İkale Sözleşmesi Nedir?

2024-03-12T08:24:20

Günümüzde işçi ve işveren arasındaki ilişki sözleşmeler ve yasalarla güvencelere tabidir. İş sözleşmesi işçi ve işverene dair bilgilerin yanında, yapılacak olan işe dair bilgileri de içerir. Bu bilgiler ve şartlar doğrultusunda işçi ve işveren arasında bir ilişki başlar. İşveren söz konusu işçiyi çalıştırdığı sürece sözleşmede belirtilen bütün şartlara uymak zorundadır. Aynı şekilde işçi de çalıştığı süre boyunca iş sözleşmesinde yer alan kurallara uymakla yükümlüdür. İş sözleşmesi hem işçi hem de işveren için çeşitli haklar sunar. Fakat bütün bunlara rağmen bazı durumlarda işçi ve işveren karşılıklı olarak iş sözleşmesini fesh etmek isteyebilir.

İşçi ve işverenin anlaşarak iş sözleşmesini sonlandırmasına ‘ikale’ adı verilir. İkale sözleşmesi işçi ve işverenin iş sözleşmesini fesh etmesinde kullanılan sözleşme çeşididir. İkale sözleşmesi ile işçi, iş sözleşmesinde belirtilen bütün haklarından feragat eder. Bu haklar içerisinde çeşitli tazminat ödemeleri de bulunur. İkale sözleşmesinin imzalanması işveren için de avantajlı olabilir. İkale sözleşmesi tamamlandığında işçiye paket ödeme yapılır. Bu ödemeyle beraber işçi söz konusu sürece dair herhangi bir dava açma hakkını kaybeder. Bu paket ödeme yapılmadığı takdirde ikale sözleşmesi geçersiz sayılır.

İkale Sözleşmesinin Geçerlilik Şartları

İkale sözleşmesinin geçerli sayılabilmesi için yargıtay tarafından belirlenmiş kararlara uygun olması gerekir. İkale sözleşmesinin geçerli sayılabilmesi için uyulması gereken hususlar şu şekildedir:

İkale teklifi işveren tarafından yapılmışsa:

  • İşçinin makul yararının karşılanması gerekir. İşveren tarafından işçinin hakkı olan tazminat ve diğer ödemeler bir paket halinde ödenmiş olmalıdır. İşçinin maaşları dahil alması gereken bütün ödemeler kalem kalem detaylarıyla belirtilmelidir. Ayrıca davacının ikale sözleşmesini ihtirazi kayıtsız bir şekilde imzalamış olması gerekir.
  • Sözleşmenin imzalanması sürecinde işçiye işveren tarafından herhangi bir baskı ya da zorlamanın yapılmış olması gerekir. İşçinin tamamen kendi özgür iradesi ile ikale sözleşmesini imzalaması büyük önem taşır. İşçi tarafından işverene yapılan baskı ve bunun sonucunda işverenin baskısı altında imzalanan ikale sözleşmeleri ‘irade sakatlığı’ olarak belirtilir.

İkale teklifinin işçi tarafından yapılması durumunda işverenin işçiye sadece kıdem ve ihbar tazminatı ödemelerini yapması gerekir. İşverenin bunlar dışında herhangi bir ödeme yapması gerekmez.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

İkale Sözleşmesi Neden Yapılır?

İşçi ve işveren arasında karşılıklı çıkarlara dayanan ilişkiler zamanla başka bir boyut kazanabilir ve ilk başladığı noktadan daha farklı bir evrede gelişmiş olabilir. Bu gibi durumlarda işçi işten ayrılmak ister. Fakat işçinin istediği zaman işten ayrılmasının belirli yaptırımları bulunur. Bu yaptırımlar işçi işe girerken imzalanan iş sözleşmesine yer alır. Aynı şekilde işveren de kimi durumlarda işçinin işi bırakmasını isteyebilir. Fakat işverenin işçiyi istediği gibi işten çıkarması beraberinde çeşitli yaptırımlar getirir. İşçi ve işveren, işin sonlanmasını karşılıklı olarak istediğinde, iş sözleşmesinde belirtilen yaptırımlardan kurtulmak için ikale sözleşmesi imzalar. Bu sayede işçi işten ayrılır ve ne işçi ne de işveren herhangi bir yaptırımla karşılaşır. Bunun yanında işçiye makul oranda ödemelerin yapılması gereklidir.

Geçerli Bir İkale Anlaşması Varsa İşe İade Davası Açılabilir mi?

İkale sözleşmesi geçerli olabilmek için koşulan bütün şartları sağladığı takdirde geçerli sayılır. Geçerli sayılan bir ikale sözleşmesinin bulunması durumunda herhangi bir dava açılamaz. İkale sözleşmesi dava açma hakkını ortadan kaldırır. Fakat ikale sözleşmesinin gerekli şartları taşımadığı tespit edilirse sözleşme geçersiz sayılır. İkale sözleşmesinin geçersiz sayılması durumunda iş sözleşmesini fesheden taraf işveren olur. Bu durumda işveren iş sözleşmesini feshettiği için çeşitli yaptırımlar uygulanmaya başlar.

Siz de iş yönetiminizi en iyi şekilde yönetmek için ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nın alanında uzman danışanların ücretsiz desteği ile e Faturaya ve e Arşiv Faturaya geçiş yapabilir, faturalarınızı hızlı ve kolayca anında gönderebilirsiniz. Üstelik aylık 175 kontöre kadar kullanım da hediye!

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

Oryantasyon Nedir?

Özlük dosyası nedir? Nasıl hesaplanır?

2022 AGİ Hesaplama Nasıl Yapılır?

14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez