e-SMM Zorunluluğu Nedir?

2024-03-12T14:47:36

Serbest meslek erbaplarına 2020 yılı ile birlikte e-SMM zorunluluğu getirilmiştir. Bu bağlamda e-SMM’ye geçiş için farklı yöntemler mevcuttur. İşletmenin tercih ettiği  yöntem aracılığıyla Vergi Usul Kanunu gereği e-Serbest Meslek Makbuzuna geçiş yapılır.

Serbest Meslek Erbabı Nedir?

Kendi nam ve hesabı iççin serbest meslek faaliyetlerini meslek olarak icra edenler serbest meslek erbabı olarak anılır. Noter, müşavir, rehber, avukat, veteriner hekim, diş hekimleri, ressam, danışman, artist, senarist, rehber, menajer ve sağlık memuru gibi çalışanlar serbest meslek erbabı sayılırlar. Serbest meslek mensuplarının başka bir iş veya görevle uğraşması vasfın değişmesinde etken değildir.

E-SMM düzenleme zorunluluğu kapsamında izlenecek adımlardan biri de Vergi Dairesi’nden serbest meslek mükellefiyeti açtırılmasıdır. Daha sonra anlaşmalı bir matbaada serbest meslek makbuzu bastırılabilir. Hizmet gerçekleştikten sonra makbuz müşteriye verilerek yapılması gerekenler tamamlanır.

Serbest Meslek Makbuzu Nedir?

Serbest meslek ile uğraşanların mesleki olarak yaptığı faaliyetlerde aldığı tahsilatlar için düzenlediği evrak “serbest meslek makbuzu” olarak adlandırılır. Serbest meslek makbuzunun düzenlenme zorunluluğu vardır ve makbuzun asıl nüshası müşteriye verilmelidir. Müşterinin de aynı şekilde bu makbuzu istemesi ve alması zorunlu tutulmuştur.

Kalan nüsha ise işletmede muhafaza edilmesi edilir ve arşivlenir. Makbuzda olması zorunlu alanlar, makbuzu verenin adı ve soy adının yanında unvan ve iş yeri adresi, vergi kimlik numarası ya da T.C. Kimlik numarası, müşteri adı soyadı, unvanı ve adresi, para miktarı, tarih ve imzadır.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

E-SMM Nedir?

E-SMM yani e-Serbest Meslek Makbuzu, mensupların elektronik ortamda tahsilatları belgelemesine verilen isimdir. Karşı tarafın talebi üzerine e-SMM dijital ortamda iletilebileceği gibi kağıt olarak oluşturularak da gönderilebilir. E-SMM, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın belirlediği standartlar çerçevesinde elektronik ortamda oluşturularak saklanmalı, ibraz edilmeli ve raporlanmalıdır. Elektronik sertifika ile imzalanması, aynı zamanda mali mühür onayının bulunduğu anlamına gelir.

E-SMM’ye Zorunlu Geçiş Ne Demektir?

Vergiden muaf olmayan serbest meslek mensuplarının, 01.02.2020 tarihinden itibaren faaliyete başladıkları ilk 3 ayın sonuna kadar e-SMM’ye geçmesi zorunlu kılınmıştır. Öte yandan bütün serbest meslek ile uğraşan kişilerin serbest meslek makbuzu düzenlemesi de zorunlu tutulmuştur. Kamu Sertifikasyon Merkezi’nden alınan mali mühür yoksa istenilen anda başvuru yapılarak temin edilebilir ya da e-İmza kullanılıyorsa da geçiş işlemi yapılabilir.  

E-SMM zorunluluğu GİB üzerinden çözüme kavuşturulur. Elektronik ortama geçişin amacı, serbest meslek makbuzlarının elektronik ortama taşınarak iş yükünün hafifletilmesidir. Bununla birlikte kağıt tüketiminin azalması da maliyeti azaltır. Aynı zamanda güvenli bir yöntem olarak görülen e-SMM programı, tüm işlemlerin hızlı ve güvenilir şekilde gerçekleşmesinde etkilidir.

E-SMM’ye Nasıl Geçilir?

E-SMM sistemini kullanabilmek için e-İmza ya da mali mühür sahibi olmak gereklidir. Bu aşamadan sonra 3 şekilde e-SMM’den faydalanılabilir. İlk yöntem GİB Portal üzerinden gerçekleşir. Siteye giriş yaptıktan sonra elektronik arşiv başvuru alanından elektronik belgelerinizi gönderebilirsiniz. E-imza ile bu alandan işlem yapabilirsiniz.  Diğer yöntem ise Özel Entegratör kullanmaktır. Bu yöntemini kullanacak kişiler yine Gelir İdaresi Başkanlığı üzerinden başvuru yaparak GİB onaylı Özel Entegratör Sistemi’ni bilgi işlem sistemine entegre edebilir.

Ücretsiz e-SMM’ye geçiş danışmanlığımızla e-SMM’ye geçerek internet erişimi olan her yerden müşterinize e-SMM gönderimini gerçekleştirebilirsiniz. Logo İşbaşı e-SMM Programı ile ilgili özelliklere ve fiyatlara buradan ulaşabilirsiniz.

Doğrudan entegrasyon yoluyla geçiş yapacaklar ise kendi bilgi işlem sistemlerini doğrudan başkanlık sistemine entegre edebilir. E-belge süreçleri tamamlandıktan ve ilgili alanda belirtilen belgeleri ilettikten sonra başvuru tamamlanır. Zorunlu olan e-SMM sistemine geçiş yapmayan veya geç kalan serbest meslek mensupları, Vergi Usul Kanunu gerekçesiyle ceza alabilirler.

Siz de serbest meslek makbuzu düzenlemek zorunda olan bir serbest meslek erbabı iseniz, e-Smm’ye geçiş için bizden ücretsiz danışmanlık alabilirsiniz. İnternet erişimi olan her yerden Logo İşbaşı ile ön muhasebe programınızı kullanabilir, dijital ortamda hazırlayacağınız e-Serbest Meslek Makbuzu sayesinde maliyetinizi azaltabilirsiniz. Bunun yanı sıra baskı, arşivleme, depolama ve postalama gibi tüm maliyetlerden kurulabilir, dijital ortamda bulunan makbuzlarınızı 10 yıl boyunca saklayabilirsiniz. Hemen ücretsiz e-Dönüşüm danışmanlığı ile e-Smm’ye geçin hem cebinizi hem de doğayı koruyun. Üstelik her ay 175 kontöre kadar kullanım da hediye verdiğimizden, kontöre de ek ücret ödemek zorunda değilsiniz.

İster 2000 TL ister 5000 TL, ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nın ücretsiz e arşiv portal entegrasyonuyla e arşiv faturanızı kesin gönderin. Tekrar tekrar müşteri bilgisi ve ürün bilgisi girmenize gerek kalmadan kayıtlı bilgilerden seçim yaparak e arşiv faturanızı saniyeler içinde oluşturabilirsiniz.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez