Freelance Çalışanlar Nasıl Serbest Meslek Makbuzu (SMM) Keser?

2024-07-01T11:33:04

Freelance çalışma şekli, son yıllarda en önemli ve yaygın olarak kullanılan bir çalışma şekli haline geldi. Herhangi bir kuruma bağlı olmaksızın serbest biçimde çalışarak hizmet verme anlamına gelen freelancerlık, şirketlerin de daha hesaplı ve hızlı bir şekilde dış kaynaklardan hizmet almasına fayda sağlıyor.

Freelance çalışma şekli hakkında fatura kesme konusu oldukça çok tartışılıyor. Freelance çalışma şeklinde, kişiler ya fatura kesmeden çalışıyor ya da firmalar onlar adına faturaları kesiyor. Böylelikle ilerleyen zamanlarda herhangi bir sorun yaşanması halinde mahkemeye gidildiği zaman, faturada başka bir şirketin isminin yazıyor olmasından dolayı ispat etme noktasında sıkıntılar yaşanabiliyor. Bunun yanı sıra freelance olarak çalışanların da vergi ödeyebilmesi için fatura kesmesi gerekiyor. Peki, bu konu nasıl çözülebilir?

Freelance olarak çalışanlar, serbest meslek makbuzu (SMM) kesebiliyor. Serbest meslek makbuzu, freelance olarak çalışan kişilerin, ücret tahsili yaptığını da kanıtlamış oluyor. Serbest meslek makbuzu, fatura veya fiş muadili olarak kabul edilebilir.

Hızlı ve kolay bir şekilde hatasız ‘Serbest Meslek Makbuzu‘ hesaplamak için kullanımınıza sunduğumuz uygulamamızı inceleyebilirsiniz. İster webden isterseniz de Android ya da İOS uygulamalarımızdan hesaplamalarınızı gerçekleştirebilirsiniz.

Serbest Meslek Makbuzu ve Fatura Arasındaki Fark Nedir?

Serbest meslek makbuzunda uygulanan yüzde 20’lik stopaj kesintisi, serbest meslek makbuzu ile faturalar arasındaki en önemli fark olarak gösteriliyor.  Aynı zamanda bu makbuzda, KDV de yer alıyor. Bunun dışında brüt tutar üzerinden yüzde 20 de KDV kesintisi uygulanıyor. Stopaj, müşteri tarafından; KDV ise, serbest meslek makbuzu kesen freelance olarak çalışan kişi tarafından ödeniyor.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Serbest Meslek Makbuzu Kesenler Hangi Vergiyi Öder?

Serbest meslek makbuzunda, hem stopaj (gelir vergisi) hem de KDV yer alıyor. Brüt tutar üzerinden stopaj yüzde 20, KDV ise yüzde 20 olarak hesaplanıyor. Stopaj, muhtasar beyanname ile serbest meslek makbuzu kesenin müşterisi tarafından, serbest meslek erbabı adına; KDV ise, serbest meslek makbuzu kesen tarafından ödeniyor.

Kullanan 10 kişiden 9’unun önerdiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı ile e fatura ve e arşiv faturalarınızı dilediğiniz yerden kolaylıkla kesebilir, gelir-gider takibi ve stok takibinizi gerçekleştirebilirsiniz. Aklınıza takılan soruları sorabileceğiniz uzmanlarımız ve işletmenize özel çözümler sayesinde tek bir yerden tüm işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Serbest Meslek Makbuzu Nasıl Kesilir?

Serbest meslek makbuzu kesmeden önce, ilk olarak stopaj ve KDV oranlarının iyi bir şekilde hesaplanması gerekiyor. Hesaplama işlemini sizin için kolaylıkla yapabilecek serbest meslek makbuzu hesaplama aracımızı kullanabilirsiniz. Bu oranların hesaplanmasının ardından, makbuz detaylı bir şekilde hazırlanıyor. Makbuz detaylı şekilde hazırlandıktan sonra ise tahsilat takibi yapılıyor.

Örnek olarak bir serbest meslek makbuzu hesaplaması yapalım;

Varsayalım ki, müşteriye brüt miktarı 250 TL olan bir hizmet veriliyor. O halde;

Brüt hizmet bedeli: 250 TL

%20 Gelir Vergisi –> 250  x 0,20 = 50 TL

Net Ücret 250 – 50 = 200 TL

%20 KDV –> 250 x 0,20 = 50 TL

Net: 200 + 50 = 250 TL’lik makbuz düzenlenir ve bu tutar müşteriden tahsil edilir.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

Tahsilat Makbuzu Nedir?Nasıl Kesilir?
Fatura Nasıl Kesilir?
İade Faturası Nasıl Kesilir?
14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez