Emlak ve gayrimenkul sektörü için e-fatura kullanımı zorunlu mu?

2024-03-08T15:37:11

E-Fatura, her alışveriş işleminden sonra oluşturulması gereken fatura belgesinin elektronik ortamdaki versiyonudur. Günümüzde online alışveriş sistemleri nedeniyle de sıklıkla kullanılan bir fatura çeşidi olan elektronik faturalar, fiziksel faturalara nazaran daha çevreci, ekonomik ve kullanımı kolaydır. Saniyeler içerisinde e-fatura kesebileceğiniz muhasebe programı ile işleriniz daha kolay ilerleyecektir. Elektronik faturaya geçişin zorunlu olup olmaması ise mükellefin işlem kapasitesine göre değişiklik gösterebilir.

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen şartlara uyan işletme ve şirketler elektronik fatura uygulamasına geçmek zorundadır. Gelir İdaresi Başkanlığının yayınladığı 509 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu’nun tebliği taslağına göre elektronik faturaya geçiş zorunluluğu şartlarında e-faturaya geçişi hızlandırmak adına değişiklikler yapıldı.

Yapılan değişikliklerle birlikte birçok firma e-faturaya geçiyor. Bu e-dönüşüm sürecine kapsayan bir sektör ise emlak ve gayrimenkul sektörü olduğu görülmektedir. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yayımladığı Vergi Usul Kanunu’na göre emlak ve gayrimenkul sektörüne de e-fatura kesme zorunluluğu getirildi.

Tebliğ taslağında gayrimenkul ve/veya motorlu taşıt, inşa, imal, alım, satım veya kiralama işlemleri yapanlara ve bu işlemlerde aracılık faaliyetinde bulunan kişilerden;

  • 2020 ve 2021 yılı hesap dönemleri için 1 Milyon TL,
  • 2022 ve takibi hesap dönemleri için 500 Bin TL ve üzeri brüt satış veya gayrisafi satış hasılatı olan mükelleflere e-fatura kesme zorunluluğu getirildi. 1 Temmuz 2023 tarihine kadar başvurularını tamamlayıp fiili olarak geçiş hazırlıklarını yapmalılardır.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

 Emlak ve Gayrimenkul Firmaları Nasıl e-Fatura Gönderecek?

Tıpkı diğer e fatura mükellefleri gibi emlak ve gayrimenkul firmaları da Gelir İdaresi Başkanlığı portal veya diğer entegratörler ile e-fatura kesebilirler. e-Faturaya geçmenizde avantajlar sağlayan çözümlerden biri de Logo İşbaşı’dır. Logo İşbaşı sizlere kullanımı hazır e-dönüşüm paketi sunmaktadır. Daha avantajlı olması nedeniyle işletmeler tarafından yaygın olarak tercih edilmektedir. İşletmelerin herhangi bir sistem veya uygulama geliştirmesine gerek kalmadan Logo İşbaşı ile e-fatura kesmek en kolay yöntemlerden birisidir.

Kullanan her on kişiden dokuzunun memnun olduğu Logo İşbaşı ile e-faturaya geçiş sürecinizi kolaylaştırmak adına uzman danışanlarımız ile her zaman yanınızdayız! Üstelik Logo İşbaşı’nda göndereceğiniz e-fatura ve e arşiv fatura için aylık 175/ yıllık 2100 kontöre kadar kullanım HEDİYE! Yerinizden kalkmadan, 15 dakikada  hızlı ve kolayca e-faturaya geçebilirsiniz!

Elektronik Fatura Kesme AdımlarıNelerdir?

  • İnteraktif Vergi Dairesi sistemine şifre ile giriş yapılır.
  • Sonrasında, modül seçim ekranından Arşiv Portal bölümüne giriş yapılır.
  • Arşiv Portal bölümüne giriş yaptıktan sonra kesilecek fatura için mükellef ve kullanıcı bilgilerinin doğru olduğu kontrol edilir.
  • Sonrasında ekranın sol kısmında yer alan Belge İşlemleri bölümüne girilir.
  • Belge İşlemleri bölümüne giriş yaptıktan sonra Fatura Oluştur butonuna tıklanır.
  • Ekranda doldurulması gereken alanlar belirir. Bu alanlar, faturaya ait bilgilerin doldurulması içindir. Gerekli boş alanlara istenilen bilgiler doldurulur.
  • Bilgileri doldurduktan sonra karşı tarafın yani fatura alıcısının bilgileri girilir.
  • Sonrasına fatura kesilen mal ya da hizmete ait bilgiler gerekli alanlara  doldurulur.
  • Nihai sonuç dikkatlice kontrol edilir. Bu aşama faturanın alıcısına doğru bir şekilde ulaşması için önemlidir.
  • Sonrasında Oluştur butonuna tıklanır.
  • Oluştur butonuna tıkladıktan sonra oluşturulan fatura Taslaklar bölümüne kaydedilir.
  • Taslaklar bölümüne gidilir ve fatura görüntülenir, bilgilerin doğruluğu kontrol edilir.
  • Bilgiler son bir kez daha kontrol edildikten sonra GİB imza butonuna tıklanarak fatura onaylanır. Fatura onaylandıktan sonra geri dönüş yoktur, iptal ya da düzenleme işlemlerine izin verilmez.
  •  Kullanıcının cep telefonuna bir kod gönderilir. Bu kod ekranda istenilen alana girilir. Sonrasında elektronik fatura onaylanmış olur ve alıcısına iletilir.

Ya da Logo İşbaşı’na oturduğunuz yerden 15 dakikada geçiş yaparak, saniyeler içinde e-faturanızı hızlı ve kolayca kesebilirsiniz.:)

e-Fatura kesmek işte bu kadar kolay!

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

Trendyolda Satış Yapan İşletmeler Nasıl E-Fatura Keser?
Faturasız Ürün Satma Cezası Nedir?
E-Fatura Yanlış Kesilirse Ne Olur?
14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez