Esnaf Muaflığı Nedir, Kimler Esnaf Muaflığından Yararlanır?

2024-03-08T13:57:06

Esnaf Muaflığı konusu gerçek kişi şirket sahipleri tarafından oldukça merak edilen konulardan. Ticaret şekliniz yasanın belirlediği gibi bir esnaflığa giriyorsa işte o zaman esnaf muaflığından yararlanabiliyorsunuz. 193 sayılı Gelir Vergisi kanununun 9. Maddesinde esnaf muaflığı şartları belirlenmiş durumda. Bu kriterlere uyuyorsanız kazancınız üzerinden vergilendirilmiyorsunuz.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Esnaf Muaflığı Tanımına Uyuyor musunuz?

Esnaf Muaflığından faydalanmanız için sizden beklenen en temel şey bir iş yeri açmadan ticaret yapıyor olmanız. Gelir Vergisi kanunu ne tür işlerin bu kritere uyacağını madde madde sıralamış zaten. Özetle şöyle diyor;

  • Gezici olarak perakende ticaret ile ilgilenenler.
  • Gezici olarak müşteriye ulaşan ayakkabı boyacısı, hamal veya çilingir gibi işlerde çalışanlar.
  • Köylerde gezici olarak her türlü sanat işleri ile uğraşanlar.
  • Motorsuz araçlarda su üstünde ya da bir adet hayvan arabası ile nakliyecilik yapanlar.
  • Ziraat işlerinde kullandıkları hayvan, hayvan arabası, motor, traktör gibi vasıtalar veya sandallarla ara sıra ücret karşılığında eşya ve insan taşıyan çiftçiler.
  • Dışarıdan işçi almamak şartıyla; oturdukları evlerde imal ettikleri el yapımı eşyalar ve yiyecekleri iş yeri açmadan satanlar. Bu ürünlerin düzenlenen kermes, festival, panayır ile kamu kurum ve kuruluşlarınca geçici olarak belirlenen yerlerde satılması muaflıktan faydalanmaya engel değildir.
  • Bir işyeri açmaksızın kapı kapı dolaşmak suretiyle her türlü hurda maddeyi toplayarak veya satın alarak bu malların ticaretini yapanlara veya tekrar işleyenlere satanlar.
  • Gelir Vergisi Kanunu’nun 47.maddesinde yazılı şartlara uygun olanlardan kendi ürettikleri el dokuma işleri, bakır işlemeciliği, çini ve çömlek yapımı, sedef kakma ve ahşap oyma işleri, kaşıkçılık, bastonculuk, semercilik, yazmacılık, yorgancılık, keçecilik, lüle ve oltu taşı işçiliği, çarıkçılık, yemenicilik, oyacılık ve bunlar gibi geleneksel, kültürel, sanatsal değeri olan ve kaybolmaya yüz tutan meslek kollarında faaliyette bulunanlar.
  • Yukarıdaki maddelerde sözü edilen işlere benzerlik gösterdikleri Maliye Bakanlığınca kabul edilen ticaret ve sanat işleri ile iştigal edenler.

Esnaf Muaflığı Belgesini Nasıl Alınırsınız?

Esnaf muaflığı için gerekli şartları yerine getiriyorsanız ikametgahınızın bulunduğu yerdeki vergi dairesine dilekçe vermeniz gerekir. Böylece Esnaf Vergi Muafiyeti adı verilen belgeyi alabilirsiniz. Belgeyi alırken herhangi bir ücret ödemeniz gerekmiyor ve belgenin geçerlilik süresi üç yıl. Üç yılın sonunda belgeyi yenilemeniz gerekiyor. Eğer bu süre içinde esnaf muaflığını bitirmek istiyorsanız da yine vergi dairesine başvurmanız lazım.

On binlerce işletme sahibinin tercih ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nda göndereceğiniz e fatura ve e arşiv faturalar için aylık 175/ yıllık 2100 kontöre kadar HEDİYE! Üstelik ücretsiz e-faturaya geçiş danışmanlığı ile yerinizden kalkmadan, 15 dakikadan daha az bir zamanda hızlı ve kolayca e-faturaya geçebilirsiniz. Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği Logo İşbaşı’nı 14 gün boyunca ücretsiz deneyebilirsiniz.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

Geçici Vergi Nedir? Nasıl Hesaplanır?
Gelir Vergisi Nasıl Hesaplanır?
e-Fatura ve e-Arşiv Fatura Nasıl Kesilir?
14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez