Stok Takibi Nedir? Stok Takibi Nasıl Yapılır?

2022-07-06T13:04:27

Stok Takibi Nedir?

İşletmenizde satış yaptığınız ürünleri bir tedarikçiden alarak yeniden satabilir ya da çeşitli girdilerle kendiniz üretebilirsiniz. Stoklarınızın güncel adedini takip edebilmeniz için satılan ürün bilgilerini kayıtlı tutmanız çok önemlidir. Satış yaptığınız ürünlerin stok takibine ek olarak işletmenizin devamlılığı için gerekli olan işletmenizde kullanılan malzemelerin takibi de stok takibine girer. Stok takibi her türlü çalışmanın devamlılığı için olmazsa olmaz çalışmalardan biridir. Şimdi stok takibinin neden bu denli önemli olduğunu ve nasıl yapılması gerektiğini inceleyelim.

Stok Takibi Yapmak Neden Önemlidir?

Ürün Stok takibi işletmenizin üretim ve yönetim sürekliliği için gereklidir. Eğer satış için depolarınızda yeterince ürün imal edecek ham madde yarı mamul yoksa, müşterinize istenen zamanda ürün veremeyebilirsiniz. Bir ürün için ne kadar arz yaratırsanız yaratın satışını gerçekleştiremedikten sonra başarıyı elde edemezsiniz. Aynı şekilde satışı az veya azalmakta olan ürünleri büyük miktarlarda stoklamak gibi bir hata da şirketiniz için mali külfet ve zarar olacaktır.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Stok Takibi Nasıl Yapılır?

Stok takibini yaparken her şeyden önce satış yapılabilecek ya da işletme için girdi oluşturacak miktarı belirli bir dönem için kaydetmek gerekecektir. İlgili bu dönem içinde gerçekleşen her satış ve tüketilen her malzeme stoktan düşmeli ve işletme sahibine ilgili ürün için kalan miktarı kolayca görebilmelidir. Yeni satış için eğer yeni satın almalar yapması gerekiyorsa kontrollü bir şekilde bu satınalmaları gerçekleştirir. Gerçekleştirdiği bu satınalımlarla ürün stoklarını günceller ve işletme yönetiminde stok takibini etkili bir şekilde gerçekleştirmiş olur. Ayrıca dönemsel meydana gelen talep artışlarını ve azalmalarını ön görerek ürün stoklarını da planlamak gerekebilir. Örneğin bir tekstil firması olarak bahar yaklaşırken tişört gibi yazlık ürünlerin stoklarını kontrol etmek gerekir.

Kolay Stok Takibi Nasıl Yapılır?

Teknolojik ilerlemeler stok takibini de hem daha kolay hale getirmiştir. Bu iş için hazırlanan uygulamalar ve programlar hem kullanım kolaylığı hem de zamandan tasarruf sağlamanızı sağlar. Logo İşbaşı ön muhasebe paketini edinerek hem stok takibinizi sağlıklı bir şekilde yapar hem de ön muhasebe işlemlerinizin yükünü azaltırsınız. İnternet erişimi olan her yerden gerçekleştirdiğiniz satışlar otomatik olarak ürün stoğunuzdan düşer ve sürekli güncel olur. Ayrıca stok girişlerini de yine istediğiniz her yerden gerçekleştirebilirsiniz.

Aynı zamanda internet satışı gibi mecralara yönelmeyi düşünen işyerlerinin ise stokları konusunda çok daha dikkatli olması gerekir. İnternet satışının yedi gün yirmi dört saat devam ettiğini unutmamak gerekir. Eğer satışı yapılıyor görünen bir ürününüzün stoklarınızda olmadığı ortaya çıkarsa bu durum marka değeriniz için negatif olacaktır.

Stok Takibinin KOBİ’lere Sağladığı Yararlar

Kobilere göre daha büyük olan firmalar farklı depolarından ürün temini gerçekleştirebilirler. Ancak bu durum kobiler için geçerli olmayabilir. Bu yüzden stok kontrollerini çok daha sıkı yapmaları, gelecekte karşılaşabilecekleri problemleri tahmin edebilmek için her türlü veriyi çok daha dikkatle değerlendirmeleri gerekir. Böylece satış için gerekli ürün miktarlarının ne altına düşmeden ne de çok üstüne çıkmadan dönemi kapatarak maksimum kar sağlayabilirler.

On binlerce işletme sahibinin tercih ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nda göndereceğiniz e fatura ve e arşiv faturalar için aylık 150/ yıllık 1800 kontöre kadar HEDİYE! Üstelik ücretsiz e-faturaya geçiş danışmanlığı ile yerinizden kalkmadan, 30 dakikadan daha az bir zamanda hızlı ve kolayca e-faturaya geçebilirsiniz. Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği Logo İşbaşı’nı 14 gün boyunca ücretsiz deneyebilirsiniz.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

Cari Hesap Nedir? Cari Hesap Takibi Nasıl Yapılır?
Basit Gelir Gider Takibi Nasıl Yapılır?
İcra Nedir?İcra Takibi Nasıl Yapılır?
14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez