süreçte vergi ödemesi yapmak çeşitli yasal zorunluluklara tabidir. İşverenlerin süreci yasal bir şekilde ilerletebilmesi için bu yasal zorunluluklara dikkat etmesi ve yapılması gerekenleri uygulaması gerekmektedir. Bu zorunlu uygulamalardan birisi olan iş yeri tescili ya da bir diğer adı ile işyeri bildirgesi ilk defa sigortalı işçi çalıştıracak işverenler tarafından doldurulması gereken bir belgedir. İlk defa bünyesinde sigortalı işçi çalıştıracak olan her türlü işverenin işyeri tescili yapması gerekir. SGK iş yeri tescili Sosyal Güvenlik Merkezi İl Müdürlükleri aracılığı ile, internet üzerinden ya da posta ve kargo yolu ile yapılabilir.

İş Yeri Tescili Belgesi Nasıl Alınır?

İşyeri tescil belgesi e-Devlet üzerinden alınır. İşverenler işyeri tescil belgesi alarak bu formu doldurabilir ve tescil başvurusu yapabilir. İşyerinizde sigortalı işçi çalıştırmak ve bunu yasal bir şekilde yapabilmek için işyeri tescil başvurusu belgesi almanız gerekir. Bu belgeye sgk.gov.tr adresinden ulaşabilirsiniz. İşyeri tescil belgesini edindikten sonra gerekli alanlara bilgileri yazmalısınız. Formu doldurduktan sonra da çıktısını alıp bazı ek belgeler ile başvuruyu tamamlamanız gerekir. İşyerinin tescil edildiğine dair belge de e-Devlet üzerinden alınabilir. Bu belge için e-Devlet üzerinden Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamındaki hizmetler arasından ‘SGK Tescil ve Hizmet Dökümü / İşyeri Unvan Listesi’ seçilir.

SGK İş Yeri Tescil Başvurusu Nedir?

SGK işyeri tescil başvurusu ilk defa sigortalı işçi çalıştıracak işverenlerin yapması gereken bir işlemdir. İşyeri bünyesinde ilk defa 4A tipinde sigortalı çalışan bulunduracak olan işverenler işyerini tescil ettirmelidir. Bir diğer adı işyeri bildirgesi olan bu işlem olmadan işverenlerin sigortalı işçi bulundurması mümkün değildir. SGK işyeri tescil başvurusu işyerinin tescili için gerekli olan işlemdir.

İşlerinizi kolaylaştıran çözümler muhasebe programı Logo İşbaşı’nda!  Logo İşbaşı programları sayesinde siz de on binlerce işletme gibi tek bir tıkla e Arşiv faturanızı oluşturabilirsiniz. İnternet erişiminizin olduğu her yerden ister bilgisayarınızdan isterseniz de cep telefonunuzdan hem e-fatura hem de e-arşiv faturanızı oluşturabilir, anında müşterilerinize gönderebilirsiniz. Üstelik faturalarınız 10 yıl boyunca dijital olarak arşivleneceğinden ayrıca bir arşiv maliyetinden de kurtulmuş olursunuz.

SGK İş Yeri Teşvil Başvurusu Nasıl Yapılır?

Son yıllarda yapılan düzenleme ile birlikte SGK tescil başvurusu e-Devlet platformu üzerinden yapılabilir. e-Devlet üzerinden bildirge düzenlendikten sonra bazı belgeler ile birlikte SGK il merkezine ya da il müdürlüğüne verilmesi gerekir. SGK işyeri tescil başvurusu nasıl yapılır konusu yaygın olarak merak edilir. Şu adımlarla işyeri tescil başvurusu e-Devlet üzerinden yapılabilir:

● turkiye.gov.tr adresinden e-Devlet platformu açılır. e-Devlet şifresi ve T.C. kimlik numarası ile giriş yapılır. Aynı zamanda mobil imza ve e-imza ile de e-Devlet sistemine giriş yapılabilir. e-Devlet şifresi PTT şubelerinden alınabilir.

● Sisteme giriş yaptıktan sonra Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamında sunulan hizmetlere girilir. Bunun için Kurumlar bölümünden Sosyal Güvenlik Kurumu seçilir ve böylece hizmetler görüntülenir.

● Hizmetler arasından ‘İşyeri Bildirgesi (4-a lı Sigortalı Çalıştırılanlar Yönünden)’ hizmeti seçilir.

● Açılan ekranda ‘Uygulamaya Git’ butonuna tıklanır. Sonrasında ekranda beliren alanlara gerekli bilgiler girilir.

● Bütün sayfalardaki bilgiler tamamlandıktan sonra işyeri tescil işlemi tamamlanmış olur. Tescil belgesinin çıktısı alınır ve gerekli evraklar ile SGK il müdürlüğüne ya da il merkezine müracaat edilir.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

SGK İş Yeri Tescil Evrakları Nelerdir?

SGK işyeri tescili için gerekli olan evraklar şunlardır:

● İşyerinin adresini gösterir yerleşim belgesi. Yerleşim belgesi e-Devlet üzerinden, il ya da ilçe müdürlüklerinden alınabilir. Aynı zamanda bölgenin muhtarlığından da bu belge alınabilir.

● İmza sirküleri. İmza sirküleri şirket adına yetkili olan kişiler tarafından noter şubelerinden alınmalıdır.

● Başvuruyu yapan tüzel kişi ise Ticaret Sicil Gazetesi

● İşyeri ya da işveren vekili tarafından hazırlanabilen İşyeri Bildirgesi Formu

● İhale ve inşaat işleri için iş ispat belgeleri

● Adi ortaklıklar için noter tarafından onaylanmış ortaklık sözleşmesi

● e-Devlet üzerinden doldurulan işyeri tescili formunun çıktısı

45.000’den fazla işletmenin tercihi web tabanlı muhasebe programı Logo İşbaşı’nın e-fatura ve e-arşiv fatura çözümleri ile işinizi kolaylaştırıyor. Ücretsiz e-Dönüşüm danışmanlarımızın desteğiyle 15 dakikada e-faturaya geçin rahat edin!

SGK İş Yeri Formu Nasıl Doldurulur?

SGK işyeri tescili için gerekli olan form e-Devlet üzerinden doldurulur. e-Devlet üzerinden uygulamanın sizi yönlendirdiği şekilde bilgileri doldurarak ilerleyebilirsiniz.

● e-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra İşyeri Bildirgesi (4-a lı Sigortalı Çalıştırılanlar Yönünden) bölümüne giriş yapılır.

● Sonrasında ekranda beliren alanlarda istenilen bilgiler eklenir. İlk etapta İl, ilçe, SGK merkezi, iş niteliği, sigortalı çalışanın başlayacağı tarih ve sigortalı sayısı gibi bilgiler yazılır.

● İşveren tarafından tutulan defterin usulü eklenir.

● İşyerinin bulunduğu adres açık bir şekilde eklenir.

● NACE kodu yazılır.

● Yönetici Bilgileri bölümünde istenilen bilgiler eklenir.

İş Yeri Tescili Aynı Gün İçerisinde Yapılır Mı?

İşyeri tescili aynı gün içerisinde yapılabilir. İşveren hazırladığı form ve evrakları sigortalı işçinin çalışmaya başlayacağı tarihe kadar vermelidir. İşçinin çalışmaya başladığı gün içerisinde de işyeri tescili yapılabilir. Fakat bu en geç tarihtir. İşyeri tescilinin geç yapılması durumunda idari para cezası uygulanır. Bu hususta şartlar şunlardır:

● Kamu idareleri ve bilanço esasına göre defter tutanlar için asgari ücretin üç katı para cezası kesilir.

● Başka usulde defter tutanlar için asgari ücretin 2 katı tutarında para cezası uygulanır.

● Defter tutmak zorunda olmayanlar için bir asgari ücret para cezası olarak kesilir.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

Anonim Şirket Nasıl Kurulur?

e-Serbest Meslek Makbuzu (e-SMM) Nedir? Avantajları Nelerdir?

Şirket Değerlemesi Nasıl Yapılır?

14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez