E-Bildirge Nedir? E-Bildirge Nasıl Kullanılır ve Nasıl Çalışır?

2024-05-08T13:39:20

E-Bildirge Nedir?

e-Bildirge işverenlerin çalıştırdıkları işçiler adına yapmaları gereken bildirge verme, prim ödeme gibi işlemleri internet üzerinden yapabilmelerini sağlayan bir platformdur. Prim ödemelerini internet bankacılığı ile yapmak, bildirgeleri ilgili kuruma iletmek, sigortalı hesap işlemleri ve borç görüntüleme/ödeme olmak üzere birçok işlem e-Bildirge sistemi üzerinden yapılabilir.

E-Bildirge Verme Zorunluluğu Nelerdir?

İşyerinde 3 kişiden fazla işçi çalıştırılması durumunda bildirgeleri e-Bildirge sistemi üzerinden verilmelidir. 3’ten az çalışana sahip işverenler e-Bildirge sistemini kullanmak zorunda değildir. Bu durumların aksinde idari para cezası uygulanır.

E-Bildirge Başvurusu Nasıl Yapılır?

e-Bildirge başvurusu yapabilmek için şu adımlar takip edilmelidir:

● e-Bildirge Formu eksiksiz bir şekilde doldurulur.

● Doldurulan form işveren, vekili ya da imza yetkisi olan birisi tarafından doldurulmuş olmalıdır.

● Doldurulan form işyerinin bağlı olduğu sigorta il müdürlüğüne götürülür. Bu başvuru sonrasında işverene kullanıcı kodu ve şifre verilir. Bu bilgiler ile e-Bildirge sistemine giriş yapılır.

E-Bildirge Nasıl Kullanılır? E-Bildirge Girişi Nasıl Yapılır?

GİB resmi internet sitesi üzerinden kullanabilirsiniz. E-bildirge platformundan vergi beyannameleri gönderebilir ve vergi ödemelerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

www.gib.gov.tr adresine giriş yapın.

Giriş kısmından üyeliğinizle giriş yapın veya e-devlet ile giriş yapın.

Sol menüden “Bildirimler” seçeneğini bulun ve” yeni bildirim oluştur”un veya “oluşturduklarınızı gör”ün.

E-Bildirge Zorunlu Mu?

e-Bildirge sistemini kullanmak ve elektronik ortamda bildirge göndermek 3 kişiden fazla çalışan bulunduran işyerleri için zorunludur. 3’ten az çalışanı olan işyerleri e-Bildirge kullanmak zorunda değildir fakat istek dahilinde bu işyerleri de e-Bildirge sistemini kullanabilirler.

E- Bildirge Nasıl Çalışır?

e-Bildirge portalı internet üzerinden çalışır. Kullanıcılar zamandan ve mekandan bağımsız bir şekilde bu platformu kullanabilir. e-Bildirge sistemi işyerlerinin bağlı oldukları sigorta il müdürlüğüne belge gönderebilmelerini mümkün kılar. Kullanıcı kodu ve şifre ile giriş yapılan bu sistem fiziksel bildirgelerin getirdiği birçok avantajı ortadan kaldırır.

E-Bildirge ile Hangi İşlemler Yapılabilir?

e-Bildirge sistemi ile yapılabilen işlemler şunlardır:

● T.C. kimlik numarasından sigorta bilgisi sorgulama

● ‘e-Borcu Yoktur’ belgesi hazırlama

● İşverene ait borçları görüntüleme ve ödeme

● Aylık prim işlemleri

● Hizmet belgesi, dökümü işlemleri

● Sigortalıya ait hesap fişleri işlemleri

● Sigortalının tekrar işe giriş bildirgesinin hazırlanması

● Sisteme kullanıcı kodu ve şifresi ile giriş yapan kullanıcıya ait işlemler

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

E-Bildirge Şifresi Nasıl Alınır?

e-Bildirge şifresi internet üzerinden e-Devlet sisteminden alınır. e-Bildirge şifresi alabilmek için işyerinin işyeri tescil işleminin tamamlanmış olması gerekir. Tamamlanması durumunda işveren ya da yetkilendirdiği kişi e-Devlet üzerinden şifre alabilir. e-Devlet üzerinden e-Bildirge şifresi alabilmek için şu adımlar takip edilebilir:

● e-Devlet sistemine giriş yapılır.

● Kurumlar bölümünden Sosyal Güvenlik Kurumu seçilir.

● Hizmetler kısmında yer alan ‘e-SGK Şifre’ hizmetine tıklanır.

● Kimlik doğrulaması yapıldıktan sonra gerekli ekran belirir.

● Bu ekranda gerekli bilgiler doldurulduktan sonra e-Bildirge sistemine giriş için kullanılabilecek şifre görüntülenir.

E-Bildirge Ne Zaman Verilir?

e-Bildirge en geç ayın 23. gününe kadar verilmelidir. Bu durum yasal olarak kesinleştirilmiştir. İşverenlerin ayın 23’üne kadar e-Bildirge göndermemiş olması durumunda cezai yaptırımlar uygulanabilir. İşverenlerin ayın 23’ünden sonra gönderdiği e-Bildirgeler için farklı bir prosedür uygulanır.

E-Bildirge En Erken Ne Zaman Verilir?

e-Bildirge verebilmek için söz konusu çalışanın ödeme almış olması gerekir. Çalışan ödeme aldığında ve işveren taraf primleri ödeyeceğinde e-Bildirge verilir. e-Bildirge bir ayın 15’i ve takibindeki ayın 14’ü arasındaki çalışmaları için ücret alacak olan her bir çalışan adına ayın 23’üne kadar verilmelidir. İşverenler her ayın 23. gününde saat 23.59’a kadar e-Bildirge göndermiş olmalıdır.

E-Bildirge Hesabı Neden Pasif Olur?

e-Bildirge şifresinin pasif duruma alınası şu nedenlerden olabilir:

● İşyerine yapılan idari para cezası ya da icra tebligatı gibi tebligatların tebliğ edilememesi

● Adres değişikliğinin ilgili bakanlıklara bildirilmemesi

● İşyerinin büyük miktarda SGK borcunun bulunması e-Bildirge hesabı şifresinin askıya alınması bunlardan farklı sebeplerden de meydana gelmiş olabilir. Şifreyi pasif duruma almanın amacı işyeri tarafından yapılabilecek sahte sigorta bildirimlerini engellemektir.

E-Bildirim Düzeltmeleri Nasıl Yapılır?

Kimlik bilgilerinin hatalı olması, meslek kodunun yanlış olması gibi durumlarda e-Bildirge müdürlük tarafından düzeltilebilir. Bu düzeltme için işverenin başvuru yapmış olması gerekir. SGK’ya yapılan başvuru sonrasında e-Bildirge düzeltmeleri yapılabilir.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

İşe Giriş Bildirgesi Nedir? Nasıl Yapılır
E-Bordro Nedir? Kimler E-Bordro Alabilir?
E-Defter Nedir?
14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez