Ticari faaliyette bulunan şirketler için en önemli konulardan biri gerçekleştirdiği hizmetin karşılığı olan alacaklarını tahsil edebilmesidir. Her işletmenin yaşadığı sıkıntılardan biri gecikmeli ödemelerdir. Alacak tahsilatını düzenli olarak gerçekleştirebilmek için bu süreci iyi ve planlı bir şekilde yürütmek gerekir. Bu sebeple, tahsilat süreçlerini en iyi bir şekilde yönetmeleri, şirketler için ticari faaliyetlerini sürdürebilmelerinde etkili bir yoldur. Gelir gider takip programı kullanımı bu yolda atılacak ilk adımlardan biridir.
Tahsilat Yönetimi Nedir?
Tahsilat yönetimi, belli bir hizmet karşılığı doğan alacak-borç ilişkisinde müşteri ilişkileri ve vadesi gelen ödemelerin yönetildiği süreci ifade eder. Bir başka deyişle tahsilat yönetimi; ticari işletmelerin gerçekleştirdiği satışlardan doğan alacakların zamanında ve planlı olarak tahsil edilebilmesi adına alınması planlanan aksiyonların tümüdür.
Tahsilat yönetimini doğru bir şekilde gerçekleştirebilmek için 3 hususa özen göstermek gerekir. Bunlar;
- Hızlı,
- Planlı
- Etkin olmaktır.
İşletmenin faaliyetleri açısından tahsilat yönetiminin doğru bir şekilde yapılabilmesi çok önemlidir. İşletmeye nakit akışının düzenli şekilde sağlanamaması, faaliyetlerin aksamasına yol açabilir. Bu sebeple, nakit akışının düzenli seyredebileceği etkin bir tahsilat yönetimi uygulamasının gerçekleştirilmesi gerekir.
Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!
14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.
Etkili Tahsilat Yönetimi Nasıl Yapılır?
Etkili bir tahsilat yönetimi gerçekleştirmek için birçok unsuru bir araya getirmek mümkündür. Öncelikle tahsilat yönetimi planı oluşturulurken birtakım hususların göz ardı edilmemesi büyük önem taşır. Bunlar;
- Tarafların satış görüşmeleri esnasında sunduğunuz tahsilat şartlarının müşteri tarafından doğru anlaşıldığından emin olmalısınız.
- Müşteri kaybına maruz kalmaksızın alacak çözümleri üretebilmelisiniz.
- Uygulanacak tahsilat yöntemlerinde yeni tekniklere başvurabilir, sosyal medyayı uygulamalarınıza dahil edebilirsiniz.
- Tahsilat konusuyla ilgili hukuki düzenlemeleri, süreci sağlıklı şekilde sürdürebilmek adına yakından takip edebilirsiniz.
- Gerçekleşmesi beklenen tahsilatın gecikmesi halinde kıymetli evrak ve vade yapılandırması gibi uygulamalara yönelebilirsiniz.
- Değişen ve gelişen dünyada oluşan müşteri profilini, müşteri segmentlerini ve hali hazırda olan müşterilerin analizini yapabilirsiniz.
- Aksiyonlarınızın arasına gerçekleştirilebilir potansiyel tahsilat hamlelerini dahil edebilir ve bunları planlayabilirsiniz.
- Beklenen tahsilatın gecikmesi halinde mali tablolara nasıl yansıyacağının tespitini yapabilirsiniz.
- İhtiyaç duyulması halinde geciken alacakların takibi ve hukuki çözüm yolları üzerinde durabilirsiniz.
- Alacak takibini ve süreç yönetimini kolaylaştırmak için teknolojik sistemlerden faydalanabilirsiniz.
- Ayrıca, tahsilat sürecinizi verimli bir şekilde yönetebilmek için aşağıdaki adımları gerçekleştirebilirsiniz:
- İletmenin için Cari hesap takip programı kullanın ve sorumlu olacak bir personel ya da bir ekip belirleyin.
- Tahsilatlardan sorumlu olan personel ya da ekip için eğitim düzenleyin.
- İskonto uygulaması ile müşterilerinizi düzenli ya da erken ödemeye teşvik edin.
- Ortak özelliklere sahip olan tahsilatlarınızı sınıflandırarak takibini sağlayın.
- Sade bir fiyat politikası ile oluşabilecek hata ve itirazların önüne geçin.
- Alacak takibini kolaylaştırmak adına faturalar ile ödemelerin mutlaka kaydını tutun.
Siz de tahsilat takibi de dahil olmak üzere tüm muhasebe işlemlerinizi on binlerce işletmenin tercihi olan ön muhasebe programı Logo İşbaşı ile kolayca kontrol edebilir ve ister webden ister cepten işletmenizi yönetmenin kolaylığını yaşayabilirsiniz.
Tahsilat Hızlandırma Yöntemleri Nelerdir?
Tahsilat yönetimi süreci, şirketin nakit akışı ve varlığını sağlıklı şekilde sürdürebilmesi açısından oldukça önemlidir. Bu sebeple, tahsilatların en uygun sürelerde gerçekleştirilmesi gerekir. Peki, alacakları en hızlı şekilde tahsil etmenin yolları nelerdir?
- Vadesi yaklaşan ya da gelmiş olan tahsilatlarınız için önceden hatırlatıcılar oluşturun. Bunu, oluşturacağınız tahsilat takvimi ile kolayca elde edebilirsiniz. Bu şekilde hem planlama sürecini tek alanda görebilir hem de hatırlatıcılar alarmlar sayesinde planlarınızı atlama ihtimalinizi minimuma indirebilirsiniz.
- Doğru uygulamalardan destek alarak hata yapma ihtimalinizin önüne geçebilirsiniz. Keseceğiniz faturada sizden kaynaklı yanlış bilginin oluşması halinde bu fatura müşteriden itiraz ile dönecek, bu da tahsilat sürecini aksatacaktır. Bu yüzden, faturanızı kesmeden önce mail vasıtası ile müşterinizle paylaşabilir, mutabık olmanız halinde faturayı kesebilirsiniz.
- Tahsilat raporlarını düzenli olarak takip edin. Müşterilerinizin ödemelerini düzenli olarak gerçekleştirip gerçekleştirmediği, gecikme yaşanıyor ise bunun ne sıklıkta olduğu gibi konuları tahsilat raporu ile kolayca değerlendirebilirsiniz. Bu rapor ile müşterilerinize karşı alacağınız aksiyonları en etkin şekilde planlayarak uygulamaya geçirebilirsiniz.
- E fatura programı ile faturalama işlemlerinizi kolaylaştırın. Böylece, hem zamandan ve maliyetten tasarruf edebilir hem de faturanın müşteriye, kesildikten çok kısa bir süre sonra ulaşmasını sağlayabilirsiniz.
- Müşterilerinize alternatif bir ödeme planı sunarak olası tahsilat gecikmelerini minimuma indirebilir ve alacaklarınızı tahsil edebilirken müşteri memnuniyetini de artırabilirsiniz.
Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.
14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.
Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;