Anonim Şirket Nasıl Kurulur?

2024-03-08T16:57:17

Küçük ya da büyük ölçekli yatırımcılar hedeflerini yerine getirebilmek için şirket kurar. Birden fazla sayıda şirket türü bulunur. Şirket türleri ortak sayıları, yetki alanları ve işlem hacimleri bakımından birbirinden ayrılır. Yatırımcılar kendi işlem hacimlerini göz önünde bulundurarak bir şirket türü seçebilir ve buna göre ilerleyebilir. Sektörde yaygın olarak bulunan anonim şirketler avantajlı özellikleri ile öne çıkar. Anonim şirketler diğer şirket türlerine nazaran daha büyük ve geniş işlem hacmi sunar.

Anonim Şirket Kaç TL ile Kurulur?

Anonim şirketler yasalarla yasaklanmamış olan her türlü faaliyet için kurulabilir. Yönetim kurulunda oy çoğunluğunun kararının etkili olduğu anonim şirketlerin kurulum süreci diğer şirket türlerine nazaran görece zahmetsizdir. Anonim şirket kurabilmek için yatırımcının en az 50.000 TL sermayesi olması gerekir. Kurulum süreci sona erdikten sonra faaliyete geçen anonim şirketlerin vergilendirilmesi ve çeşitli ödemelere tabi tutulması gerçekleşir. Kayıtlı sermaye sistemini kabul eden ve halka açık olmayan anonim şirketlerin kurulabilmesi için ise sermayenin en az 100.000 TL olması gerekir. Kayıtlı sermaye sistemi bir sermayenin artırımı için yönetim kurulu tarafından belirlenmiş yetki tavanına verilen isimdir.

On binlerce işletme sahibi gibi siz de Logo İşbaşı’nı kullanıp ister bilgisayarınızdan ister cep telefonunuzdan cari hesap ekstresini müşterinizle ya da tedarikçinizle paylaşabilirsiniz. Kolay ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı 14 gün boyunca ücretsiz deneyebilirsiniz.

Anonim Şirket Kaç Kişi ile Kurulur?

Yatırımcılar tarafından sık sık tercih edilen anonim şirketlerin kurulabilmesi için en az bir kişi gerekir. Yatırımcılar tek başlarına bir anonim şirketi kurabilirler. Bu bir kişi tüzel ya da gerçek kişi olabilir. Anonim şirketi kurulduktan sonra bünyesinde barındırabileceği ortak sayısı ile de öne çıkar. Limited şirketlerde en fazla 50 ortak bulunabilirken anonim şirketlerde 500’e kadar ortak bulunabilir. Anonim şirketlerde ortak sayısı 500’ü geçtiği takdirde şirket Sermaye Piyasası Kurulu düzenlemelerine tabi tutulur. Bundan birkaç yıl önce anonim şirketlerin kurulabilmesi için en az 5 ortağın bulunması gerekirdi. Yapılan yeni düzenlemelerle beraber artık anonim şirketleri 50.000 TL sermaye ile tek bir kişi tarafından kurulabilir ve 500’e kadar ortak alabilir. Yatırımcılar gerekli başvuruları yapıp, gerekli belgeleri eksiksiz bir şekilde dosyalayıp ilgili kurumlara teslim ederek kısa süre içerisinde tek başlarına bir anonim şirketi kurabilir.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Anonim Şirket Kaç Günde Kurulur?

Anonim şirketlerin kuruluş sürecinde de tıpkı diğer şirket türlerinde olduğu gibi belirli bir zaman aralığı yoktur. Anonim şirketler ortalama 3-5 gün içerisinde kurulabilir. Anonim şirketlerin kuruluş aşamaları birçok işlemden oluşur. Şirketin kurulması için gereken belgeler ne kadar kısa süre içerisinde temin edilebilirse şirketin kuruluşu bu kadar kısa sürer. Bütün aşamalar eksiksiz ve doğru bir şekilde tamamlandıktan sonra anonim şirketi kurulmuş olur ve şirket herhangi bir engele takılmadan faaliyetlerine başlayabilir. Şirketin kuruluş süreci bittikten ve şirket faaliyetlerine başladıktan sonra şirket vergiye ve çeşitli ödemelere tabi tutulur.

Anonim Şirket Sözleşmesi Nasıl Hazırlanır?

Anonim şirketlerde sözleşme şirketin faaliyetlerini herhangi bir sorun oluşmadan yürütebilmesi için önem taşır. Anonim şirketlerin kuruluş aşamasında ‘Esas (Ana) Sözleşme’ adı verilen sözleşme çeşidi kullanılır. Esas sözleşmede bulunması gereken bilgiler eksiksiz bir şekilde yerleştirildikten sonra sözleşme hazırlama süreci tamamlanmış olur. Esas sözleşmede bulunması gereken bilgiler şu şekildedir:

  • Şirketin ticaret unvanı ve şirket merkezinin bulunacağı adres
  • Şirketin işletme konusu, sermayesi ve her payın değeri
  • Sermayenin ödenme şekli ve şartları
  • Paylara tanınan imtiyazlar ve devlet sınırlamaları
  • Paradan başka sermaye olarak belirtilen haklar ve ayınların  değerleri
  • Kuruculara ve şirket bünyesindeki diğerlerine tanınacak menfaatler
  • Yönetim kurulu üyelerinin sayıları ve hangilerinin şirket adına imza atma yetkisinin olduğu
  • Genel kurulların toplantıya çağrılma şekilleri, oy hakları
  • Şirketin faaliyet göstermesi için bir süre belirlenmişse bu süre ve detayları
  • Şirket adına yapılacak ilanların yapılma şekli
  • Pay sahiplerinin belirttiği sermaye payları ve türleri
  • Şirkete ait hesapların yönetimi
  • İlk defa gerçekleştirilecek olan yönetim kurulu atamasına dair detaylar

Siz de on binlerce işletme sahibinin tercih ettiği Logo İşbaşı’nda göndereceğiniz e fatura ve e arşiv faturalar için aylık 175/ yıllık 2100 kontöre kadar kullanım HEDİYE! Üstelik ücretsiz e faturaya geçiş danışmanlığı ile yerinizden kalkmadan, 15 dakikadan daha az bir sürede hızlı ve kolayca e faturaya geçersiniz. Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı 14 gün boyunca ücretsiz deneyebilirsiniz.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

Kooperatif Şirket Nedir? Nasıl Kurulur?

KOSGEB Kadın Girişimci Desteği Nedir? Nereye Başvurulur?

Ücretsiz Girişimcilik Eğitimleri Nerden Alınır?

14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez