e-Tebligat Nedir? Ne işe yarar?

2024-03-08T12:47:45

Her sektörde hızla devam eden dijital dönüşümün bir yansıması olan e-Tebligat ticari faaliyet gösterenlerin birçok maliyetini ortadan kaldırır. Tebligatların elektronik ortamda, internet bağlantısının olduğu herhangi bir mekanda yapılabilmesini sağlayan e-Tebligat sistemini kullanmak kimi gruplar için zorunludur.

e-Tebligat Nedir? Ne İşe Yarar?

e-Tebligat tebligatların internet üzerinden yapılabilmesine olanak tanıyan bir sistemdir. Tebligat yasal bilgilendirme anlamına gelir. Açılan davalar, vergi borçları, kararlar bu bilgilendirmelere örnek olarak verilebilir. e-Tebligat sistemi kullanıma geçmeden önce tebligatların tamamı zarf ya da posta şeklinde gönderilirdi. e-Tebligat sayesinde tebligatlar elektronik ortamda oluşturulur, değiştirilemez bir şekilde UETS (Uluslararası Elektronik Tebligat Sistemi) aracılığı ile alıcısına iletilir.

e-Tebligat Sisteminin Faydaları Nelerdir?

e-Tebligat sisteminin başlıca faydaları şu şekildedir:

● Tebligatlar elektronik ortamda gönderilir. Böylece tebligatın karşı tarafa ulaşması daha kısa sürede gerçekleşir. İşlemlerde gecikme azalır. Posta ile gönderilen tebligatlarda kararlar karşı tarafa geç ulaşabilir ve işlemler gecikebilir.

● Posta ve basım maliyetleri ortadan kaldırılır.

● Tebligatların hiçbir yanlışlık olmadan karşı tarafa gönderilmesi sağlanır.

● Tebligatların değiştirilmesi, herhangi bir şekilde zarar görmesi riski ortadan kaldırılır.

e-Tebligat Sistemi Kimler İçindir? Kimler e-Tebligat Kapsamındadır?

Neredeyse ticari olarak faaliyet gösteren kurum ve şirketlerin tamamı e-Tebligat kullanır. Ticari, zirai ve mesleki türünden kazanç elde edenler ve kurumlar vergisine tabi olanlar e-Tebligat sistemini kullanmak zorundadır.

e-Tebligat Kimlere Zorunlu Değildir?

Vergi ödemekle yükümlü olmayan çiftçiler ve diğer vergi yükümlülüğü bulunanlar e-Tebligat sistemini kullanmak zorunda değildir. Fakat istekleri dahilinde bu sistemi kullanabilirler. Aynı zamanda gerçek kişi statüsündekiler de e-Tebligat sistemini istekleri dahilinde kullanabilir.

e-Tebligat Başvuru Süresi Nedir?

Yeni mükellefiyet kazanan ve kurumlar vergisi ödeyenler faaliyete başladıkları tarihten itibaren 15 gün içinde e-Tebligat sistemine başvuru yapmalıdır.

e-Tebligat Başvurusu Nasıl Yapılır?

e-Tebligat kullanması zorunlu tüzel kişi ve kamu kurumları şu bilgi ve belgelerle PTT’ye başvuru yapabilir:

● DETSİS’e kayıtlı olan kamu kurum ve kuruluşları için DETSİS’te yer alan benzersiz numara ve sistem bilgileri, kayıtlı olmayanlar için ise tabi oldukları sistemin bilgileri.

● MERSİS’e kayıtlı tüzel kişiler için MERSİS numarası ve sistem bilgileri, kayıtlı olmayan tüzel kişiler için ise tabi oldukları sistemin bilgileri.

● Türk vatandaşı olan gerçek kişiler için T.C. kimlik numarasıyla beraber kimlik bilgileri, yabancı gerçek kişiler için yabancı kimlik numarasıyla beraber kimlik bilgileri. Bireysel olarak online sistem üzerinden sadece gerçek kişiler başvuru yapabilir. Başvuru e-Devlet’te yer alan UETS ekranından elektronik imza ya da mobil imza ile başvuru yapabilir.

Gerçek kişiler ve elektronik başvuru zorunluluğu bulunmayan tüzel kişilerin bireysel olarak PTT merkezlerinden başvuru yapmak için şu bilgi ve belgeler gerekir:

● Türk vatandaşları için T.C. kimlik kartı (kimlik numarasının bulunması gerekir), pasaport, kanunen kimlik niteliği taşıyan resmî belge ya da güvenli elektronik imza.

● Yabancılar için yabancı kimlik numarası, mavi kart numarası, pasaport ya da güvenli elektronik imza.

● Tüzel kişiler için kullandıkları sistemin bilgileri, işlem yetkilisi niteliği taşıyan kişilerin kimlik bilgileri.

e-Tebligat Adres ve Şifreleri Nasıl Alacak?

Başvuru yapanlar başvuru sırasında kullanıcı kodu ve şifrelerini talep edebilir. Tebligatı elektronik ortamda yapması zorunlu olmayan gerçek ve tüzel kişiler adreslerini PTT’den alabilir. Tebligatlar e-Devlet’te Görünür mü? e-Tebligat sisteminden yapılan tebligatlar hem PTT hem de e-Devlet resmi web sitelerinde görüntülenebilir. e-Devlet üzerinde yer alan Gelir İdaresi Başkanlığı kurumuna ait ‘E-Tebligat Görüntüleme’ bölümünden gerekli bilgiler girildikten sonra tebligatlar görüntülenebilir.

e-Tebligat Görüntüleme Nasıl Yapılır?

e-Tebligat görüntüleme hem e-Devlet hem de PTT web siteleri üzerinden yapılabilir. e-Devlet üzerinden tebligat görüntülemek için:

turkiye.gov.tr adresine giriş yaptıktan sonra, kurumlar kısmından ‘Gelir İdaresi Başkanlığı’ seçilir.

● Kuruma ait hizmetler arasından ‘E-Tebligat Görüntüleme’ hizmeti seçilir.

● Açılan ekranda gerekli bilgiler girildikten sonra e-Tebligat görüntülenebilir.

PTT üzerinden e-Tebligat görüntülemek için:

● gonderitakip.ptt.gov.tr web sitesine giriş yapılır.

● Açılan ekrana 13 haneli barkod numarası girilir. Bu barkod numarası kişinin cep telefonuna gönderilir.

● ‘Sorgula’ butonuna tıklanır ve e-Tebligat görüntülenir.

e-Tebligat Sorgulama Nasıl Yapılır?

e-Devlet üzerinden e-Tebligat sorgulamak için turkiye.gov.tr adresine girdikten sonra ‘Gelir İdaresi Başkanlığı’ kurumuna ait hizmetler arasından ‘E-Tebligat Görüntüleme’ seçilir. Gerekli bilgiler girildikten sonra e-Tebligat sorgulanabilir. PTT web sitesi üzerinden e-Tebligat sorgulama yapabilmek için gonderitakip.ptt.gov.tr adresindeki gerekli alana 13 haneli barkod numarası girilir. ‘Sorgula’ butonuna tıklanır ve e-Tebligat sorgulanır.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

e-Tebligat ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

● e-Tebligat nedir?

e-Tebligat dava, vergi ve yasal karar gibi bildirimlerin internet üzerinden yapılabilmesini sağlayan bir sistemdir.

● e-Tebligat zorunlu mu?

Neredeyse ticari faaliyet gösterenlerin tamamı e-Tebligat sistemini kullanmak zorundadır. Zirai, mesleki ve ticari yönden kazanç elde edenler, kurumlar vergisine tabi olanlar bu sistemi kullanmak zorundadır.

e-Tebligat sorgulama nereden yapılır?

e-Tebligat hem PTT hem de e-Devlet resmi web sitelerinden sorgulanabilir.

e-Tebligat Geldi Ne Yapmalıyım?

e-Tebligatın muhataba ulaşması yasal süreçlerin başlamak üzere olduğu anlamına gelir. Muhatap taraf kısa sürede konunun uzmanı meslek erbapları ile iletişime geçmeli ve gerekenleri yapmalıdır. e-Tebligat gönderildikten sonraki işlem süresi sınırlıdır.

e-Tebligat Alıcı Ne Demek?

e-Tebligat alıcı tebligatın muhatap tarafına verilen isimdir. e-Tebligat gönderen tarafından UETS aracılığıyla muhataba, alıcıya gönderilir.

Vergi Borcu Tebligat Geldi Ne Yapmalıyım?

Tarafına vergi borcu tebliği ulaşan mükellefler şunları yapabilir:

● Borcu ödeyebilir

● Borcu ödemeyecekse mali bildirimi yapabilir

● Borcun asılsız olduğunu düşünüyorsa dava açabilir.

e-Tebligata Nasıl Cevap Verilir?

e-Tebligat UETS üzerinden gönderilir, fakat cevap verebilmek için KEP sistemi kullanılmalıdır. pttkep.gov.tr adresi üzerinden KEP sitemine ulaşılabilir.

e-Tebligat Adresim Yok Ne Yapmalıyım?

Elektronik tebligat zorunluluğu bulunmayan gerçek ya da tüzel kişiler hem online olarak hem de PTT merkezlerinden adres başvurusu yapabilir. Online başvurular için basvuru.etebligat.gov.tr adresi kullanılır.

e-Tebligat Geldiği Gün Sayılır Mı?

e-Tebligat geldiği gün sayılmaz. Elektronik tebligat muhataba ulaştıktan 5 gün sonra işleme girer. Muhatabın tebligatı alıp almaması, okuyup okumaması önemli değildir.

e-Tebligat İçin Ücret Ödenir Mi?

e-Tebligat için ücret ödenir. 0-50 MB arası bir e-Tebligatın iletim ücreti 6,50 TL’dir.

e-Tebligatları Görmek İçin E-İmza (Elektronik İmza) Gerekir Mi?

e-Tebligat görüntülemesi için e-İmza gerekli değildir. e-İmza yerine mobil imza ve tek kullanımlık şifre kullanılabilir.

Okunmayan e-Tebligatlar Gene De Hüküm İfade Eder Mi?

Okunmayan e-Tebligatlar yine de hüküm ifade eder. e-Tebligat muhataba ulaştıktan 5 gün sonra işleme alınır ve muhatabın okuyup okumaması önemli değildir.

Tasfiyeye Girmiş Şirketler e-Tebligat Kapsamında mıdır?

Tasfiyeye girmiş şirketler de e-Tebligat kapsamındadır. Bu şirketler vergi dairesine tasfiye durumlarını bildirdikten sonra e-Tebligat aktivasyon işlemlerini de yapmalıdır.

Şirket Kuruluşunda e-Tebligat Başvuru Süresi Ne Kadardır?

Şirket kuruluşlarında e-Tebligat başvuru süresi faaliyetin başlamasını takiben 15 gündür. 15 gün içerisinde başvuru yapılmalıdır.

Kullanan 10 kişiden 9’unun önerdiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı ile siz de e fatura ve e arşiv faturalarınızı dilediğiniz yerden kolaylıkla kesebilir ve saniyeler içinde gönderebilirsiniz. Oturduğunuz yerden 15 dakika gibi çok kısa bir sürede ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçebilir Yıllık 2100 e fatura kontör hediyesinden yararlanabilirsiniz.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez